Când vorbim despre Industria 4.0, este inevitabil să vorbim despre roboții colaborativi și despre modul în care aceștia au reprezentat un punct de cotitură în această industrie. Ajungerea în acest punct a fost posibilă datorită experienței acumulate în domeniul roboticii industriale și prezenței acesteia în diverse sectoare, unde au fost automatizate sarcini multiple cu scopul de a îmbunătăți productivitatea.
Robotica industrială și cea colaborativă trebuie înțeleasă ca soluții complementare deoarece, deși ambele sunt folosite pentru automatizarea proceselor, diferă prin obiectivele pe care le îndeplinesc și prin modul în care sunt integrate în mediul industrial.
Roboții industriali au fost creați ca o soluție automatizată pentru a prelua sarcini intensive de producție, acelea necesare într-o linie de asamblare tradițională. În general, roboții industriali se caracterizează prin faptul că au dimensiuni și greutate mari și, în plus, sunt amplasați în poziții fixe în cadrul instalației industriale. De asemenea, acestea trebuie să se afle într-o zonă de securitate delimitată fizic, pentru a proteja operatorii care lucrează în apropierea lor.
O altă caracteristică a robotilor industriali este că sunt proiectați să lucreze automat și intens, executând continuu aceleași sarcini. Acești roboți trebuie să respecte o maximă: să efectueze o singură sarcină cu precizie și viteză, astfel încât locația lor este o prioritate.
În cazul roboticii mobile, AGV-urile pot fi considerate ca primul pas în sectorul industrial. Mobilitatea lor îi diferențiază clar de alte tipuri de roboți (brațe robotizate industriale, de exemplu). Totuși, au încă o limitare importantă: au nevoie de elemente fizice pentru a funcționa (magneți, balize, benzi magnetice etc.) Deci punerea lor în funcțiune presupune o modificarea de layout și nu au aceeași flexibilitate ca roboții mobili colaborativi (RMC) pentru a lucra în locații diferite. În plus, AGV-urile tradiționale nu sunt capabile să-și redirecționeze calea atunci când întâlnesc obstacole dinamice. Flexibilitatea și scalabilitatea pe care le permit roboții mobili colaborativi i-au determinat să devină instrumente foarte utile în cadrul fabricilor inteligente. Lista producătorilor acestui tip de robot este extinsă.
Pe de altă parte, roboții colaborativi sunt proiectați să lucreze în siguranță în medii de lucru în care există oameni. Sunt compacți și ușori, ceea ce garantează că pot fi mutați cu ușurință, ocupând puțin spațiu în zonele de lucru în care sunt instalați. Roboții colaborativi oferă securitate locului în care lucrează, deoarece una dintre principalele lor caracteristici este că pot interacționa cu oamenii fără niciun pericol.
În cazul roboților mobili colaborativi (RMC), această absență a pericolului este permisă de senzorii lor de detectare a mișcării, care le permit să își modifice traseul sau viteză, facilitând utilizarea elementelor comune (ascensoare, coridoare etc.) . Un alt avantaj al acestora este că nu sunt concepute pentru a îndeplini o singură sarcină, ci mai degrabă pentru a simplifica diferitele procese industriale. Din acest motiv, flexibilitatea și ușurința de programare sunt două dintre caracteristicile care le definesc. Mai exact, roboții colaborativi au numeroase avantaje în comparație cu AGV-urile tradiționale: instalarea lor rapidă, adaptabilitatea, economiile de spațiu și securitatea mai mare în spațiul de lucru, sunt câteva dintre ele. Ele sunt prezentate, așadar, ca un instrument care facilitează munca operatorilor.
În termeni generali, diferențele constau în scopul pentru care fiecare dintre ei a fost concepuți.
În ceea ce privește roboții industriali, aceștia sunt proiectați pentru a automatiza sarcinile și pentru a îmbunătăți productivitatea, eficiența și calitatea. Au fost concepuți pentru a îndeplini o singură sarcină, dar o pot îndeplini atât de eficient și de precis încât devin esențiale pentru funcționarea optimă a unei linii de asamblare. Este industriei auto sau alimentara, de exemplu.
Un robot colaborativ, însă, este un instrument automat conceput să lucreze sub îndrumările unui operator, cu care lucrează într-o manieră coordonată și sigură. Acest lucru îl face capabil să execute o singură sarcină sau să intervină în mai multe, eliberând operatorii de sarcini repetitive și care necesită precizie, contribuind astfel la îmbunătățirea productivității. Această adaptabilitate și munca interactivă îi influențează costul, deoarece coboții se remarcă prin rentabilitatea rapidă a investiției.
RMC sunt perfecți pentru transportul autonom de materiale, în timp ce manipulatoarele mobile sunt proiectate pentru sarcini precum pick & place, alimentarea pieselor, ambalarea, curățarea, lustruirea, înșurubarea sau găurirea, pentru a numi câteva.
Atât roboții industriali, cât și roboții colaborativi pot fi utili în aceeași linie de producție. În primul caz, ar fi concepute ca un substitut pentru munca unui operator, în timp ce, în al doilea, ar fi mai degrabă aliați pentru a îmbunătăți eficiența muncii.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro