Durerile de cap sunt familiare tuturor, iar specialistii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza intr-un articol din 8 aprilie 2016 intitulat "Headache disorders" ca aproximativ jumatate din populatia adulta prezinta dureri de cap cel putin o data pe an.
De cele mai multe ori acestea reprezinta doar o inconveninta minora care poate fi tratata prin medicamente fara necesitate de prescriptie medicala sau prin masuri nonfarmacologice, precum odihna.
Cu toate acestea insa, exista si dureri de cap care persista si care pot fi mai severe decat cele intalnite de obicei, acestea putand avea cauze mai serioase.
Cele mai frecvente tipuri de dureri de cap sunt cele cauzate de tensionarea muschilor la nivelul capului si gatului, cele cauzate de migrene si cele de tip sinusal.
Mai mult decat atat, durerile de cap pot fi primare, adica survin in absenta unei cauze subiacente si secundare, atunci cand acestea sunt simptomele unor tumori, infectii, sangerari sau hipertensiune.
Datorita tuturor acestor posibilitati este recomandat sa te adresezi medicului specialist pentru investigatiile necesare, clinica de neurochirurgie Neurohope fiind o alegere foarte buna pentru probleme de acest tip.
De cele mai multe ori consultul general poate oferi medicului informatiile necesare pentru a pune un diagnostic precis si pentru a recomanda tratamentul adecvat. Cu toate acestea insa, medicul mai poate cere si alte teste aditionale pentru a confirma sau infirma prezenta altor cauze.
Consultul general incepe prin efectuarea anamnezei de catre medic, acesta intreband despre istoricul tau medical personal si familial, despre simptome si caracteristicile acestora. In ceea ce priveste cefaleea, ne intereseaza localizarea, caracterul, debutul, intensitatea, frecventa de survenire, durata, factorii favorizanti, factorii atenuanti si responsivitatea la tratament.
Dupa efectuarea anamnezei, medicul va efectua evaluarea neurologica pentru a cauta semne si simptome ale unei posibile afectiuni responsabile de durerea de cap cum ar fi infectia sistemului nervos central, semne de presiune intracraniana crescuta sau semne neurologice de focar asociate.
In ceea ce priveste evaluarea neurologica, aceasta este menita sa inlature suspiciunea afectiunilor cerebrale sau nervoase care pot cauza durerile.
Asa cum am mentionat mai sus, nu toate testele fac parte din rutina de diagnosticare a durerilor de cap.
Consultul psihologic este luat in considerare in cazul unei cefalei primare si are ca obiectiv identificarea factorilor de stres care pot declansa durerile de cap, aceste informatii fiind primite in urma intrebarilor puse de psiholog sau prin completarea unui chestionar. Nu se recurge la evaluare psihologica pentru cefalee de rutina, ci doar in anumite cazuri selectionate, in care cefaleea survine intr-un context emotional si in care sunt excluse cauze neurologice structurale.
Dupa evaluarea rezultatelor obtinute dupa anamneza si evaluarea neurologica, este posibil ca medicul sa poata determina cu precizie tipul durerilor de cap pe care le ai si daca exista o cauza mai serioasa care necesita teste aditionale.
Chiar daca majoritatea acestor teste nu sunt utile pentru diagnosticarea cefaeilor primare, precum migrenele sau cefaleile tensionale, testele aditionale si in special imagistica cerebrala sunt necesare pentru a identifica alte afectiuni medicale subiacente care pot cauza dureri de cap similare.
Referinte:
Headache Disorders. 8 Apr. 2016, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/headache-disorders.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro