Casa Corpului Didactic Cluj şi SIVECO Romania S.A. derulează în perioada septembrie 2010 – mai 2013 proiectul POSDRU/87/1.3./S/58422 ,,Abordări inovative în didactica disciplinelor din aria curriculară Tehnologii”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane - POSDRU 2007-2013.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea competenţelor în didactica disciplinelor din aria curriculară Tehnologii a 800 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar, din judeţele Cluj, Bihor, Sibiu şi Mureş, printr-un program modern de formare continuă.
În primul an de implementare a proiectului s-a obţinut acreditarea programului de formare continuă ,,Abordări inovative în didactica disciplinelor din aria curriculară Tehnologii”, cu 89 de ore şi 25 de credite transferabile.
Caracterul inovativ al programului de formare constă în:
• Dezvoltarea competenţelor de proiectare şi organizare a activităţilor didactice specifice fiecărei discipline din aria curriculară Tehnologii; explorarea adecvată a potenţialului elevilor; dezvoltarea potenţialului creativ al cadrului didactic; identificarea tendinţelor inovative necesare dezvoltării profesionale; utilizarea unei varietăţi de instrumente de evaluare, pentru realizarea unei evaluări centrate pe elev; valorificarea unei conduite autoreflexive, în vederea ameliorării activităţii didactice etc.
• Derularea a 81% din program prin întâlniri faţă în faţă, 17% prin sesiuni de tutoriat la distanţă, 2% reprezentând evaluarea finală
• Desfăşurarea sesiunilor de tutoriat pe portalul proiectului www.aidd-fse.ro, creat special pentru a susţine programul de formare. Pe acest portal, cursanţii din toate cele patru judeţe formează o comunitate de învăţare în cadrul căreia împărtăşesc resurse şi opinii. De asemenea, cadrele didactice care vizitează portalul pot consulta şi utiliza în demersul didactic articolele tematice realizate de formatori pe diverse domenii specifice ariei curriculare Tehnologii.
• Susţinerea cursanţilor în procesul de formare prin manualul-suport şi CD-ul cu resurse curriculare
Au fost selectaţi 30 de formatori pentru a desfăşura programul de formare, care au beneficiat de instruire în curriculum, iar o parte dintre ei şi de certificare a competenţelor de formator.
În perioada mai – august 2011 s-a desfăşurat prima sesiune a programului de formare, la care au participat 161 de cadre didactice, procentul de promovabilitate la evaluarea finală fiind de 95,65%. Cele 16 locaţii – unităţi de învăţământ din cele 4 judeţe - în care s-a desfăşurat formarea au fost dotate cu laptopuri, multifuncţionale şi videoproiectoare, necesare bunei desfăşurări a activităţilor.
În prezent, este în derulare sesiunea 2 a programului de formare, urmând ca până la finalul perioadei de implementare a proiectului să fie instruite toate cele 800 de cadre didactice din grupul ţintă.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro