Discriminarea, indiferent de forma pe care o ia – fie că vorbim de interzicerea sau limitarea accesului la școală, ori de finanțarea inadecvată pentru înființarea și dezvoltarea de servicii specializate pentru copii și adulți cu autism – înseamnă o barieră pe care societatea, noi, o ridicăm cu indiferență sau conștienți, în calea dezvoltării persoanelor cu autism, condamnându-le la un trai cel mai adesea nedem de condiția umană și de potențialul lor.
În România, încă nu avem o legislație clară, unitară, care să reglementeze drepturile persoanelor cu autism, încă nu există o infrastructură solidă de servicii și intervenții specializate care să le ajute să-și crească abilitățile pentru a fi autonome și nu există nici disponibilitatea alocării fondurilor necesare dezvoltării acestor servicii. Nu în cele din urmă, paradoxal, deși avem o lege a învățământului incluzivă, care promovează accesul neîngrădit la educație al tuturor persoanelor, copiii și tinerii cu autism încă au acces limitat la învățământul de masă.
“Este nevoie de conștientizarea problemei la nivelul autorităților, de voință politică pentru reglementări legislative, pentru programe și alocări bugetare și, nu în ultimul rând, este nevoie de schimbări profunde la nivelul mentalității generale care încă nu are exercițiul de a respecta diversitatea. Autismul este o afecțiune despre care nu se poate vorbi în termeni de “eradicare”. Persoanele cu autism rămân cu autism toată viața, însă cu intervenții specializate și cu sprijinul comunității, pot funcționa la o capacitate cât mai bună a potențialului lor” – Carmen Ghercă, Președinte FEDRA.
STOP DISCRIMINĂRII! și promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu autism, este mesajul pe care îl transmite anul acesta FEDRA, cu prilejul zilei de 2 Aprilie, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.
Ca în fiecare an, și anul acesta FEDRA a pregătit o serie de evenimente, în București și în țară, și invită autorități publice, decidenți politici, publicul larg să ia parte la manifestații, promovând incluziunea socială a persoanelor cu autism.
La București, Fundația Romanian Angel Appeal, Asociația Învingem Autismul, Asociația Puzzle România și Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual, membre ale FEDRA, organizează un miting și un marș de solidaritate și o expoziție de pictură și desen și participă, ca în fiecare an, la campania internațională Light It Up Blue, după cum urmează:
Joi, 2 Aprilie 2015 :
- 11 .00 – 13.00 - Miting și marș de solidaritate cu persoanele cu autism (11.00 – 12.00, Piața Universității - statui, recompunerea fundei puzzle; 12.00 – 12.30, marș către Piața Unirii; 12.30 – 13.00, eliberare de baloane albastre în Parcul Unirii)
- 18.30 – 20.00 – Vernisarea expoziției de picturi și desene realizate de copii cu autism – Biblioteca Națională a României, Sala Sympozium
- 20.00 - Aprinderea luminilor albastre - iluminarea în albastru a următoarelor clădiri: Palatul Victoria (Guvern), Biblioteca Națională, Ateneul Român.
Manifestațiile de la București se desfășoară în cadrul proiectului “Împreună suntem o voce!”, implementat de Fundația Romanian Angel Appeal și FEDRA, în perioada 1 august 2013 – 31 iulie 2016 și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă.
Alte acțiuni* ale organizațiilor membre FEDRA
În aceeași perioadă, organizațiile membre FEDRA din țară desfășoară acțiuni și manifestații publice în județele: Argeș, Bihor, Bistrița, Botoșani, Brașov, București, Cluj, Dolj, Galați, Iași, Maramureș, Neamț și Suceava.
(*atașat, harta detaliată a manifestațiilor).
În semn de solidaritate cu persoanele cu autism, în țară vor fi iluminate în albastru clădirile: Casinoul din Cluj-Napoca, Teatrul Regina Maria - Oradea, Primăria Iași, Universitatea “Al.I.Cuza” Iași, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară “I.Ionescu de la Brad” Iași, UMF “Gr.T.Popa” Iași, Camera de Comerț și Industrie Iași, Clădirea Antal International Network Iași, Rondul din Piata "Mihai Eminescu" Iași, Clădirea Conex din Iași, Casa Sfatului din Brașov, Primăria Brașov, Cetatea Brașov, Opera Brașov, Centrul Cultural Reduta, clădirile din Piața Millenium din Baia-Mare, Primăria Baia Mare, Bisericuta Catolică din Baia Sprie, Catedrala Evanghelică, CJ Bistriţa-Năsăud, Primăria Municipiului Botoșani și Turnului lui Stefan cel Mare din Piatra-Neamț.
Toate aceste clădiri iluminate în albastru în jurul datei de 2 Aprilie se alătură campaniei internaționale, devenită deja celebră – “Light It Up Blue”, în cadrul căreia în jur de 10.000 de clădiri din întreaga lume sunt iluminate, în fiecare an, în albastru, purtând mesajul persoanelor cu autism.
La București, acțiunea de iluminare a clădirilor a fost posibilă prin amabilitatea și în parteneriat cu: Guvernul României, Biblioteca Națională, Filarmonica George Enescu.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro