Ridicata pe varful Muntelui Cetatuia, la o altitudine de 850 de metri, in comuna Arefu, judetul Arges, Cetatea Poenari este una dintre cele mai spectaculoase fortarete de la noi din tara, fiind un important monument istoric din secolul al XIV-lea si una dintre cele mai de seama atractii turistice din apropierea Transfagarasanului.
Cei care se incumeta sa viziteze impozanta cetate sunt nevoiti sa urce 1480 de metri pana la zidurile sale, insa drumul de munte si peisajele pitoresti din jur sunt o adevarata incantare, asadar toata aceasta urcare merita in mod cert efortul depus. De sus, se poate admira impresionanta priveliste a vaii Argesului, Muntii Fagaras si Barajul Vidraru.
Frumusetea cetatii l-a cucerit chiar si pe faimosul scriitor Jules Verne, care a folosit drept sursa de inspiratie acest loc in compunerea romanului “Castelul din Carpati”.
Cetatea Poenari este cunoscuta ca fiind resedinta secundara a domnitorului Vlad Tepes, acesta folosind-o drept fortareata impotriva otomanilor ce il atacau. Totodata, cetatea avea sa fie ultimul loc de refugiu al domnitorului inainte de a parasi tinutul Transilvaniei.
Cetatea a fost construita in anul 1453, pe vremea lui Negru Voda. Initial avea un singur turn, insa ulterior, pe vremea domniei lui Vlad Tepes, cetatea a fost dezvoltata, adaugandu-i-se mai multe ziduri, turnuri de aparare si dependinte. Astfel, fortareata a capatat o forma alungita, ziduri solide cu o grosime de 2-3 metri, 5 turnuri, 4 rotunde si unul prismatic. De-a lungul istoriei sale, a avut mai multe utilizari, servind in principal ca loc de adapostire a domnitorilor, dar si ca temnita.
In prezent, cetatea nu mai este in forma de odinioara, insa ruinele ramase sunt la fel de impozante. Aceste ruine pot fi vizitate in siguranta, de-a lungul lor fiind montate elemente de securitate precum trepte si balustrade. De asemenea, in timpul noptii, cetatea este iluminata, putand fi observata de jos ca un varf aprins al stancii pe care se ridica.
Uneori, vizitatorii cetatii sunt intampinati de acordurile muzicale medievale interpretate la fluier de catre paznicul cetati, un varstnic ce si-a trait toata viata pe aceste tinuturi.
Privelistea din jur este fabuloasa in orice moment al anului. Dar cel mai frumos arata vara, cand fortareata este imprejmuita de verdele crud al padurilor bogate din jur, dar si toamna, cand frunzele aramii ale copacilor din munti sunt o mare atractie pentru pasionatii de fotografie.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro