Lumea ortopediei și a medicinei sportive folosește adesea termeni care pot părea destul de complecși pentru o persoană care nu este familiarizată cu aceste domenii. Printre altele, regăsim și sintagma „ligamentele încrucișate”, o expresie pe care probabil că o veți auzi frecvent, în special dacă sunteți atlet sau dacă vă confruntați cu dureri de genunchi.
Ce sunt ligamentele încrucișate?
Ligamentele încrucișate, mai exact ligamentul încrucișat anterior și ligamentul încrucișat posterior sunt două structuri cheie din cadrul articulației genunchiului dumneavoastră. Numele lor provine de la latinescul „crux”, care înseamnă „cruce”, deoarece se încrucișează unul cu celălalt în mijlocul articulației genunchiului, formând un "X".
Ligamentul încrucișat anterior este esențial în asigurarea stabilității rotaționale a genunchiului și în prevenirea alunecării tibiei în fața femurului, pe când ligamentul încrucișat posterior, care este în general mai puternic și mai mare, împiedică tibia să alunece înapoi sub femur.
Cum vă poate afecta viața o afecțiune a ligamentelor încrucișate?
Problema cheie a ligamentelor încrucișate este susceptibilitatea lor la lovituri. Ligamentul încrucișat anterior, de exemplu, este unul dintre ligamentele cel mai frecvent afectate, în special în rândul sportivilor. Leziunile ligamentelor încrucișate pot apărea în urma unei schimbări bruște de direcție, a unei aterizări greșite după o săritură sau a unei lovituri cu o forță contondentă în genunchi, precum cele ce pot apărea atunci când jucați fotbal. O leziune poate avea ca rezultat o entorsă sau o ruptură, provocând instabilitate semnificativă a genunchiului, durere și umflături. Astfel, genunchiul poate „ceda” în timpul anumitor activități comune, precum deplasarea.
Intervenția chirurgicală și ce presupune aceasta
Dacă aveți o leziune de ligamente încrucișate și metodele de tratament conservator, cum ar fi odihna, fizioterapia și utilizarea unei orteze, nu v-au ajutat, medicul dumneavoastră v-ar putea recomanda o intervenție chirurgicală. Acest lucru este mai probabil în cazul în care sunteți un atlet care dorește să se întoarcă la a practica un sport sau dacă leziunea vă împiedică în activitățile zilnice.
Intervenția chirurgicală la nivelul ligamentelor implică, de obicei, o procedură numită reconstrucție. În timpul acesteia, ligamentul deteriorat este înlocuit cu un segment de tendon - un țesut similar - din altă parte a corpului dumneavoastră sau de la un donator.
Procedura este adesea efectuată pe cale artroscopică, implicând mai multe incizii mici în loc de una mare. Această tehnică minim invazivă reduce durerea și grăbește timpul de recuperare. Reabilitarea în urma operației de ligament încrucișat este o parte crucială a procesului de recuperare, iar programul poate include exerciții pentru recăpătarea forței, a flexibilității, a echilibrului și, în cele din urmă, pentru a reveni la o activitate completă sau la sport.
Pentru a vă asigura că totul decurge așa cum trebuie, vă recomandăm să apelați la dr. Mihai Râșcu, un specialist în domeniu, care are o experiență de ani de zile în tratarea și recuperarea ortopedică. Astfel, veți avea parte nu doar de un tratament profesionist, dar și de indicații și soluții care să vă permită să vă întoarceți la viața de zi cu zi.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro