Planetara moto este o piesa importanta care face parte din sistemul e transmisie, care duce energia cinetica a motorului la roata. Planetara este un ax cardanic cu doua articulatii, numite "capete de planetara" (extern si intern). Axul central este o bucata de otel cuplata la cele doua capete care au o miscare decateva grade pentru a permite miscarea rotilor la denivelari, dar si atunci cand rotile sunt virate. Nelipsita din componentele unei motociclete, dar si ale unei ,masini, planetara moto este cea care amortizeaza zgomotul rotilor atunci cand treci peste denivelari sau drumuri pline de gropi.
Articulatiile dintre ax si cele doua capete sunt exact ca o cruce cardanica, adica permit rotatia chiar daca exista o rupere de aliniere. Cele doua articulatii sunt acolo tocmai pentru a nu intrerupe aceasta miscare de rotatie indiferent daca rotile sunt sau nu virate. Articulatiile dintre ax si capete se fac prin intermediul unor tripode, adica o piesa cu 3 rulmenti care elimina frecarea si prelungesc viata acestora. Aceste "capete de planetara" care contin aceste articulatii, sunt acoperite de un burduf din cauciuc care tine vaselina la interior si protejaza impotriva prafului si a apei din exterior.
In general, daca circulam normal, planetarele unei masini cu tractiune spate nu se strica niciodata. Insa planetarele unei masini cu tractiune fata, care vireaza si astfel aplica o forta suplimentara pe articulatia planetarei, cedeaza la un moment dat. Tripoda, adica articulatia dintre capul de planetara si axul central se uzeaza si cedeaza. Acest lucru se intampla de obicei cand burduful planetarei se deterioreaza si patrunde praful, fapt care cauzeaza uzura accentuata a acesteia. Iar aceasta are nevoie de inlocuirea cu o planetara moto noua, recomandabil ar fi una originala, si nu contrafacuta.
Planetarele sunt piese relativ durabile, dar se pot strica din diverse motive. In majoritatea cazurilor, se defecteaza imbinarile exterioare si interioare, care nu pot fi mereu schimbate separat, din cauza modelului din fabrica.
Daca ai o motocicleta cu tractiune spate si vei circula corect, planetarele nu se vor defecta, insa la vehiculul cu tractiune fata, ele se vor strica la un moment dat, pentru ca se exercita o forta suplimentara asupra articulatiilor.
In momentul in care vehiculul prezinta zgomote puternice, este indicat sa mergi la un service de specialitate. Acolo vei gasi mijloace de diagnoza moderne, care iti vor identifica problemele la planetara motocicletei tale. Comandati online planetara unimotors.ro dealer autorizat piese moto originale gen planetara moto, dar si echipamente sau accesorii diverse moto-scutere.
Daca diagnoza stabileste ca planetara este uzata, poate ceda si in acest caz vei ramane cu motocicleta in drum. Si nu este un eveniment tocmai fericit.
Este indicat sa îii faci revizia periodica si sa nu amani schimbarea capului sau a intregii piese, pentru a nu avea surprize neplacute. Incazul motocicletelor mai vechi de 10-15 ani, acest lucru devine inevitabil. Daca se vor auzi trosnituri la nivelul rotilor si ghidonul trepideaza la viteze mici, trebuie neaparat sa iei in considerare verificarea planetarelor. Asadar, la cel mai mic semn ca vehiculul incepe sa iti faca probleme, intreapta-te catre un service si roaga un mecanic sa iti identifice problema.
Nu uita sa pornesti mereu la drum in conditii de maxima siguranta. Planetara moto noua este o garantie ca te vei intoarce cu bine acasa.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro