Purtatorii de lentile de contact sunt beneficiatii privilegiati ai unor dispozitive oftalmologice performante, moderne, de corectie a defectelor comune de vedere. Mai exact,daca suferi de astigmatism, miopie sau hipermetropie, acum ai posibilitatea de a renunta la ochelarii de vedere si de a alege o alternativa moderna, care, in plus, sa asigure un nivel optim de hidratare.
Lentilele de contact sunt mici meniscuri/dispozitive din material plastic sau sticla, biocompatibil. Acestea sunt aplicate pe cornee, in partea anterioară a ochiului și corectează vederea.
O lentilă de contact este o lentilă subțire din plastic sau sticlă care acoperă cornea și corectează probleme de vedere ca miopia, astigmatismul, hipermetropia și presbiopia.
Există două tipuri mari de lentile de contact: suple și rigide. Cele două tipuri au particularități și indicații specifice. Pot fi lentile colorate și pot avea protecție UV, precum Acuvue 1 Day Moist.
- lentile suple- Sunt realizate din plastic și sunt mai confortabile decât cele dure pentru că rețin mai multă apă. Foarte multe tipuri de lentile suple asigură și protecție UV.
Sunt lentile care se folosesc o perioadă scurtă, și apoi se reînnoiesc.
Cele mai multe sunt valabile 2-4 săptămâni sau sunt lentile de unică folosință, zilnice. Respectarea termenului de folosire reduce riscul de infecție oculară și crește confortul.
Majoritatea pacienților aleg lentile de contact suple pentru confortul ocular asociat acestora și pentru ușurința cu care se utilizează.
Unele dezavantaje legate de portul lentilelor de contact suple ar fi: absorbția rapidă a unor substanțe poluante care pot irita ochii, sunt mai fragile și se pot rupe sau deteriora cu ușurință.
Unele dintre cele mai noi tipuri de lentile de contact sunt cele de unică folosință care, se pare că ar avea un risc mai scăzut de complicații.
Lentilele de contact suple trebuie menținute peste noapte într-o soluție specială.
- lentile de contact rigide- Sunt dispozitive rigide care au o durată de viață mai mare decât cele suple. Spre deosebire de tipurile mai vechi de lentile rigide, cele noi sunt realizate cu polimeri de silicon, permițând corneei să se oxigeneze.
Față de lentilele suple, cele rigide nu își modifică forma și pot corecta vicii de refracție mai complexe (care nu pot fi rezolvate cu lentile de contact suple sau ochelari). Sunt foarte durabile și usor de întreținut.
Dezavantajele acestor lentile ar fi că se asociază cu un risc crescut de apariție a unor infecții corneene cu potențial grav.
Deoarece lentilele de contact se aplică direct pe suprafața ochiului este obligatoriu să avem un program strict de igienă pentru evitarea eventualelor complicații. Astfel, lentilele trebuie păstrate în recipienți și soluții speciale de curățare și dezinfectare, trebuie înlocuite conform programului stabilit în prealabil de producător și cel mai important, trebuie să avem o igienă corespunzătoare a mâinilor în momentul în care manevrăm lentilele.
Lentilele de contact cu purtare extinsa, precum lentilele saptamanale sau lunare necesita un nivel ridicat de ingriire, folosind solutii multifunctionale sau pe baza de peroxid de sodiu de lentile de contact. Ele se vor depozita, obligatoriu, in recipiente speciale pe toata durata noptii.
sursa foto unsplash.com
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro