Nu puțini sunt cei care consideră că trebuie să meargă la medic doar dacă se confruntă cu simptome ce pot fi asociate cu o boală sau alta. În realitate însă, multe afecțiuni pot fi asimptomatice sau simptomele apar după ce boala deja s-a agravat și este mai greu ori chiar imposibil de tratat. Tocmai de aceea sunt atât de importante controalele medicale periodice. Efectuate la timp, acestea pot ajuta la depistarea unor eventuale probleme de sănătate uneori chiar înainte de apariția primelor simptome. Ce fel de controale ar trebui să faci și cât de des depinde de vârsta și de starea ta generală de sănătate, dar și de factorii de risc identificați.[4] Mai jos vei descoperi o listă cu câteva dintre cele mai importante astfel de controale și motivele pentru care nu ar trebui să le amâni niciodată.
Medicul stomatolog este unul dintre acei specialiști pe care tindem să-i vizităm doar atunci când este absolut necesar, fie pentru că dantura ne face probleme, fie pentru că vrem să îmbunătățim aspectul zâmbetului nostru. Oricât de atent ai fi când vine vorba de igiena ta orală, tot ar trebui să te programezi periodic pentru un control de rutină la o clinică stomatologică din Brașov sau din orice alt oraș dorești.
În general, se recomandă efectuarea unui astfel de control o dată la 6 luni, dar unele persoane trebuie să meargă la dentist mai des, iar altele mai rar, în funcție de problemele stomatologice cu care se confruntă.
În timpul controlului, medicului stomatolog îți va examina dinții, gingiile și întreaga cavitate orală și îți va oferi toate recomandările și instrucțiunile necesare privind îngrijirea danturii și prevenirea eventualelor probleme dentare. De obicei, controlul stomatologic de rutină include și o curățare profesională a dinților.[5]
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel global și adesea existența acestora nu este însoțită de simptome.[6] Controlul cardiologic are un rol foarte important în prevenirea și diagnosticarea la timp a acestor afecțiuni.
De regulă, este indicată efectuarea periodică a unui astfel de control după vârsta de 20 de ani, în funcție și de istoricul medical familial și personal. De obicei, acesta presupune măsurarea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, a glicemiei și colesterolului, precum și efectuarea anumitor investigații de specialitate precum electrocardiograma sau ecocardiografia. În funcție de rezultate, medicul ți-ar mai putea recomanda și efectuarea unor investigații suplimentare.
Frecvența acestor controale poate varia de la o persoană la alta și numai medicul îți spune cu certitudine cât de des ar trebui să-l vizitezi.[3]
Vederea tinde să se deterioreze o dată cu înaintarea în vârstă, motiv pentru care și controlul oftalmologic ar trebui inclus pe lista controalelor medicale de rutină. Chiar dacă ești sănătos și nu ai probleme cu vederea, dacă ai peste 65 de ani ar trebui să faci un astfel de control anual sau cel puțin o dată la 2 ani. Se mai recomandă efectuarea unui control oftalmologic complet în jurul vârstei de 20 de ani, 30 de ani și 40 de ani. Și copiii ar trebui să facă un astfel de control până la vârsta de 3 ani și încă unul înainte de a începe școala.[1]
În vederea evaluării sănătății ochilor tăi, medicul oftalmolog va efectua diverse teste. Un control oftalmologic de rutină poate include:
Dacă este cazul, medicul poate sugera și efectuarea altor teste.
Controlul stomatologic, cel cardiologic și cel oftalmologic sunt doar câteva dintre controalele medicale care, efectuate periodic, pot ajuta la prevenirea și depistarea la timp a multor probleme de sănătate. Discută cu un specialist pentru a afla ce alte controale ar trebui să faci și cât de des.
Bibliografie:
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro