La dezbatere au fost prezente in jur de 30 de persoane, reprezentanti ai institutiilor din domeniul sanatatii, autoritatilor si reprezentanti mass media. Au luat cuvantul:
• Excelenta Sa Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei in Romania
• Mihaela Geoana, Presedinte al Fundatiei Renasterea
• Prof. Dr. Victoria Arama – Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”
• Conf. Dr. Cristian Gheorghe – Presedinte al Comitetului de Gastroenterologie Roman
• Dr Oana Cuzino
• Nicolae Banicioiu, Deputat in cadrul Camerei Deputatilor
• Marinela Debu, Presedinte al Asociatiei de Pacienti cu Afectiuni Hepatice
Excelenta Sa Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei in Romania a deschis discutiile din cadrul dezbaterii de joi si a salutat eforturile Fundatiei Renasterea si ale partenerilor sai pentru continuarea programului de informare, educare si preventie a hepatitei in Romania. De asemenea, a felicitat implicarea tuturor reprezentantilor in demersul de informare si eradicare al hepatitei C la nivel national.
Mihaela Geoana, Presedinte al Fundatiei Renasterea a prezentat rezultatele programului STOP Hepatita, inceput in luna iulie, 2014: „STOP Hepatita este un program cu rezultate excelente, dupa doar doi ani de activitate. in prezent, cazurile de hepatita sunt subraportate si subdiagnosticate la nivel national, de aceea am incercat, in perioada 2014-2015, sa transmitem toate informatiile necesare in randul pacientilor romani printr-o ampla campanie de comunicare. In cadrul programului de informare, preventie si educare am reusit sa transmitem mesajele noastre catre 300.000 persoane si cadre medicale, am testat alte 3.000, dintre care 10% au fost confirmate pozitiv. Pana in prezent, din cei 2.700 de pacienti inscrisi in programul de tratament, 1.000 sunt deja vindecati. In continuare ne vom concentra pe progresul din domeniul medical, dar si pe identificarea noilor tratamente pentru hepatita C”.
Prof. Dr. Victoria Arama, Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” a prezentat mai multe informatii despre raspandirea de moment a infectiilor cu virusuri hepatice, dar si despre intentiile sistemului de sanatate roman cu privire la acest virus: „Din pacate, pentru virusul hepatitic C nu exista un vaccin eficient in acest moment. In Romania, prevalenta infectiilor cu virusul hepatitic C este mult mai mare decat in multe alte tari europene, iar mortalitatea in randul pacientilor este foarte mare in acest moment. Aceasta infectie are o evolutie invariabila in timp, de aceea este important sa diagnosticam precoce infectia. Pe termen scurt si lung ne propunem sa tratam un numar cat mai mare de pacienti si sa limitam raspandirea infectiei astfel incat sa ajungem, la un moment dat, la eradicarea bolii.”
Conf. Dr. Cristian Gheorghe, Presedinte al Comitetului de Gastroenterologie Roman a adaugat: „Hepatita C este, de acum inainte, o boala vindecabila. Sa poti vindeca o boala cronica virala nu este deloc usor, de aceea aceasta situatie este una exceptionala in rindul infectiilor cronice virale.
Noile terapii reusesc acest lucru intr-un mod impresionant. Rata de vindecare este foarte importanta pentru pacienti, dar, pe termen lung, aceasta rata de vindecare este cu atat mai importanta pentru societate si pentru eradicarea definitiva a virusului.
Dr. Oana Cuzino a prezentat mai multe informatii despre metodele de informare ale campanie de comunicare desfasurate in prezent: „Hepatita C este o boala extrem de perfida pentru ca nu prezinta semne foarte vaste, mai ales in faza acuta care dureaza sase luni. Am incercat sa dam o alta dimensiune informarii populatiei: pana acum am colaborat punctual, prin actiuni de informare pe blogul meu. Acesta a fost recent transformat intr-o platforma unde avem ca invitati foarte multi experti din toate zonele medicale. Pentru ca Hepatita C se numara printre bolile grave care au nevoie de mai multa comunicare, am dezvoltat un microsite, o comunitate unde incercam sa informam pacientii, dar si pe cei interesati de tot ce tine de aceasta grava afectiune.”
Nicoale Banicioiu, Deputat in cadrul Camerei Deputatilor a discutat mai mult despre aspectele legislative ale demararii programului „STOP Hepatita”: „Nu a fost deloc usor ca aceasta varianta terapeutica moderna sa fie introdusa in Romania. Intre 2014-2015 am fost martorii multor discutii in contradictoriu pentru ca Romania nu avea cadrul legislativ necesar introducerii unui astfel de tratament inovator. In aceasta privinta, orgnizatiile de pacienti au jucat un rol benefic, ce a urgentat schimbarile de care sistemul romanesc avea nevoie. Am refacut astfel incadrarea legislativa, am regandit legi si am incercat sa aducem situatia din tara la nivel cu cea europeana. Astfel, am reusit sa introducem tratamente noi, inovatoare, dar la preturi accesibile pentru statul roman.”
Marinela Debu, Presedinte al Asociatiei de Pacienti cu Afectiuni Hepatice a adaugat: „Romania este una dintre tarile ce reprezinta un exemplu frumos, pozitiv, pentru ca am inceput sa introducem acest tratament exceptional. Hepatita C nu este doar o simpla boala cronica, este o boala infectioasa si trebuie sa investim in tot ceea ce inseamna hepatita, trebuie sa mergem in randul oamenilor si sa ii descoprim pe cei infestati, sa ii aducem langa noi sa se testeze, sa ajungem sa eradicam aceasta infectie din societate.”
Hepatita C este de acum vindecabila!
Toate persoanele infestate cu virusul Hepatitei C au de acum o sanss in plus la vindecare. Urmatoarele activităti din cadrul Programului National „STOP Hepatita” se vor concentra pe comunicarea vestii importante: Hepatita C este acum vindecabila! Programul va continua sa transmita mesajele acestui demers asupra tipurilor de virusuri hepatice, prin sloganul: „Informeaza-te. Testeaza-te. Trateaza-te.”.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro