3 sfaturi esentiale pentru îngrijirea gazonului

15 aprilie 2021
Autor:
livepr

Cu toții ne dorim o grădină frumoasă cu gazon, loc de relaxare, soare și voie bună. Gazonul reprezintă factorul cheie atât din punct de vedere vizual cât și funcțional dintr-o grădină. După plantarea lui este foarte important să cunoști câteva sfaturi esențiale pentru îngrijirea gazonului care te vor ajuta să-l păstrezi cât mai mult timp sănătos, calitativ și frumos.

Tunderea gazonului reprezintă un pas esențial în menținerea unui gazon sănătos și des. Pentru realizarea lui vei avea nevoie de tractorase de tuns iarba de la Magazialucostica.ro, dar și să ții cont de câteva sfaturi extrem de importante:

  • Regula 1/3 trebuie respectată cu strictețe. Aceasta presupune tăierea a unei treimi din lungimea gazonului. În caz contrar, vei observa lipsa vitalității firelor de iarbă.
  • Tunde gazonul o data sau de două ori pe săptămână, acest lucru stabilindu-se în funcție de cât de repede crește iarbă, dar și de sezonul în care ne aflăm.
  • Gazonul trebuie tuns doar atunci când solul și iarba sunt uscate.
  • Gazonul tânăr pe care tocmai l-ai plantat trebuie amenajat înainte de prima tundere deoarece are un grad de sensibilitate ridicat, astfel că trebuie lăsat să crească până la o înălțime de 7-10 cm, iar apoi îl tunzi.
  • Iarba rămasă în urma tunsului este perfectă pentru a fi transformată în compost.

Irigarea gazonului

Irigarea este un alt lucru important care ajută la menținerea calității vieții gazonului. Din acest motiv, este vital să urmezi sfaturile legate de irigare zilnic.

  • Gazonul trebuie irigat dimineața devreme sau după-amiază, însă niciodată seara deoarece vei risca apariția mucegaiului.
  • În anotimpul cald, gazonul trebuie irigat chiar și de două ori pe zi. Tot vara, timpul de irigare trebuie prelungit de la 10 minute la 15 minute sau de la 15 la 20 de minute.
  • Primăvara și toamna gazonul trebuie irigat o dată la două zile, aproximativ 10-15 minute.
  • Gazonul tânăr, proaspăt montat are nevoie în primele 4 saptamani de apă în abundență zilnică. Ai în vedere ca solul să fie mereu umed, însă nu exagera cu apa deoarece vei risca să îneci semințele.

Scarificarea gazonului

Scarificarea este un pas important în întreținerea gazonului care te va juta să cureți uscăturile din gazon și resturile de iarbă tăiată acumulată printre firele de gazon. Scarificarea este importantă deoarece permite apei, fertilizanților, aerului și luminii să pătrundă cu ușurință.

  • Scarificarea este un procedeu care va stresa gazonul, iar din acest motiv este foarte important ca el să fie realizat primăvara și toamna, atunci când sunt temperaturi moderate, cuprinse între 15 și 20 de grade Celsius.
  • Nu scarifica vara sau iarna deoarece temperaturile extreme creează un mediu foarte dificil pentru viața gazonului.
  • Pentru a realiza scarificarea ai nevoie de un scarificator de calitate care îți va face munca mai ușoară și te costurile minime.

Dacă vei ține cont de aceste sfaturi cu siguranță vei avea un gazon sănătos!

 

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/iarba-gazon-paji-te-mediu-580900/

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram