Durerea de dinți reprezintă o experiență neplăcută, care poate afecta desfășurarea activităților zilnice. De cele mai multe ori, durerea este semnalul organismului că anumite zone sunt în suferință. Cauzele sunt multiple, iar identificarea acestora este esențială pentru stabilirea tratamentului optim. Descoperă în cadrul acestui articol care sunt cele mai întâlnite cauze medicale care dau durere de dinți și cum poți ameliora rapid acest disconfort.
Cauze frecvente ale durerii de dinți
Dacă și tu te afli printre persoanele care se întreabă „ce fac daca ma doare maseaua”, este important să cunoști faptul că identificarea exactă a cauzei se face de către medicul stomatolog. De aceea, este indicat să mergi la o consultație imediat cum apar simptomele. Printre principalele cauze ale durerii de dinți se află:
- Sensibilitatea dentară se manifestă prin durere la contactul suprafeței dentare cu alimente foarte reci, fierbinți, dulci sau acide. Aceasta este cauzată deseori de expunerea rădăcinii dentare sau de degradarea smalțului dentar, ceea ce face ca alimentele să ia contact cu dentina (țesutul dintelui care conține fibre nervoase). Astfel, nervii sunt stimulați și apare durerea.
- Cariile dentare sunt o cauză frecventă a durerii. Însă, disconfortul produs de acestea se manifestă în stadiile avansate. Singurul tratament care ameliorează durerea este obturația. Alege un medic stomatolog bun in Bucuresti, deoarece de corectitudinea realizării acestei proceduri medicale depinde rezistența în timp a plombei.
- Fisurile dinților pot fi cauzate de traumatisme, de mestecarea alimentelor dure (bomboane, nuci) sau de desfacerea ambalajelor.
- Afecțiunile gingivale determină durerea în principal prin retracția gingivală și expunerea rădăcinii dintelui la alimentele consumate. În plus, se asociază cu pierderea dinților și respirație urât mirositoare.
- Abcesul dentar reprezintă o infecție delimitată în zona adiacentă dintelui. Poate fi cauzată de carii sau de diferite leziuni.
- Purtarea aparatului dentar poate determina disconfort în primele zile după montare, dar durerea se remite spontan.
- Tratamentul de canal efectuat incorect favorizează apariția infecției și a inflamației, care se asociază cu durere.
- Sinuzita este o infecție a sinusurilor, ce determină durere la nivelul maxilarului. De la acest nivel, durerea poate iradia spre dinți.
Remedii rapide pentru durerea dentară
- Clătirea cu apă sărată poate reprezenta un remediu rapid în cazurile ușoare.
- Utilizarea pastei pentru dinți sensibili contribuie la remineralizarea dinților, ceea ce împiedică pătrunderea particulelor alimentare la nivelul dentinei. Este potrivită pentru cei cu sensibilitate dentară.
- Aplicarea compreselor reci are ca scop reducerea inflamației. Este indicată în special pentru ameliorarea disconfortului dat de carii sau de abcesele dentare.
- Administrarea analgezicelor este o metodă rapidă prin care durerea poate fi gestionată. Nu utiliza analgezice pentru o perioadă lungă de timp, deoarece pot apărea complicații.
- Aplicarea locală a uleiului de cuișoare este o soluție rapidă pentru reducerea durerii date de cariile dentare.
- Vizita la medicul stomatolog este cel mai potrivit remediu pentru tratarea durerii de dinți. Medicul determină care este cauza acesteia, dar și care este cea mai potrivită metodă de tratament. În majoritatea situațiilor, remediile folosite acasă nu tratează cauza, ci doar simptomele. Însă, în cabinetul medical, tratamentul este orientat spre factorul declanșator al durerii.
Durerea de dinți capătă aspecte diferite pentru fiecare persoană, în funcție de cauza care o provoacă. Există unele remedii care pot ameliora gradul de disconfort asociat durerii, însă vizita la medicul stomatolog este esențială pentru stabilirea tratamentului corespunzător. Mergi la medic încă de la apariția primelor simptome, deoarece în stadiile incipiente ale afecțiunilor dentare există mai multe metode tratament, ce sunt mai puțin costisitoare, iar riscul de complicații este mai redus.