Cultura si arta

25 februarie 2014
Autor:
Zoom-Biz

Daca arta este greu de definit si deschisa nesfarsitelor critici si discutii, cultura poate avea mai multe intelesuri, fiecare dintre acestea avand o explicatie precisa, bine conturata. Oricat de greu sau dimpotriva, usor ne-ar fi sa definim arta si cultura, un lucru este cert: acesti 2 termeni se afla in stransa legatura unul cu celalalt.

Ce este arta?

O definitie universala, ce imbina perfect toate explicatiile gasite pana in prezent, si surprinde in cuvinte mesajul sau trairile induse de catre aceasta nu exista. Un mod de comunicare, o expresie profunda a omului, o modalitate de exprimare; arta poate fi toate aceste lucruri si nu numai.

Cand spunem arta, automat ne gandim la frumos insa, asa cum percepem lumea intr-un mod diferit, in aceeasi masura avem si opinii contradictorii legate de frumos, si implicit arta.

Daca totusi exista un lucru asupra caruia majoritatea ar fi de acord, acesta ar fi ca arta are un scop nobil, si anume: de a trezi anumite sentimente, si induce stari elevatoare.

Forme de manifestare ale artei

Mijloacele de exprimare ale artei sunt dintre cele mai diverse, aceasta din urma fiind prezenta in vietile noastre sub mai multe forme, cum ar fi: literatura, cinema, muzica, pictura, fotografie, artizanat, sculptura, dans, teatru si lista poate continua.

Definitiile culturii

In functie de context sau aspectul la care dorim sa ne referim, cultura poate capata mai multe intelesuri, cel mai simplu dintre acestea fiind cel de crestere al plantelor; cultura de rosii, spre exemplu.

Cultura inseamna si identitatea unei tari, si se refera la ansamblul de valori, atat materiale cat si spirituale, ce caracterizeaza respectiva natiune. O definitie mai clara ar fi aceea formulata de catre UNESCO: "o serie de caracteristici distincte a unei societati sau grupa sociala in termeni spirituali, materiali, intelectuali sau emotionali."

Si nu in ultimul rand, cultura poate fi perceputa ca fiind aspectul ce separa elita de obisnuita masa a oamenilor. De exemplu, cand spunem despre un om ca are cultura, ne referim la faptul ca persoana respectiva si-a insusit ce-i mai bun din fiecare domeniu, si traieste dupa un set de principii si valori, altele decat cele acceptate de catre marea masa de oameni.

Mai simplu spus, cultura este cea care separa omul citit si invatat, de omul care adora emisiunile mondene si citeste reviste de scandal, nu Kafka sau Dostoievski.

Rolul artei in cultura

Asa cum a fost precizat la inceput, intre arta si cultura exista o conexiune. Pe de-o parte, arta ajuta la formarea identitatii unei natiuni, si mai apoi transmiterea acesteia viitoarelor generatii.

Cultura unei tari este, in primul rand, produsul asezarii geografice si al istoriei acesteia. Insa, cultura se formeaza si cu ajutorul artei, totalitatea operelor literare, a scrierilor si a picturilor, sau a muzicii compuse in trecut, contribuind la formarea identitatii unei natiuni. Ca si exemplu concret, nu intamplator atunci cand spui Romania, te gandesti la Eminescu, de pilda.

Si nu in ultimul rand, arta ajuta la formarea culturii unui individ, si crearea unei bariere intre cei care recunosc si apreciaza un tablou de Edvard Munch, si cei care sunt de parere ca “Tipatul” nu poate fi nimic altceva decat glasul obisnuit al nevestei.

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram