În anul 2018 au fost publicate câteva cercetări care au arătat faptul că peste 1000 de copii se nasc anual în România cu o malformație congenitală cardiacă, o rată de 8-10 copii la 1000 de nou-născuți. În egală măsură, oamenii de știință au identificat 4000 de defecte din naștere, care variază de la forme minore până la cele grave și foarte grave.
În timpul sarcinii fătul poate dezvolta diverse tulburări ale creierului
Medicii specialiști au constatat faptul că, cele mai frecvente malformații congenitale au legătură cu defectele tubului neural, care apar atunci când acesta nu se închide în prima lună de dezvoltare embrionară. De asemenea, există numeroase alte defecte de naștere care pot apărea în timpul sarcinii, precum: cele ale sistemului nervos sau ale creierului, diverse probleme senzoriale, tulburări metabolice și degenerative.
Din perspectiva celor 20 de ani de activitate și a numeroaselor cazuri gestionate, putem spune că majoritatea copiilor cu defecte congenitale apar și în cazul părinților fără probleme semnificative de sănătate. În cele mai multe dintre situații, viitoarea mamă respectă întru totul indicațiile medicului obstetrician, și, cu toate acestea, nou-născutul se naște cu probleme de sănătate, explică Lorena Ionescu – Director Departament Relații cu clienții, MediHelp Internațional.
60% dintre cauzele defectelor din naștere ale copiilor sunt necunoscute
Specialiști în dezvoltarea fătului susțin faptul că 60% dintre cauzele defectelor din naștere sunt încă necunoscute. Cu toate acestea, există o serie de factori care depind de mamă sau de mediul exterior și care influențează dezvoltarea fătului. Dintre aceștia pot fi amintiți: obiceiurile personale, stilul de viață, expunerea mamei la diferite substanțe toxice la locul de muncă, factorii de mediu, istoricul medical al familiei. În ciuda tuturor demersurilor realizate pentru a descoperi cauzele care produc defectele, multe întrebări despre natura exactă a factorilor predispozanți rămân fără răspuns.
În acest context este esențială contribuția unei asigurări private de sănătate cu acoperire internațională. Dacă părintele este beneficiarul unui astfel de plan, acesta poate solicita acoperirea copilului încă din prima zi de viață. Astfel, unul sau mai mulți copii ai unei familii vor fi asigurați din momentul în care au venit pe lume, iar marele beneficiu este acela că asigurarea acoperă inclusiv condițiile congenitale și ereditare. Astfel, în situația nefericită în care nou-născutul prezintă o malformație congenitală nedepistată în timpul sarcinii, părinții nu vor avea nicio presiune financiară a controalelor și tratamentelor medicale și se vor putea concentra asupra recuperării sănătății copilului lor, completează Lorena Ionescu.
Accentul pus pe prevenție al mamei reprezintă unul dintre elementele care ajută fătul să se dezvolte cât mai bine. Acest lucru implică, printre altele: testarea pentru boli cu transmitere sexuală, consumarea dozei recomandate de acid folic și a vitaminelor prenatale înainte de conceperea copilului, evitarea medicamentelor inutile în timpul sarcinii și accesarea unei asigurări medicale private atât pentru mamă, cât și pentru copil.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro