Pisicile ocupa detasat primul loc in topul celor mai rasfatate animale de companie, insa atunci cand vine vorba de alimentatie, multi proprietari de pisici inteleg gresit acest rasfat. Mai precis, hranesc in exces pisicile si le ofera alimente pe care copiii le-ar putea considera delicioase, dar care unui animal ii pot face mult rau.
Daca si tu te numeri printre fericitii posesori de pisici, ne-am gandit ca ti-ar fi de ajutor cateva sfaturi pentru hranirea corecta a acestora.
Ca si oamenii, pisicile au diferite nevoi nutritionale pe parcursul vietii, de aceea,o prima regula este sa le oferi hrana potrivita pentru varsta lor. In primele zile de viata este vital sa se hraneasca cel putin o luna cu lapte matern, iar dupa ce intarca, poti sa le oferi si hrana solida. Mai intai, se incepe cu bucatele de hrana umeda dupa care pot trece si pe hrana uscata pentru pisici, insa in primele 12 luni de viata, aceasta trebuie sa fie pentru juniori.
In urmatoarea etapa de viata, ofera-i pisicii hrana pentru adulti, iar cand ajunge depaseste varsta de 7 ani, se trece pe meniul pentru seniori.
Chiar daca pisica ta adora sa manance, nu o hrani in exces doar pentru a-i satisface acest capriciu. Pe moment, va fi multumita insa efectele supraalimentatiei se vor vedea in timp, iar acestea vor avea repercusiuni serioase asupra sanatati animalului. In primul rand, va aparea obezitatea, si chiar daca ti se va parea nostima forma de balon pe care o va capata animalul tau, excesul ponderal poate sta la baza unor probleme serioase.
Prin urmare, chiar daca e greu sa rezisti mieunatului sau rugator, nu hrani pisica in afara programului obisnuit de mese, pastrand portiile echilibrate.
Hrana adecvata se alege si in functie de cat de activ este animalul, astfel ca pisicile care stau toata ziua in casa au nevoie de o alimentatie diferita fata de cea pe care o primesc pisicile care alearga prin curte si hoinaresc toata ziua. Astfel, o pisica crescuta in apartament, care consuma putina energie, are nevoie de o hrana cu un continut nutritional mai scazut, in timp ce o pisica foarte activa are nevoie de alimente mai bogate in nutrienti.
In general, in aceasta categorie intra alimentele pe care noi le punem zilnic pe masa si pe care le consideram savuroase. Multi fac greseala de a impartasi cu pisica din savoare acestor alimente, fara a constientiza raul pe care il fac animalului. Dulciurile trebuie trecute in capul listei cu alimente nercomandate, urmate de mezeluri, carne cruda, oua crude, paine proaspata si branzeturi fermentate. Nu mai vorbim de faptul ca este un gest total iresponsabil sa oferi pisicii alcool, cafea sau alte bauturi cu efect energizant.
De cealalta parte, carnea de pui fara piele, ficatul, dar si legume precum spanacul, dovleceii, cartofii dulci sunt ingrediente recomandate pentru alimentatia pisicilor.
Un rol foarte important in alimentatia pisicilor il joaca si apa de baut, care asigura o buna digestie. Bolul cu apa trebuie sa se afle in permanenta alaturi de cel cu mancare, iar apa se schimba zilnic pentru a fi tot timpul proaspata. Pe langa problemele de natura digestiva lipsa apei suficiente poate provoca probleme la nivelul vezicii, precum cistita. De asemenea, daca observi ca pisica bea o cantitate de apa mai mare decat in mod obisnuit, acesta poate fi un simptom de boala, astfel ca e bine sa ceri sfatul unui medic veterinar.
Preocuparea pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata a pisicii trebuie sa inceapa din primele zile de viata, tinand cont si de preferintele acesteia, pe care le vei afla pe parcurs.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro