Cum recoltezi si cum depozitezi corect mierea de albine?

15 septembrie 2023
Autor:
Content SEO

Recoltarea mierii este un moment important in viata oricarui apicultor. Aceasta trebuie efectuata cu grija si respect fata de albine si planificata cu atentie. Daca vrei ca totul sa mearga perfect, trebuie sa respecti cateva reguli:

  • Opteaza pentru un moment in care stupii sunt cei mai activi in productia de miere, de obicei in sezonul de vara sau toamna.
  • Asigura-te ca nu este prea cald sau prea rece, pentru a facilita procesul.
  • Utilizeaza un echipament potrivit!

Care este echipamentul pe care il poti folosi la recoltarea mierii?

Un cutit de miere, un centrifug si borcane miere sigilate pentru stocare sunt esentiale in procesul de recoltare.

Cutitul de miere este instrumentul principal pentru extragerea mierii din faguri. Ruleaza cu atentie cutitul pe faguri pentru a indeparta ceara si a elibera mierea.

Centrifuga este o masinarie care te ajuta sa separi mierea de faguri. Fagurii sunt plasati in centrifuga si prin rotatie, mierea este extrasa si colectata in partea de jos.

Cum pastrezi mierea?

Mierea trebuie pastrata la o temperatura constanta pentru a-si mentine calitatea. O temperatura de depozitare ideala este intre 10 si 21 de grade Celsius. Evita fluctuatiile mari de temperatura care pot determina cristalizarea.

Cele mai potrivite recipiente pentru stocarea mierii sunt cele de sticla sau otel inoxidabil, pe care le poti gasi intr-un magazin apicultura. Evita recipientele de plastic sau metal, deoarece pot afecta calitatea si gustul mierii.

Depozitarea mierii este la fel de importanta ca si recoltarea si necesita respectarea catorva pasi simpli:

  • Filtrarea. Inainte de depozitare, filtreaza mierea pentru a indeparta impuritatile si bucatile mici de ceara. Acest pas va asigura o miere curata si clara.
  • Depozitarea. Recipientele sigilate sunt esentiale pentru a preveni cristalizarea si pentru a mentine mierea proaspata. Asigura-te ca fiecare borcan este ermetic inchis pentru a preveni intrarea aerului. Depoziteaza recipientele intr-un loc racoros si intunecat, cum ar fi un camara sau o pivnita, deoarece lumina soarelui poate afecta calitatea mierii.

Mierea are un miros subtil si delicios. Pentru a-ti mentine mirosul intact, evita pastrarea mierii langa alimente cu miros puternic, cum ar fi ceapa sau usturoiul.

Daca este bine depozitata, mierea poate fi pastrata si consumata in siguranta pentru foarte mult timp. Aceasta este considerata a fi un aliment care nu expira si este unul dintre super alimentele pe care ni le ofera natura, cu o multime de nutrienti care pot sustine viata.

O miere depozitata corect se va bucura de o multime de beneficii:

  • Pastreaza gustul. Depozitarea in conditii adecvate ajuta la mentinerea aromei si gustului delicios al mierii.

  • Pastreaza calitatea nutrientilor. Mierea pastrata in conditii optime isi mentine continutul bogat de nutrienti si antioxidanti.

  • Nu se cristalizeaza. Depozitarea la temperaturi potrivite ajuta la prevenirea cristalizarii premature a mierii.

Pentru a verifica calitatea mierii depozitate, acorda atentie aspectului, mirosului si gustului. O miere de buna calitate ar trebui sa arate clara si sa aiba un miros si gust caracteristic si placut.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram