In mijlocul verii, berea se numara fara indoiala printre alegerile care ne racoresc. Fie ca preferam berea cu alcool, fara alcool, blonda sau bruna, studiile internationale demonstreaza posibile efecte pozitive asupra organismului uman. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, trece in revista cateva dintre posibilele efecte benefice ale consumului moderat de bere.
“La nivel international comunitatea stiintifica s-a concentrat de-a lungul timpului asupra studiului efectelor consumului moderat de bere pentru organismul uman. Datorita ingredientelor sale naturale, berea poate fi integrata cu succes intr-un regim de viata echilibrat, cercetarile detaliate confirmand acest fapt. Printre cele mai active comunitati stiintifice se numara cele din Spania, Israel sau America de Nord. Odata cu Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, a intrat si Romania pe lista tarilor implicate in cercetare in domeniu si ma bucur ca din 2013 putem prezenta studii cu relevanta internationala. Temele abordate in cercetare sunt variate, in cele ce urmeaza voi incerca sa punctez cateva dintre acestea”, spune Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
1. Diabetul de tip II: Un consum moderat de bere, combinat cu o dieta bazata pe alimente precum pestele, fructele, legumele si uleiul de masline, poate avea un rol pozitiv in combaterea diabetului de tip II. Acest efect este datorat in principal vitaminelor, acidului folic, fierului si calciului care se regasesc in bere.
2. Bolile cardiace: Consumul de bere in cantitati moderate poate contribui la o incidenta mai mica a infarcturilor sau a altor afectiuni ale inimii. In cazurile persoanelor care au consumat moderat bere au fost identificate modificari pozitive ale nivelul compozitiei chimice a sangelui, modificari asociate cu un risc scazut de aparitie a bolilor cardiace.
3. Pietrele la rinichi: Introducerea unui consum moderat de bere in dieta poate scadea riscul de aparitie a pietrelor la rinichi, cu pana la 40%. Performanta obtinuta de bere nu a fost egalata de nicio alta bautura, fie ea alcoolica sau nonalcoolica, incluzand laptele, sucurile de fructe si ceaiul. Aceste efecte pozitive se datoreaza continutului redus de alcool si cantitatii de apa continute de bere, ce concura la cresterea fluxului de fluide, reducand astfel riscul acumularii de pietre.
4. Boala Parkinson: Consumul moderat și regulat de bere poate fi una dintre strategiile de reducere a riscului de apariție a bolii Parkinson. O posibilă explicație a rolului pe care berea il poate avea in prevenirea apariției bolii Parkinson ține de ingredientele sale naturale. Boala Parkinson este o boală neurologică progresivă, care implică diminuarea numărului de neuroni, iar berea conține o cantitate mare de purina, care poate lucra sinergic cu etanolul pentru a mări nivelul de acid uric rezultat din metabolism.
5. Cataracta: Berea, in special cea bruna, poate reduce riscul de cataracta cu pana la 50%. Antioxidantii prezenti in bere protejeaza celulele din ochi, numite mitocondrii. Mitocondriile deteriorate pot conduce la o incidenta crescuta a cataractei, ele fiind responsabile pentru transformarea glucozei in energie.
Consumul moderat de bere, recomandat persoanelor sanatoase, trebuie completat de un stil de viata echilibrat si de o alimentatie corespunzatoare, atrag atentia membrii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie. Un consum moderat de bere inseamna o cantitate de 660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei, cu o concentratie alcoolica de maxim 5%.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro