Într-o piață plină de smartphone-uri high-end, iPhone 15 Pro ridică ștacheta și mai sus, aducând o mulțime de funcții noi și tentante în cadrul său ușor din titan. După doi ani de design în mare parte stagnant, Apple a ales să schimbe lucrurile pentru seria sa de iPhone-uri din 2023. Nu a reinventat roata aici, ci a îmbinat esența laturilor rotunjite ale iPhone X cu laturile plate ale iPhone 12.
Ceea ce obținem în 2023 sunt laturi plate, puțin înlăturate în față și în spate. Este un telefon foarte plăcut de ținut în mână. Aceste laturi ușor rotunjite fac telefonul să pară mai mic în mână, chiar dacă dimensiunile sale fizice au rămas aproape aceleași. Comparând iPhone 14 Pro cu iPhone 15 Pro, putem observa cât de plăcută este această schimbare. Dacă v-ați petrecut ore întregi derulând prin rețelele de socializare și ați sfârșit cu degetul mic dureros și o adâncitură pe margine, veți aprecia și voi aceste margini rotunjite. Apple a luat în considerare și cele mai mici degete ale noastre.
Jumătatea cealaltă a designului este reprezentată de schimbarea materialelor. Apple a folosit anterior un cadru unic din oțel inoxidabil cu margini lucioase. Anul acesta, Apple a trecut la un cadru intern din aluminiu pentru a găzdui componentele, dar cu o bandă din titan de 1 mm în jurul exteriorului. Din punctul nostru de vedere, titanul arată uimitor.
Conform publicației Zona IT, Titanul, disponibil în alb, albastru, negru și natural, are un aspect ușor periat, preferat de noi în locul oțelului lucios. Oțelul inoxidabil, mai ales nuanțele de negru și mov, erau cunoscute pentru a atrage amprente. Titanul va arăta în continuare urme de ulei de pe degete, dar arată mult mai bine. O simplă ștergere cu aproape orice cârpă va restabili aspectul ca nou. Albastrul nostru din titan este frumos, deși am fi preferat un albastru puțin mai deschis. În majoritatea luminilor, pare un gri închis. Fiecare va avea preferințele sale, dar suntem parțiali cu privire la titanul natural pe care l-am ales pentru iPhone 15 Pro Max.
Apple a păstrat același display, cu excepția micșorării marginilor cu aproximativ un milimetru. Este tot un panou de 2556 x 1179 cu o densitate de 460 ppi. Toate acestea măsoară 6,1 inch pe diagonală. Display-ul Super Retina XDR suportă ProMotion până la 120Hz, TrueTone și Night Shift. Este un display mereu activ, care suportă modul StandBy și are Dynamic Island.
iPhone 15 Pro are același Pro Display XDR ca și iPhone 14 Pro. Odată cu schimbarea designului, Apple a lucrat pentru a face noul iPhone mai ușor de reparat. Din experiența noastră, panoul din sticlă de pe spate a fost mai predispus la spargere, în special în cazul în care nu se folosea o carcasă. Apple se laudă cu sticla sa Ceramic Shield foarte rezistentă, dar nu revelează durabilitatea sticlei din spate. Nu credem că este neschimbată și au existat chiar și videoclipuri pe YouTube care sugerează că se sparge mai ușor. Dar nu vă lăsați păcăliți - nu este foarte subțire și nu este suficient doar un atingere pentru a o sparge. Este nevoie în continuare de o forță considerabilă pentru a o face. Un panou din spate deteriorat poate fi ușor înlocuit fără a fi necesară înlocuirea întregului dispozitiv, ceea ce a redus dramatic costurile de reparație ale Apple. Cândva, companiile produceau panouri din spate de înlocuire pentru personalizarea iPhone-ului. Va fi interesant de văzut dacă, odată cu procesul mai ușor de reparație, acestea vor reveni pe piață.
În ceea ce a fost probabil cel mai prost păstrat secret al anului 2023, Apple a făcut în sfârșit trecerea la USB-C pe iPhone. S-au scris deja multe cuvinte despre trecerea la succesorul Lightning, așa că vom rezuma acest aspect. Trecerea la USB-C era inevitabilă, mai ales pentru modelele Pro, indiferent de orice reglementare a UE. Apple a afirmat că Lightning va fi portul iPhone-ului pentru următoarele decenii, și a durat puțin mai mult decât atât. La un moment dat, Apple urma să schimbe porturile și dacă nu ar fi creat un nou port proprietar - despre care nu existau zvonuri - trebuia să fie USB-C. Apple a fost întotdeauna un susținător al USB-C și a fost un designer al specificațiilor. A trecut exclusiv la USB-C pentru Mac-urile sale acum câțiva ani, înainte de a face tranziția și pentru linia de iPad-uri.
Cum am spus anterior, durează aproximativ trei ani pentru ca Apple să conceapă un iPhone și să ajungă în cele din urmă în mâinile clienților. Designul pentru seria iPhone 15 a început înainte ca Uniunea Europeană să impună USB-C în mod generalizat, deci nu suntem siguri cât de mult a contat această directivă. Și chiar dacă a fost "forțat" de UE să facă acest lucru, nu era neapărat să o facă în acest an. Dispozitivele proiectate și lansate înainte de 2024 pot folosi orice conector cablat. iPhone 16 ar fi avut nevoie de USB-C, dar nu și iPhone 15. Pe telefoanele "pro", Apple folosește un port USB 3.2 care suportă viteze de transfer de date de până la 10Gbps. Există o mulțime de dispozitive care se pot conecta prin noul port - de la adaptoare Ethernet la monitoare sau microfoane SSD.
Apple a inclus în cutie un cablu USB-C la USB-C împletit - pentru a se potrivi cu noul port de tip C, care suportă viteze de transfer de date USB 2.0, la fel ca și celelalte cabluri de încărcare. Apple a făcut câteva îmbunătățiri la conectivitate, inclusiv trecerea la Wi-Fi 6E și la cel de-al doilea chip Ultra Wideband de generație. Wi-Fi 6E se bazează pe Wi-Fi 6, adăugând suport pentru spectrul de 6 GHz în plus față de benzile existente de 2,4 GHz și 5 GHz. Noua bandă poate îmbunătăți performanța în zone foarte aglomerate sau poate consolida conexiunea la sistemul dvs. mesh. Nu există o promisiune de viteză nouă cu Wi-Fi 6E, dar în timpul testelor noastre cu alte dispozitive Wi-Fi 6E, am observat că ajută. Apple a mutat deja iPad-urile și Mac-urile la Wi-Fi 6E, așa că era timpul ca și iPhone-ul să facă acest pas.
Credem că butonul de acțiune este cea mai bună adiție la seria iPhone 15. Nu este un concept complet nou, deoarece alte smartphone-uri au avut butoane programabile similare - dar Apple a făcut o treabă excepțională cu implementarea sa. Butonul de acțiune înlocuiește comutatorul de silențiere și ocupă același spațiu, chiar deasupra butoanelor de volum. Prin apăsare și menținere apăsată, puteți declanșa o mulțime de acțiuni diferite. Apple a construit o experiență UI întreagă în jurul programării acestui buton în aplicația Setări. În mod implicit, acesta va activa încă opțiunea de silențiere, dar puteți seta să înceapă o înregistrare vocală, să aprindă lanterna, să deschidă lupa, să deschidă camera sau să activeze un mod de focalizare.
Acțiunea noastră preferată este să o legăm de o mapă de scurtături. Cu o mapă de scurtături, puteți adăuga opt acțiuni de scurtătură diferite. În acel moment, când apăsați butonul, apare o fereastră modală cu toate acțiunile alese. Avem unul care hrănește pisica noastră, câteva pentru a declanșa scene HomeKit, unul pentru a rula o scurtătură și două pentru a deschide aplicații. Desigur, puteți lega acest buton de orice alte acțiuni doriți, cum ar fi conectarea la aplicația Health, pornirea mașinii sau pornirea aspiratorului inteligent.
Noul iPhone 15 Pro este alimentat de procesorul A17 Pro al Apple, construit pe baza unui proces de 3nm. Este primul chip "pro" al Apple într-un iPhone, și aveam așteptări ridicate în acest sens. Deși A17 Pro aduce câștiguri bune și îmbunătățiri în întregul sistem, este puțin dezamăgitor în ceea ce privește performanța brută.
În Geekbench 6, scorul pentru un singur nucleu a trecut de la 2616 la 2858, iar pentru mai multe nuclee a trecut de la 6595 la 7038. Asta înseamnă doar o îmbunătățire de 10% pentru un singur nucleu și aproximativ 7% mai bun pentru mai multe nuclee.
S-a vorbit mult despre limitarea termică a noilor iPhone-uri, din sursele obișnuite. Este încă devreme și până acum nu se poate trage o concluzie dacă este o situație anormală sau nu, dar fiecare cip din telefoane mobile sau desktop-uri fabricat în ultimii 20 de ani are o rutină de încetinire dacă există pericol de supraincalzire sau situații similare.
Cu toate acestea, problema se rezumă la toleranța consumatorului. Acest lucru nu este ajutat de faptul că am observat o variație mare a temperaturilor iPhone-urilor între utilizatori, ceea ce probabil se datorează indexării telefoanelor pentru unii și nu pentru alții, diferențelor în obiceiurile de încărcare, utilizarea aplicațiilor și chiar dacă o aplicație folosește sau nu resursele iPhone-ului în mod corespunzător.
Apple nu a spus prea multe despre aceasta și probabil nu o va face. Vom urmări situația în timp.
Indiferent de părerea voastră despre condițiile termice ale unui smartphone bine proiectat, învelit în metal și sticlă, iPhone 15 Pro este mai rapid decât iPhone 14 Pro pe care îl înlocuiește și are și alte beneficii. GPU-ul său are acum un nucleu suplimentar, oferind o performanță grafică îmbunătățită cu 20%.
În testul de gaming 3DMark, am obținut un scor de 2085 pe iPhone 14 Pro și un scor de 3371 pe iPhone 15 Pro. iPhone 14 Pro avea în medie 12,5 cadre pe secundă, în timp ce iPhone 15 Pro avea în medie 20,2 cadre pe secundă.
De asemenea, are suport pentru ray tracing asistat de hardware, ceea ce face ca jocurile să arate grozav. Am jucat câteva dintre titlurile noastre obișnuite și nu am observat nicio diferență reală în performanță. Dezvoltatorii nu au avut timp să optimizeze încă jocurile lor, deci este posibil să vedem o performanță mai bună pe viitor. Această optimizare va ajuta și în ceea ce privește temperaturile.
Apple a promovat câteva noi titluri AAA în timpul anunțului său. Atât noul Assassin's Creed, cât și Resident Evil 4 vor fi lansate exclusiv pe iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max.
Resident Evil 4 va fi lansat până la sfârșitul anului, în timp ce Assassin's Creed nu va apărea până în 2024. Acestea ar putea fi prima noastră ocazie reală de a vedea ce poate face A17 Pro.
Hardware-ul camerei de pe iPhone 15 Pro rămâne în mare parte neschimbat față de generația anterioară. Există un trio de camere: o cameră principală de 48MP cu o diafragmă f/1.78, o cameră ultra-wide de 12MP cu diafragmă f/2.2 și o cameră teleobiectiv de 12MP cu diafragmă f/2.8.
Multe dintre noile funcționalități provin de la cipul A17 Pro și software-ul însoțitor. Apple a făcut îmbunătățiri la motorul optic și a îmbunătățit gama dinamică la Smart HDR 5.
În aplicația camerei, Apple folosește acel senzor primar de 48MP pentru a vă permite să setați distanța focală pentru acesta între 24mm, 28mm și 35mm.
De asemenea, nu mai trebuie să treceți între modul foto și modul portret. Dacă o persoană, o pisică sau un câine este detectat în cadru, datele de adâncime sunt colectate automat, astfel încât să puteți alege mai târziu dacă doriți o fotografie Live sau o fotografie portret.
S-a discutat mult despre lentila tetraprism 5X de pe iPhone 15 Pro Max, dar dorim să evidențiem momentele foarte specifice în care modelul Pro obișnuit iese în evidență. Deoarece iPhone 15 Pro Max are un zoom optic de 5X, orice sub acest nivel este doar un zoom digital care duce la o pierdere de calitate.
Atunci când fotografiați cu un zoom de 3X sau 4X, acestea arată mai bine pe iPhone 15 Pro, deoarece poate profita mai bine de lentila teleobiectiv de 3X. În ultimele două săptămâni, am evaluat tipul de fotografii pe care le facem și, surprinzător, rar am folosit un zoom mai mare de 4X. Fotografiile noastre în aer liber le-am ținut la o distanță largă, iar în interior am făcut multe fotografii cu zoom de 3X. Dacă am fi folosit iPhone 15 Pro Max, fotografiile noastre nu ar fi arătat la fel de bine. Cu toate acestea, atunci când aveți nevoie de un zoom mai mare, iPhone 15 Pro Max arată mult mai bine.
O altă diferență se referă la fotografiile portret. iPhone 15 Pro Max nu mai are fotografii portret la 3X. Da, fotografiile portret la 5X arată grozav, dar în camera noastră de zi, a fost prea mult și a trebuit să ne îndepărtăm sau să ne apropiem. 5X era puțin prea mult și ne-a lipsit zoom-ul de 3X atunci când am testat iPhone 15 Pro Max.
Pentru videografie, modul Cinematic poate fi înregistrat acum la 4K@24, alăturându-se opțiunilor de 30FPS și 60FPS.
Ambele versiuni Pro ale iPhone 15 pot înregistra imagini de până la 4K 60Hz ProRes, dar și Log, care poate fi corectat mai precis în post-procesare.
Datorită portului USB-C, nu mai este necesar să vă bazați pe stocarea internă. Puteți conecta un card SD, un stick USB sau un SSD la acel port USB-C și să înregistrați direct pe acel mediu.
Recomandăm totuși să utilizați medii cu performanțe mai ridicate. În testele noastre, media lentă poate provoca cadre pierdute sau poate genera erori complete după o perioadă de filmare. Vom vorbi mai mult despre acest aspect dintr-o perspectivă practică în curând.
Cu cablurile și adaptoarele potrivite, un filmmaker poate conecta acum un iPhone 15 Pro la un hub USB-C care are intrare de alimentare, un ieșire HDMI care poate fi conectată la un iPad ca monitor extern și o ieșire USB-C pentru a înregistra pe un SSD.
Nu există un public larg pentru acest nivel intens de filmare, dar Apple este sigur angajată să susțină acești utilizatori.
Dacă corpul din titan, butonul de acțiune, USB-C, A17 Pro și îmbunătățirile camerei nu sunt suficiente pentru a influența potențialii cumpărători, Apple a încărcat noile dispozitive cu mici caracteristici pentru a spori valoarea percepută.
Modul StandBy a sosit odată cu iOS 17 și funcționează excelent cu încărcătoarele MagSafe sau Qi2. Noul telefon acceptă Qi2, făcându-l primul dispozitiv complet disponibil care acceptă acest standard - deși vine cu un asterisc. Tehnic, Qi2 nu a fost încă lansat și nu există încă dispozitive certificate. Acest standard de încărcare wireless viitor este bazat pe MagSafe și se presupune că oferă aceeași putere de încărcare de 15W cu un inel de magneți de aliniere. Este programat să fie lansat oficial în octombrie, când suntem siguri că iPhone 15 Pro va fi complet compatibil cu acesta. La IFA23 au fost anunțate o mulțime de încărcătoare Qi2 care vor fi mai accesibile decât cele mai multe alternative MagSafe.
Thread este integrat în iPhone 15 Pro, oferind o nouă modalitate de a controla dispozitivele inteligente din casă. Apple a fost unul dintre primii care au susținut Thread, care este un nou protocol wireless care creează o rețea mesh auto-întreținută în întreaga casă. Pentru a comunica cu un dispozitiv Thread, în trecut aveai nevoie de un hub, cum ar fi un HomePod sau un Apple TV, care ar face legătura între telefonul tău și dispozitiv. Acum, iPhone 15 Pro poate comunica direct cu aceste dispozitive, ceea ce poate îmbunătăți timpul de răspuns.
Aceste caracteristici devin din ce în ce mai de nișă, dar sunt importante pentru diverse cercuri de utilizatori de iPhone. Qi2, de exemplu, nu contează dacă preferați să încărcați prin USB-C, iar Thread este neglijabil dacă nu aveți dispozitive inteligente în casă.
Dacă aveți iPhone 14 Pro, nu aveți nevoie de iPhone 15 Pro. Există câteva lucruri interesante aici, dar poate este mai bine să așteptați modelul din 2024 și să economisiți banii câștigați cu greu în acest ciclu.
Pentru unii, cum ar fi cei care fac parte din programul de upgrade al iPhone-ului de la Apple, o actualizare anuală este practic o necesitate. Altfel, ciclul de înlocuire se prelungește, așa că chiar și seria iPhone Pro trebuie privită într-o perspectivă care se întinde pe un an.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro