Oțetul de mere se obține prin fermentarea alcoolică a sucului stors de mere, urmată de fermentația acetică a lichidului obținut. Aceste procese au loc sub acțiunea drojdiilor și bacteriilor, microorganisme vii.
Acesta este un ingredient adesea utilizat în bucătărie, în salate sau pentru marinarea alimentelor. De asemenea, a fost utilizat mult timp ca remediu tradițional pentru diferite probleme de sănătate.
Află care sunt beneficiile oțetului de mere, conform dovezilor științifice!
Oțetul de mere conține acid acetic. Conform specialiștilor, acesta ar fi răspunzător pentru majoritatea efectelor sale benefice (1). De asemenea, este foarte sărac în calorii.
Oțetul de mere convențional, pe care îl găsim în orice magazin este un lichid clar, pasteurizat. Totuși, cel organic, nefiltrat, conține în plus așa-numita substanță „mamă”, un amestec de probiotice (bacterii benefice) și enzime (1, 2).
Utilizarea regulată a oțetului de mere poate avea următoarele efecte benefice:
1.Proprietăți antibacteriene
Oțetul de mere poate ucide unele bacterii, motiv pentru care este utilizat în mod tradițional pentru conservarea alimentelor. Spre exemplu, acesta este folosit pentru prepararea castraveților murați. Se pare că oțetul de mere poate inhiba creșterea E.coli pe alimente (2).
2.Susține sănătatea florei intestinale
Când vine vorba de varianta organică, oțetul de mere are un efect probiotic în organism. Cu alte cuvinte, acesta susține sănătatea microbiotei intestinale (totalitatea bacteriilor bune din intestin) (1). Varianta pasteurizată nu aduce acest beneficiu.
3.Ar putea contribui la scăderea în greutate
Consumul oțetului de mere la masă, cum ar fi adăugat în salate, promovează senzația de sațietate. Astfel, poate duce la ingestia unui număr mai mic de calorii pe parcursul zilei, ceea ce ajută la slăbit (2).
În orice caz, scăderea eficientă în greutate are loc prin îmbunătățirea alimentației și stilului de viață.
4.Ar putea ajuta la controlul glicemiei
Adăugarea unor cantități mici de oțet de mere la mesele principale poate reduce glicemia și îmbunătăți sensibilitatea la insulină. Astfel, ar putea ajuta la prevenția și managementul diabetului zaharat (2).
Nu uita, însă, că o dietă echilibrată este cea mai eficientă metodă de a ține sub control glicemia (2). De asemenea, oțetul de mere nu înlocuiește tratamentul.
5.Îmbunătățește aspectul părului
Oțetul de mere poate fi utilizat și pentru frumusețe. Clătirea părului cu apă amestecată cu oțet de mere ajută la:
Toate acestea pot contribui la reducerea mătreții și mâncărimilor scalpului, dar și la redarea strălucirii părului (3).
6.Susține sănătatea pielii
Oțetul de mere diluat, aplicat topic, echilibrează pH-ului pielii. Acest lucru ar putea ajuta la îmbunătățirea barierei cutanate și la ameliorarea eczemelor (2). Totuși, la unele persoane poate cauza iritație. Nu se aplică nediluat (1).
Este important de știut că oțetul de mere se consumă în cantități mici, de la 1 linguriță până la 2 linguri (2). Acesta trebuie întotdeauna diluat cu apă și nu se consumă niciodată pe stomacul gol (1).
Cel mai bun mod de a consuma oțetul de mere este să îl adaugi în salate sau alte preparate culinare (2). Utilizarea sa ca remediu sau supliment alimentar nu este încă suficient studiată.
Consumul de oțet de mere poate irita esofagul (tubul prin care alimentele ajung în stomac), poate deteriora smalțul dentar și poate provoca indigestie (1).
De asemenea, poate interacționa cu unele medicamente, cum ar fi diureticele. Poate agrava hipokaliemia (nivel scăzut de potasiu în sânge) și nu se recomandă persoanelor cu boli de rinichi. Dacă suferi de o afecțiune cronică, discută cu medicul înainte de a începe să consumi oțet de mere (1)!
Prin urmare, includerea oțetului de mere în dietă poate avea unele beneficii. În plus, poate fi inclus în rutina de frumusețe a părului. Totuși, nu uita că acesta nu înlocuiește un stil de viață sănătos.
Referințe:
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro