Daca te gandesti deja la vremea in care o sa te retragi de pe piata muncii si o sa astepti bucuros roadele muncii tale de o viata, felicitari. Asta inseamna ca ai muncit din greu, ca ai economisit si esti gata sa te bucuri de libertatea financiara.
Insa, pentru a ajunge acolo, cel mai probabil ai inceput din timp sa iei deciziile financiare potrivite. Daca inca nu ai ajuns acolo, dar te ingrijoreaza acea perioada cand nu vei mai putea dedica timp pentru a produce venituri active, avem pentru tine 5 sfaturi.
Daca vrei sa ramai cu suficienti bani in geanta de vacanta, pentru ca pensia ta sa fie o reala calatorie spre un taram de vis, unde sa traiesti liber si sa te bucuri de roadele muncii tale, ar trebui sa urmezi cele 5 directii de mai jos.
Cu cat reusesti mai repede sa incepi, cu atat mai bine va fi pentru tine pe termen lung. Iata 5 decizii financiare la care ar trebui sa te gandesti chiar incepand de acum, daca nu esti deja in controlul banilor tai si daca nu ti-ai planificat deja etapa de pensionare.
In principal, cand discutam despre bani, nu va fi niciodata vorba despre cat castigi, ci despre cat reusesti sa salvezi de la o luna la alta. Asadar, daca tocmai ai primit acel bonus sau acea marire salariala mult visata, ar trebui sa te gandesti sa traiesti la acelasi nivel ca pana acum, iar acei bani sa-i pui la treaba pentru tine, pentru a-ti aduce si alti bani.
Pana la a face acest pas, ai nevoie insa de un buget. Ai nevoie sa stii care sunt veniturile tale si cat cheltui lunar, pentru a vedea unde mai poti ajusta si care sunt obiceiurile care iti mananca cele mai multe venituri.
E timpul sa te gandesti serios la achitarea tuturor creditelor. In timp ce ajungi la pensie, creditele vor fi o reala bataie de cap. Niciun om nu ar trebui sa depaseasca varsta de pensionare avand un credit activ.
Fara cresteri consistente de venit de la un an la altul, va fi greu sa suporti ratele, care in cele mai multe cazuri, vor fluctua si ele te pot face sa te trezesti cu o crestere a dobanzii destul de greu de suportat.
Cauta sa achiti toate datoriile atunci cand castigi destul de bine, asa incat sa poti plati totul anticipat.
Daca deja investesti, singurul sfat este sa te uiti atent pe alocarea activelor si sa reechilibrezi portofoliul in functie de varsta ta. Daca te apropii de varsta de pensionare incearca sa renunti la activele cu risc ridicat si sa mizezi pe siguranta.
Daca inca nu ai facut pasul pentru a incepe sa investesti, afla ca cel mai potrivit timp pentru a face asta a fost IERI. Deci ar fi cazul sa te pui deja pe treaba.
Desigur, varsta minima de pensionare este aceeasi pentru majoritatea oamenilor. Insa unii dintre noi pot alege sa se pensioneze mai rapid, in functie de investitiile facute si de deciziile luate de-a lungul vietii.
Daca sursele de capital din fondul tau de pensii iti permit, te poti retrage fara griji si mai devreme de 50 sau chiar 40 de ani. Gandeste-te la acest lucru si calculeaza-ti planul de pensie asa incat sa iti ofere confortul dorit atunci cand ajungi la varsta la care doresti sa te retragi.
S-ar putea ca uneori sa nu mearga totul conform planului, chiar si atunci cand esti in control. Ei bine, intotdeauna sa ai un plan B. Chiar si daca investesti, chiar si daca ti-ai pastrat si fondul de urgenta si cel de siguranta, intotdeauna e bine sa ai un plan de rezerva.
Acest plan ar putea fi axat pe diversificarea portofoliului de investitii. Trebuie sa investesti in cat mai multe active, asa incat daca o clasa de active se va prabusi, tu sa poti echilibra pierderea prin profitul altei clase.
Iar pe langa investitii, poate ar fi bine sa ai si un fond de cash, pentru a fi 100% sigur pe viitorul tau.
Daca vei aplica aceste decizii in timp util, pensia ta va fi asigurata, iar perioada de pensionare va fi una de vis, indiferent cand vei alege sa te bucuri de aceasta.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro