Biroul tau este iluminat corect?

29 martie 2016

Ce trebuie luat in considerare atunci cand vine vorba de iluminatul unui birou?

Iluminatul stabileste cum va fi utilizata incaperea; diferitele tipuri de iluminare disponibile furnizeaza instrumente pentru a face acest lucru. In afara de indeplinirea cerintelor, standardelor și orientarilor tehnice si functionale, iluminarea creeaza, de asemenea, un mediu estetic placut, genereaza stari de spirit pozitive si promoveaza un sentiment de bine.

Stilul de munca modern, in echipa, mobil, zonele sale de recreere, necesita noi solutii de iluminat. Proiectarea unui sistem de iluminare pentru functionalitate optima si atractia estetica necesita o cunoastere a diferitelor tipuri de iluminat moderne disponibile si tipul de impact care le au.

Astazi, numeroase sisteme de iluminat cu caracteristici diferite de iluminare sunt disponibile pentru furnizarea luminii de calitate in cladirile de birouri: de la corpul de iluminat tradițional incastrat, suspendate sau standard, la corpuri de iluminat pentru distributie variabila a luminii pentru sisteme de iluminat computerizate.

Progresele majore din ultimii ani, in domeniu, au adus imbunatatiri considerabile in domeniul iluminatului. Noile sisteme de control, materiale si tipuri de corpuri de iluminat au imbunatatit precizia, optica, confortul si siguranta, limitand consumul energetic.
Munca de birou solicita vederea și necesita o iluminare buna pentru confort și productivitate maxima.

Ce inseamna iluminat bun?

Iluminatul “Bun” inseamna furnizarea suficienta a luminii, astfel incat oamenii sa poata vedea hartia tiparita sau scrisa de mana sau ecranul monitorului, in mod clar, fara sa fie afectati de iluminarea inadecvata a spatiului in care isi desfasoara activitatea.
Pentru un iluminat optim este impusa o iluminare uniforma.

Ce inseamna un iluminat slab?

Cele mai frecvente plangeri care rezulta din slaba iluminare sunt:
1.Dificultatea de a vedea textul printat sau scris de mana pe hartie, sau ecranul monitorului (existenta unei lumini prea puternice, orbind utilizatorul sau a unei lumini prea slabe, caz in care umbrele reprezinta un disconfort vizual)
• oboseala oculara;
• iritarea ochilor;
• vedere neclara;
• dureri de cap;
2.Ei bine, trebuie sa stiti ca o slaba iluminare nu afecteaza doar sistemul ocular, dar poate contribui, de asemenea cu dureri in zona umerilor si a gatului. Da.
Aceste probleme apar atunci cand oamenii adopta pozitii incomode, incearcand sa lucreze in conditii de iluminare slaba.
3.Surse de lumina murdare sau prea multe umbre

Cum poti reduce disconfortul ochilor?

-cu o lumina din spate
– utilizand filtre pentru a difuza corpurile de iluminat
-tinand cont de nivelul recomandat de lumina din spatiile de birouri. Treapta de 300-500 de lux nu este un must-have. Aceasta se aplica in situatia in care nu exista nici o lampa in uz dar puteti adopta fara probleme si nivelul de 500- 1000 lux.
– jaluzele reglabile pentru acoperirea ferestrelor
– finisaje mate ale peretilor, pardoselilor si mobilierului din spatiul de birouri
Iata cateva motive dupa care iti dai seama daca biroul tau este iluminat corect:
Intotdeauna un mediu vizual bun va ofera:
• lumina suficienta, venind din directia corecta fara sa provoace umbre care deranjeaza;
• un contrast bun (dar nu excesiv) intre sarcina si fundal;
• limitarea stralucirii excesive si a contrastelor extreme;
• tipul corect de lumina;
Selectarea tipului corect de iluminare presupune atingerea unui echilibru corect intre performanta vizuala, confortul vizual si ambianta vizuala.

Aceasta inseamna, de asemenea, indeplinirea cerintelor tehnice de iluminare, distributia armonioasa a luminii, directe și reflectate, directia luminii, modelarea, culoare, necesare activitatii in birou.

Proiectarea unui sistem de iluminat necesita cunostinte detaliate de specialitate. Expertiza si experienta designerilor si inginerilor in iluminat sunt esentiale pentru rezultatele optime.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram