Care este momentul potrivit pentru primul control stomatologic al copilului

10 aprilie 2023
Autor:
Content SEO

Menținerea unei bune sănătăți orale a copilului, în mod special în primii săi ani de viață, presupune, printre altele, efectuarea de controale stomatologice în mod regulat. De foarte multe ori, însă, părinții ajung să viziteze medicul stomatolog împreună cu cei mici mai târziu decât este recomandat, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătății orale a acestora.

Care este momentul potrivit pentru a vizita medicul stomatolog?

Momentul optim pentru efectuarea primei vizite la medicul pedodont îl reprezintă, în general, perioada de după erupția primului dinte, care are loc în jurul vârstei de un an. Amânarea vizitelor la stomatolog după al treilea an de viață, o practică comună în România, poate avea consecințe negative asupra sănătății orale a celor mici, deoarece anumite condiții orale, precum dinții suprapuși sau înghesuiți, deși pot să nu fie întotdeauna semnalate de către părinți, pot cauza probleme pe termen lung.

De ce este importantă prima vizită la stomatolog?

Primul control stomatologic al copilului este important atât pe copil, cât și pentru părinte. În cadrul primului control la stomatolog copii Bucuresti, medicul va evalua sănătatea dinților și a gingiilor și va recomanda efectuarea unor tratamente, în situația în care acestea sunt necesare. De asemenea, medicul pedodont poate oferi părinților sfaturi despre cum să îngrijească corect dinții copilului.

Cum influențează primul control stomatologic relația copilului cu medicul stomatolog?

Prima vizită la medicul stomatolog a copilului reprezintă o experiență nouă, care poate influența semnificativ atitudinea copilului față de îngrijirea dentară pe termen lung. Totodată, prima experiență într-un cabinet stomatologic își poate pune amprenta asupra dorinței copilului de a merge la dentist și în viitor.

O experiență pozitivă poate crește nivelul de confort și încredere al copilului în procesul de îngrijire dentară, iar acest lucru poate conduce la menținerea unor obiceiuri bune de igienă orală. Pe de altă parte, o experiență negativă poate avea consecințe pe termen lung, cum ar fi frica de a merge la dentist sau evitarea controalelor regulate, ceea ce poate favoriza apariția unor probleme de sănătate orală.

Ce tratamente stomatologice pot fi necesare în copilărie?

Anumite proceduri medicale, comune în rândul adulților, efectuate de foarte multe ori în timpul controalelor stomatologice regulate, precum igienizarea profesională a dinților sau procedura de detartraj dentar, pot fi efectuate de către copii doar după apariția dinților permanenți. Cu toate acestea, există alte proceduri, precum tratamentul endodontice sau chiar ortodontic, care pot fi efectuate înainte de dezvoltarea completă a danturii permanente.

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram