Din 3 lei colectati de la asigurati, doar 1 leu ajunge la pacient.
Al doilea leu, nu ajunge la pacient pentru ca este utilizat pentru plata impozitelor pe salarii ale anagajatilor din sistemul sanitar si TVA-ului pentru produsele achizitionate.
Al treilea leu, nu ajunge nici el la pacient, pentru ca este cheltuit nejustificat, gratie acelei “eficiente originale” din sistemului sanitar, compusa din management defectuos, dotari inutile facute din incompetenta sau pentru incasarea de comisioane, prescrieri inutile sau nejustificate de medicamente sau tratamente, preturi cu pina la 15 ori mai mari din licitatii publice prezentate aici http://www.tody.ro/document/RISIPA-SANATATE.
Daca urmatorul pachet de masuri ar fi aprobat si aplicat acum, in anul urmator cel putin o treime din banii sistemului sanitar ar fi salvati si redirijati catre pacienti:
1. Prin Ordonanta de Urgenta trebuie extinsa aplicarea legislatiei achizitiilor publice asupra ordinului MS si CNAS de aprobare a normelor metodologice de aplicare a contractului cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale, care acum continte multiple abateri de la normele UE privind achizitiile publice, de la standardele de calitate, mentine o ineficenta economica majora si inclusiv, nu prevede nici o cale eficienta de contestatie.
2. Prin Hotarire de Guvern trebuie aprobate metodologii de calcul a standardelor de cost privind eficienta economica a utilizarii fondurilor pentru orice tip de activitati medicale cum ar fi analize laborator, paza, hrana, curatenie, transport, etc., conform modelului de aici http://www.tody.ro/document/RISIPA-SANATATE, pag.14-17.
3. Prin ordin comun al MS/CNAS trebuie aprobata stoparea oricarei forme de externalizare din spitale de activitati care in regie proprie sunt eficiente economic.
4. Prin ordin comun al MS/CNAS trebuie aprobata subcontractarea temporara pentru maxim 12 luni a celor activitati din spitale care NU au regim de urgenta si NU sunt eficiente economic, adica au cost mai mare atunci cind sunt realizate in regie proprie in comparatie cu pretul decontat de MS/CNAS catre furnizorul care a preluat serviciul externalizat.
5. Prin Hotarire de Guvern trebuie aprobate certificarile ISO si acreditarile ISO ca singurile criterii de calitate aplicabile tuturor contractantilor de fonduri publice din sistemul sanitar.
Detalii suplimentare gasiti aici http://www.tody.ro/document/RISIPA-SANATATE.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro