5 metode prin care poți ameliora simptomele respiratorii dacă suferi de alergii

27 septembrie 2022
Autor:
Content SEO

Alergiile reprezintă un răspuns al sistemului imunitar la anumite substanțe străine care, în mod normal, sunt inofensive. Cunoscute sub numele de alergeni, acestea pot fi praful, mucegaiul, polenul, părul animalelor de companie, înțepăturile de insecte, anumite alimente ori medicamente. În momentul în care organismul vine în contact cu un alergen, sistemul imunitar produce anticorpi împotriva substanței ce nu este, de fapt, un pericol. Astfel apar o serie de simptome, cel mai des la nivelul căilor respiratorii, mucoaselor și al pielii.

Manifestările alergiilor variază de la o persoană la alta și, dincolo de disconfortul produs, pot cauza și complicații greu de controlat precum astm sau sinuzite. În general, problemele tractului respirator sunt foarte deranjante. Strănut, secreții nazale, mâncărime nazală, dificultăți de respirație, congestie nazală, toate acestea afectează calitatea vieții. Dacă suferi de alergii, iată cum poți ameliora simptomele respiratorii:

  1. Folosește un purificator de aer

În momentul în care suferi de alergii, calitatea aerului pe care îl respiri trebuie să fie o prioritate pentru tine. Aerul din interior poate să conțină de până la cinci ori mai mulți poluanți decât cel din exterior din cauza prafului, pesticidelor, mucegaiului și altor particule dăunătoare. Achiziționarea unui purificator de aer reprezintă o perspectivă atrăgătoare deoarece un asemenea dispozitiv elimină impuritățile, alergenii și poluanții. Practic, asigură un mediu mai sănătos și te ajută să ameliorezi simptomele alergiilor care fac respiratul inconfortabil.

  1. Optează pentru un tratament medicamentos

La recomandarea medicului specialist, în funcție de tipul de alergie identificat, poți ameliora simptomele neplăcute prin administrarea de medicamente. Substanțele active cel mai frecvent utilizate în acest scop sunt antihistaminicele care ameliorează strănutul, secrețiile și mâncărimea nazală. Acestea acționează prin blocarea efectului histaminei pe care o eliberează corpul și calmează cele mai multe dintre manifestările asociate cu alergia respiratorie. Se mai pot folosi și corticosteroizi pentru a reduce inflamația la nivelul nasului, anti-colinergice ori imunomodulatori.

  1. Aplică spray-uri nazale decongestionante

Decongestionante sub formă de spray-uri nazale sunt utile pentru ameliorarea congestiei nazale. Produsele pe bază de steroizi tratează simptomele alergice și diminuează congestia nazală. Cu toate acestea, decongestionantele trebuie administrate câteva zile la rând și numai la recomandarea medicului. Folosirea spray-urilor pe termen lung sau fără prescripție medicală poate agrava simptomele respiratorii provocate ale alergiilor.

  1. Acordă atenție nivelului de umiditate

Prea puțină umiditate în aer poate conduce la iritarea nasului sau a gâtului. Dacă suferi de alergii și întâmpini anumite probleme respiratorii, ai grijă să nu-ți accentuezi simptomele prin deshidratare. Bea apă și ceai, consumă fructe și legume bogate în apă și urmărește nivelul umidității din spațiul interior. De regulă, umiditatea trebuie să fie menținută între 30-50%, iar un higrometru te poate ajuta să o ajustezi în consecință.

  1. Ia în calcul remediile “casnice”

Ca să poți calma cu succes simptomele respiratorii atunci când te confrunți cu reacțiile alergice poți apela și la remediile naturale. Irigarea pasajelor nazale cu soluții saline este o modalitate simplă și ieftină de ameliorare a congestiei nazale. Uleiurile esențiale precum cele de lavandă, eucalipt, mușețel, busuioc, tămâie, lămâie ori ghimbir sunt deosebit de utile în rutina de gestionare a alergiilor. Difuzarea în aer și inhalațiile cu uleiuri esențiale îmbunătățesc simptomele tractului respirator.

Pentru a te simți mai bine poți consuma constant și papaya ori ananas. Acestea conțin bromelaină, o enzimă eficientă pentru reducerea inflamației căilor respiratorii. Mai mult, adaugă în meniul tău zilnic și conopidă, broccoli, citrice și ceai verde deoarece au quercetină care stabilizează eliberarea de histamine și contribuie activ la controlul simptomelor alergice.

 

În momentul în care se declanșează o reacție alergică este important să elimini cât mai degrabă alergenul și, în funcție de gravitatea simptomelor respiratorii, să alegi o modalitate eficientă de combatere a manifestărilor alergice. Din păcate, alergiile nu se vindecă, însă dacă iei câteva măsuri poți preveni și ameliora simptomele acestora, fără riscuri pentru sănătate.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram