3 reguli de igiena a masinii, recomandate de specialisti

5 februarie 2021
Autor:
Content SEO

Una dintre cele mai importante operatiuni de intretinere a unui autoturism este igienizarea, aceasta oferind confortul si placerea utilizarii, precum si mentinerea aspectului impecabil, alaturi de conservarea valorii. O masina curata inseamna un mediu sanatos si este esential sa ne asiguram ca, indiferent de durata calatoriei sau drumurile pe care le strabatem, curatenia ne insoteste pretutindeni. Cum am putea avea mereu o masina curata? Iata cateva sfaturi:

Utilizarea accesoriilor de calitate

Igienizarea si mentinerea curateniei sunt obiective mai usor de atins, daca echipam autoturismul cu accesorii de top. Piata este generoasa, iar domeniul online propune companii cu experienta, precum ptc-auto.ro, de exemplu, care comercializeaza elementele necesare curateniei unui automobil.

Covorasele auto

Covorasele auto sunt accesorii indispensabile unui autoturism, intrucat:

  • retin lichidele si murdaria de pe incaltaminte;
  • previn formarea petelor pe mocheta autovehicului;
  • faciliteaza curatarea suprafetelor din interiorul masinii.

Chiar daca un covoras auto nu poate retine, integral, particulele prezente pe incaltaminte sau bagaje, forma acestuia, marginile mai inalte si materialul din care este confectionat faciliteaza retinerea cele mai mari parti din murdaria adusa din exterior.

Covorasele din cauciuc de calitate superioara trebuie sa fie impermeabile, sa aiba marginile inalte, pentru o retinere eficienta a lichidelor, si sa fie rezistente si flexibile, pentru a permite acoperirea eficienta a spatiului de la picioare si o curatare eficienta.

Covorasele tip mocheta sunt alegerea clientilor mai pretentiosi, in ceea ce priveste aspectul interior si confortul picioarelor, oferind varietate in culori si design.

Tavitele pentru portbagaj

Alte accesorii relevante pentru mentinerea curateniei auto sunt tavitele pentru portbagaj. Realizate din cauciuc industrial sau din mocheta, acestea au scop similar cu al covoraselor: sa „colecteze“ impuritatile si lichidele prezente pe bagaje sau in obiecte. Suprafata antiderapanta a tavitelor ajuta la mentinerea stabilitatii bagajelor in timpul transportului, iar marginile inalte previn raspandirea aventualelor reziduuri in interiorul portbagajului.

Aspiratorul manual    

Utilizarea unui aspirator auto in portbagaj este mai mult decat oportuna, curatarea imediata a oricarui tip de resturi prevenind deteriorarea aspectului interior al autoturismului. Majoritatea acestor aspiratoare se poate alimenta la priza tip bricheta, iar puterea si capacitatea de retentie sunt suficient de mari pentru a asigura mentinerea curateniei in habitaclu.

Curatarea exterioara periodica

Aspectul si valoarea unui automobil depind, in mare masura, de frecventa si modul in care sunt realizate operatiunile de spalare interioara si exterioara. De asemenea, fie ca spalam sau nu masina, excrementele de pasari trebuie sa fie indepartate imediat ce se depun sau le vedem pe caroserie. Compozitia chimica a acestora are caracter coroziv si poate afecta iremediabil vopseaua.

Spalarea exterioara ar trebui realizata ori de cate ori observam ca masina e murdara, ca sa evitam deteriorarea caroseriei, dar si sa evidentiem estetica autovehiculului. In acest scop, trebuie sa avem in vedere cateva aspecte:

  • Spalarea exterioara nu se realizeaza in lumina directa a soarelui, mai ales in lunile caldurase. In caz contrar, exista riscul uscarii detergentului sau substantelor degresante, cu efecte potential abrazive;
  • Inainte de spalarea manuala, se recomanda utilizarea unui detergent special si a unui agent degresant, pentru indepartarea urmelor persistente de murdarie;
  • Spalarea se realizeaza cu un burete curat, utilizand sampon auto dizolvat in apa calda;
  • Dupa spalare, trebuie sa indepartam apa in exces cu o racleta de cauciuc natural, apoi sa stergem masina folosind o laveta curata din material tip piele de caprioara.

Igienizarea interioara

Este o operatiune ceva mai complexa si, la fel ca in cazul spalarii exterioare, trebuie sa ne concentram efortul si atentia pe anumite sectiuni-cheie:

  • Covorasele, podeaua si portbagajul sunt cele mai expuse intemperiilor. De aceea, este foarte important sa achizitionam accesorii de calitate care sa retina cat mai multe impuritati ce patrund in habitaclu;
  • Aspirarea se realizeaza dupa indepartarea covoraselor si trebuie urmata de o curatare temeinica a mochetei cu o substanta igienizanta dizolvata in apa calda. Aceeasi substanta poate fi utilizata pentru curatarea covoraselor si a tavitei portbagajului;
  • Curatarea parbrizului, a lunetei si a geamurilor laterale se face utilizand lavete speciale si substante pentru curatarea suprafetelor vitrate;
  • Volanul si schimbatorul de viteze trebuie sa fie igienizate cu mare atentie, fiind unele dintre cele mai murdare suprafete – conform unui studiu realizat de Centrul National pentru Informatii in Biotehnologii din SUA, suprafata volanului aduna de peste sase ori mai multe bacterii decat suprafata unui telefon mobil;05
  • Ornamentele interioare, bordul si scaunele se curata cu o laveta curata, umeda si moale, utilizand substante igienizante pentru curatarea si sterilizarea suprafetelor.

Instalatia de climatizare, adesea trecuta cu vederea, are nevoie de igienizare periodica, iar filtrele de habitaclu se curata si se schimba si ele. Igienizarea suprafetei interioare a instalatiei de climatizare se face prin eliberarea unei solutii in habitaclu si activarea ventilatiei cu recircularea aerului din interior.

 

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram