Lucrarile de amenajari interioare, mai ales daca se efectueaza in tot apartamentul, sunt deosebit de complexe, costisitoare si de durata. Din acest motiv este bine sa planifici in detaliu fiecare activitate si realizezi o evaluarea corecta a locuintei inaintea demararii procesului de renovare. Indiferent ca alegi sa faci totul pe cont propriu sau apelezi la o firma specializata, proiectul tau se poate transforma intr-unul extrem de complicat daca ignori anumite riscuri sau pornesti de la premise nerealiste. Ca totul sa fie mult mai usor, iata cateva sfaturi ce te vor ajuta sa te pregatesti temeinic pentru refacerea si modernizarea casei:
Vrei sa schimbi culoarea peretilor sau sa ii oferi un nou aspect bucatariei? Intentionezi sa creezi o zona open space ori poate te gandesti la o alta faianta in baie? Inainte de a trece la treaba este bine sa stii clar ce lucrari iti doresti sa faci.
O examinare minutioasa te va ajuta sa descoperi toate zonele care au nevoie de reparatii. Chiar daca ai stabilit ce imbunatatiri vrei sa aduci locuintei tale, o verificare atenta a fiecarei camere s-ar putea sa-ti aduca si alte lucrari suplimentare. Poate fi vorba de necesitatea inlocuirii obiectelor sanitare sau a ferestrelor, schimbarea parchetului, repararea conductelor de apa ori a retelei electrice.
Daca ai o imagine de ansamblu asupra tuturor lucrarilor de amenajare pe care vrei sau trebuie sa le executi, atunci poti sa concepi un plan de renovare. Planificarea este deosebit de importanta pentru ca te ajuta sa te organizezi mai bine si sa nu intampini probleme majore.
In functie de lucrarile pe care vrei sa le intreprinzi, ai nevoie de mai multe produse, fie ca renovezi apartamentul in regie proprie sau cu o echipa de mesteri. Pentru eficientizarea muncii si obtinerea unor rezultate excelente ai nevoie de diverse modele de scari metalice ca sa ai certitudinea ca esti in siguranta la inaltime, masina de gaurit, slefuitor pentru pereti, accesorii pentru vopsit si finisat si diverse materiale de constructii. Noteaza-ti ce este de facut in fiecare camera si apoi intocmeste un necesar cu produsele de care ai nevoie pentru a-ti duce la indeplinire proiectul de renovare.
In situatia in care ai luat in considerare sfaturile anterioare, atunci iti va fi foarte simplu sa faci o evaluare a costurilor. Cheltuielile variaza considerabil in functie de complexitatea lucrarilor, manopera sau calitatea materialelor achizitionate. Insa, pentru ca ai strans destul de multe informatii, poti vedea cu usurinta cat esti dispus sa investesti in renovare, la ce renunti sau, din contra, ce mai adaugi pe lista. Totodata, la planificarea bugetului nu uita sa iei in calcul si un fond de rezerva pentru situatiile neprevazute.
Ordinea lucrarilor de renovare este esentiala pentru obtinerea unor rezultate optime. De regula, se incepe cu inlocuirea instalatiilor electrice si sanitare, dupa care urmeaza decopertarea suprafetelor si curatarea zidurilor, turnarea sapei, indreptarea peretilor, montarea usilor si ferestrelor, aplicarea gresiei si faiantei. Se continua cu instalarea sistemului de incalzire, vopsirea peretilor, montarea parchetului si decorarea apartamentului.
Graba si spontaneitatea nu isi au locul intr-un proces de renovare. De preferat ar fi sa te apuci de lucrari primavara sau vara, cand vremea de afara iti permite sa aerisesti locuinta. Inarmeaza-te cu rabdare, nu face niciun compromis si nici lucrari superficiale si fixeaza un termen de finalizare cat mai realist.
Fiind vorba de un apartament, ai grija sa te asiguri ca obtii si toate autorizatiile necesare, daca este cazul si ca ii instiintezi pe vecinii tai cu privire la lucrarile pe care le vei efectua. Chiar daca nu este o treaba deloc usoara, ii vei oferi un nou aspect casei tale si vei creste gradul de confort, precum si valoarea apartamentului.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro