Sănătatea orală nu se referă doar la sănătatea dinților tăi, ce implică starea gingiilor și întregului sistem care ne permite să zambim, să vorbim și să mestecam. De aceea, ai fi surprins să afli că unele probleme ale cavitatii orale pot afecta întreg organismul, dacă nu sunt depistate și tratate.
Protejează-te aflând mai multe despre problemele cavitatii bucale, și conexiunea dintre sănătatea orală și sănătatea întregului organism.
Ca și în alte zone ale corpului, gura este plină de bacterii - în mare parte inofensive. Dar gura este punctul de intrare în tractul digestiv și respirator. În mod normal, apărarea naturală a organismului și o bună îngrijire a sănătății orale, cum ar fi periajul zilnic și folosirea aței dentare, țin bacteriile sub control. Cu toate acestea, fără o igienă orală adecvată, bacteriile pot atinge niveluri care ar putea duce la infecții orale, cum ar fi cariile dentare și bolile gingivale.
De asemenea, anumite medicamente - cum ar fi decongestionantele, antihistaminice, analgezicele, diureticele și antidepresivele - pot reduce fluxul de salivă. Saliva spală alimentele și neutralizează acizii produși de bacteriile din gură, ajutându-te să te protejezi de microbii care se înmulțesc și duc la boli.
Bruxismul se referă la scrasnirea dintilor și se întâmplă cel mai frecvent atunci cand dormim, dar și în timpul zilei atunci cand suntem stresati, avem o plomba sau coroana nouă care este mai înaltă decât restul dintilor sau dacă avem malocluzie (muscatura incorecta).
In timp, bruxismul afecteaza smaltul si aspectul dintilor și provoacă dureri de cap, de maxilar sau de urechi.
Pentru a trata aceasta problema, ar trebui sa iei în considerare o gutiera de protectie personalizată care sa îți protejeze dinții în timpul somnului și să faci exerciții de relaxare, sesiuni de meditație, dacă bruxismul este cauzat de stres.
Ca si solutie de lunga durata, se poate recomanda aparatul dentar, care va rezolva definitiv problemele de malocluzie inlaturand în mare parte nevoia de scrasnire a dintilor, dacă aceasta se datoreaza pozitionarii incorecte a dintilor si a maxilarului. Desigur pentru un aparat dentar pretul va fi unul mai ridicat (vezi aparat dentar pret), însă după cum am menționat, va reprezenta o soluție care va trata problema bruxismului definitiv.
Bolile gingivale sunt în principal rezultatul infecțiilor și inflamațiilor gingiilor și oaselor care înconjoară și susțin dinții. Anumite afecțiuni cronice sporesc riscul de apariție a bolilor parodontale, inclusiv diabetul, un sistem imunitar slăbit, o igienă orală deficitară și genetică. Consumul de tutun este, de asemenea, un factor de risc important pentru boala gingivală. Dacă formele timpurii ale bolilor parodontale nu sunt tratate, osul care susține dinții poate fi pierdut, iar gingiile se pot infecta. Dinții cu puțin suport osos pot deveni liberi, necesitând astfel sa fie extrasi.
Bolile gingivale pot fi evitate cu o igiena orala corespunzatoare și pot sa fie tratate atunci cand sunt descoperite la timp, de aceea vizitele frecvente la medicul stomatolog sunt foarte importante.
Limba geografică este o afecțiune care își trage numele de la petele care arată ca o hartă pe partea superioară și laterală a limbii.
Petele pot apărea și dispărea sau se pot schimba foarte repede în decurs de câteva zile, săptămâni sau luni și este posibil sa fie prezente chiar si un an de zile.
Limba geografica este benignă, ceea ce înseamnă că este inofensivă. Nu este contagioasă, deci nu o poți lua sau transmite altei persoane. Aceasta conditie poate sa devina uneori inconfortabila, caz în care medicul stomatolog îți va prescrie medicamente antiinflamatoare, folosirea soluțiilor cu anestezic, corticosteroizi și suplimente cu zinc. De asemenea, pentru a diminua disconfortul cauzat de limba geografica, este bine sa eviti tutunul, mancarea foarte picanta sau sarata și pasta de dinti cu agenții de albire.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro