Pentru ca firma ta sa aiba succes si sa inregistreze profituri cat mai generoase, este foarte important sa gestioneze in mod inteligent resursele pe care le are la dispozitie pentru a-si desfasura activitatea. O parte foarte importanta din aceste resurse este reprezentata de energia electrica si termica. Costurile aferente caldurii si electricitatii sunt foarte ridicate, atunci cand utilizarea acestora nu este una ajustata in mod corespunzator.
Pentru a obtine o astfel de ajustare la un nivel cat mai bun, se efectueaza in mod periodic o procedura specifica. Este vorba despre procedura de audit energetic industrial. Exista mai multe motive pentru care antreprenorii isi doresc sa efectueze un astfel de audit. Afla din acest articol care sunt cele mai importante trei dintre acestea, precum si cine te poate ajuta cu efectuarea procedurii!
Audit energetic industrial: de ce sa il efectuezi
Gestionarea resurselor energetice este esentiala pentru activitatea unei companii. Este important sa iei masuri de imbunatatire a sediului afacerii tale, daca acestea vor ajuta la scaderea consumului de energie. Un audit energetic industrial te ajuta sa gasesti cele mai bune astfel de masuri. Iata care sunt trei motive pentru care sa apelezi la aceasta procedura!
Este obligatoriu prin lege - legea 121 din 2014 obliga toate companiile care consuma anual o cantitate de energie de cel putin 1.000 de tone echivalent petrol, sa efectueze o data la patru ani un audit energetic industrial. Aceasta procedura este o analiza complexa a specificului sediului in care isi desfasoara firma activitatea. De asemenea, se analizeaza si statisticile de consum inregistrate in precedentii trei ani, fata de momentul auditului. In baza informatiilor obtinute, inginerii elibereaza un set de recomandari prin care randamentul energetic al cladirii auditate sa fie imbunatatit. De asemenea, este intocmit si dosarul care atesta in fata autoritatilor efectuarea auditului.
Imbunatateste randamentul energetic - masurile recomandate de inginerii auditori si implementate la nivelul sediului firmei vor determina o scadere a consumului de energie electrica si de gaz. Aceasta scadere ajuta atat la conservarea mai buna a resurselor naturale, cat si la imbunatatirea profitabilitatii firmei, prin scaderea cheltuielilor cu energia. Efectele se observa inclusiv pe termen scurt.
Productivitatea companiei nu este afectata - trebuie sa stii ca procesul de audit energetic industrial implica oferirea de informatii cu privire la consumul de energie catre inginerii specializati. Ulterior, acestia se deplaseaza la sediul firmei si analizeaza specificul cladirii, urmarind sa inspecteze elementele care tin de sistemele de incalzire, ventilatie, aer conditionat etc. Sunt cautate si posibilitatile de izolare care ar putea garanta o mai buna conservare a enerigiei. Totul, fara ca productia sa fie oprita in vreun moment. Astfel, ai garantia ca firma ta va continua sa genereze produse sau sa presteze servicii pe parcursul procesului de audit.
Un audit energetic industrial poate fi efectuat de catre acele persoane fizice sau juridice autorizate in acest sens de catre ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei). Intra pe Elsaco.com si descopera cum poti intra in contact cu un auditor experimentat care te va ajuta atat cu dosarul a carei intocmire este impusa prin lege, cat si cu recomandari care vor imbunatati productivitatea si profitabilitatea afacerii tale.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro