Tot ce trebuie sa stii despre cele mai bune folii de gratar

2 februarie 2023
Autor:
SEO MEDIA MARKETING SRL

Foliile pentru gratar reprezinta o modalitate accesibila prin care puteti optimiza procesul culinar si veti putea prepara chiar si bucati  mai mici de legume sau carne fara teama ca vor cadea prin grilaj. Acestea ofera o flexibilitate extraordinara adaptandu-se diferitelor masuri sau forme ale gratarului.

In cadrul acestui articol, va vom prezenta toate informatiile legate de folii de gratar, ce sunt si cum trebuie folosite, dar si cum sa alegeti cele mai bune modele.

Ghidul de cumparaturi detaliat va va ajuta sa va orientati catre modele eficiente si rezistente. Exista optiuni pentru orice model de gratar, inclusiv pentru cele rotunde.

Optand pentru o folie de gratar mare, puteti acoperi o varietate de tipuri de gratare. Mai mult decat atat, puteti chiar sa faceti doua folii din una. Practic, folosind o foarfeca, veti putea taia folia dupa dimensiunile dorite. Aceasta este destul de groasa incat sa ofere o buna rezistenta in timp, dar si sa permita prepararea eficienta a alimentelor. De asemenea, distribuie caldura uniform pentru ca mancarea sa se gateasca perfect. Trebuie sa aveti in vedere, indiferent de modelul pentru care optati, care este temperatura ideala de gatit.

Inainte de a fi puse spre vanzare, foliile de gratar sunt testate si verificate fiind conforme cu specificatiile si indicatiile referitoare la modul de utilizare, temperatura, intretinere si asa mai departe. Daca va doriti sa va bucurati de produs cat mai mult timp, este important sa tineti cont de aceste aspecte.

Ce este o folie de gratar?

O folie de gratar este o bucata de material subtire, refolosibila, care poate fi pusa pe gratar, oferind o suprafata plana fara gauri sau goluri. Mentine alimentele departe de grilaj, previne caderea printre grile si creeaza o bariera intre flacara si mancare.

De asemenea, prezinta material usor flexibil si durabil. Este acperita cu cel putin un strat dintr-un material alunecos cunoscut sub numele de PTFE. Ce este PTFE? In forma lunga, politetrafluoretilena, adica o rasina sintetica descoperita accidental de un angajat DuPont in anul 1938. Practic, toate straturile antiaderente sunt realizate din acest material, inclusiv faimosul teflon. Este neinflamabil, nereactiv si nu se uda.

Pentru ce putem folosi folia?

Ei bine, aceasta are o multime de intrebuintari. Puteti prepara fripuri, mici, oua si asa mai departe. De asemenea, folia are  mai multe scopuri. De pilda, mentine focul departe de alimente, previne alimentele sa se lipeasca de gratar, conserva sosurile si condimentele si ofera o suprafata plana pentru a gati alimentele ce nu pot fi puse pe gratar.

Carnea suculenta care pierde lichid in timpul prepararii risca sa se arda. Acest fluid poate provoca izbucniri atunci cand ajunge la flacara deschisa. Daca capacul este inchis, s-ar putea sa nu va dati seama ca burgerul ar putea sa se transforme foarte rapid intr-un carbune.

Gatitul carnii pe o folie de gratar nu este doar protejat de astfel de incidente nedorite, dar se va prepara eficient in propriul suc. Uimitor, carnea ar putea lua urme de gratar si prin folie. Sigur ca daca vreti mai mult de atat, puteti pune si pentru cateva secunde carnea direct pe gratar.

Mai mult decat atat, puteti gati si alte alimente in afara de carne. De pilda, puteti prepara foarte usor felii de ananas si jumatatea superioara a acestuia pe o folie de gratar fiebinte. Nu exista gauri prin care sa cada astfel ca puteti prepara fara probleme si bucati mai mici. Cu ajutorul unei folii puteti prepara chiar si un mic dejun copios cu oua, clatite si as amai departe. Folia poate lua rapid locul unei tigai.

Ca bonus, suprafata este antiaderenta, astfel ca veti putea prepara foarte usor si carnuri delicate cum ar fi cea de peset sau pui, fara sa va mai faceti griji cum sa faceti sa nu rupeti cu o spatula. In plus, puteti utiliza ambele parti ale covorasului pentru gratar prelungind in acest fel durata de viata a acestuia.

Daca sunteti adeptii picnicurilor sau camping-urilor si sunteti nevoiti sa utilizati gratarele publice, ei bine, atunci o folie de gratar este un must-have. Avand in vedere ca aceste tipuri de gratar sunt spalate, de regula, doar atunci cand ploua, o folie de gratar va va asigura si un mod de preparare igienic. Acelasi lucru il consideram valabil si pentru gratarul uzat.

Cum folosim corect folia de gratar?

Cu toate ca foliile de gratar sunt usor d eutilizat, exista cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont. In primul rand, aveti in vedere temperatura maxima de utilizare, unul dintre cele mai importante detalii. Nu trebuie sa depasiti temperatura maxima indicata de producator, caci exista riscul deteriorarii produsului.

In principiu, FDA a stabilit ca temperatura maixma sigura pentru noi in utilizarea acestor folii este de 260 de grade Celsius, conform Regulamentului (CR) nr. 1935/2004 si  Regulamentul (CE) nr. 2023/2006.

Practic vorbind, nu exista niciun motiv pentru care temperatura de gatit ar putea creste atat de  mult. Dar puteti avea in vedere si configurarea zonelor de temperatura dubla daca doriti acest lucru.

Ce ustensile folosim?

Trebuie sa aveti in vedere si ustensilele pe care le utilizati impreuna cu aceste folii. In principiu, ustensilele de gatit ar trebui sa aiba varf de cauciuc izolat. La fel ar trebui sa procedati si cand folositi o tigaie antiaderenta, evitati pe cat posibil ustensilele metalice.

Daca doriti ca folia de gratar sa reziste cat mai mult timp, optati pentru clesti si spatule dcu varf din silicon si fiti intotdeauna atenti sa nu utilizati, nici macar din greseala, instrumente care ar putea deteriora produsul.

Cum curatati foliile de gratar?

Spalati intotdeauna folia cu apa calda si detergent inainte de prima utilizare. Dupa ce ati folosit-o, spalati-o manual cu detergent si stergeti-o cu o carpa uscata.

De asemenea, puteti incerca sa o puenti pe raftul superior al masinii de spalat vase, daca aveti loc. Daca masina include trei rafturi, si pentru cel de ustensile de bucatarie, atunci cu atat mai bine.

Ceea ce nu ar trebui sa faceti niciodata este sa curatati folia cu ceva abraziv, inclusiv perii de frecat sau detergenti agresivi. Daca faceti acest lucru, exista riscul de a deteriora stratul antiaderent si sa reduceti considerabil durata de viata a foliei de gratar.

Alte detalii utile despre cele mai bune folii de gratar

Dimensiunile foliei de gratar sunt importante. Devine o problema atunci cand folia de gratar este mai mica decat ceea ce ati avea nevoie. In schimb, nu este nicio problema daca aceasta este mai mare, caci o veti putea ajusta usor cu o foarfeca.

De asemenea, grosimea foliei este foarte importanta. Conform parerilor specialistilor, grosimea optima este undeva la 0.2 mm. O folie prea subtire s-ar putea incalzi prea repede si va arde mancare, in timp ce o folie prea groase nu se va incalzi uniform, iar mancarea va fi preparata necorespunzator.

Acoperirea foliei cu PTFE este cea mai importanta si cea mai scumpa parte a foliei de gratar. Stratul dublu creste pretul, dar si eficienta, respectiv durata de viata a produsului. Acesta este un aspect important care reflecta un produs de calitate.

In plus, folia de gratar poate avea si alte intrebuintari. De pilda, o puteti folosi in cuptor pentru a prepara legume, o puteti folosi pe post de foaie de copt pentru prajituri sau o puteti aseza in partea de jos a cuptorului pentru a colecta lichidele si graimea. Mai mult decat atat, o puteti folosi si in deshidratorul de alimente, tavi de corp, forme de briose si asa mai departe.

Daca v-ati lamurit deja de utilitatea acestor folii de gratar si cat de multe beneficii pot oferi procesului culinar, atunci nu ramane decat sa alegeti cele mai bune modele pe care le puteti gasi pe www.vala.ro.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram