Deviatia de sept are loc atunci cand peretele subtire (septul nazal) ce desparte cele doua pasaje nazale se deplaseaza intr-o parte. In mod ideal, septul se afla in centrul nasului, permitand un flux de aer echilibrat in ambele pasaje ale nasului. Cand septul este deviat, acesta se inclina intr-o parte, obstructionand fluxul de aer prin una sau ambele nari. Dificultatea de a respira este un simptom distinctiv al deviatiei de sept, desi unii oameni pot sa nu aiba simptome.
Aproape toata lumea are un anumit grad de sept deviat. Unii oameni se nasc cu el, in timp ce altii il pot dezvolta dupa leziuni sau traumatisme ale fetei (de exemplu, o fractura nazala). In functie de severitatea simptomelor, tratamentul poate include masuri conservatoare, cum ar fi folosirea de spray-uri saline, sau interventie chirurgicala, pentru a indrepta si repozitiona septul in vederea imbunatatirii respiratiei.
Simptomele deviatiei de sept variaza de la persoana la persoana. Cei care au o usoara deviatie de sept pot sa nu prezinte simptome deloc, in timp ce persoanele cu un sept foarte deviat pot prezenta simptome destul de severe. In general, principalele simptome sunt urmatoarele:
dificultate la respiratie prin una sau ambele nari;
congestie nazala;
sangerari nazale;
sinuzita frecventa (infectii ale sinusurilor);
respiratie greoaie sau sforait in timpul somnului.
Uneori, deviatia de sept poate aparea in urma unui traumatism sau a unei leziuni la nivelul nasului. Fractura nazala, de exemplu, este o cauza frecventa a unui sept deviat.
Unele persoane cu sept deviat, insa, nu au antecedente de traumatisme la nivelul nasului sau al fetei, ceea ce sugereaza ca s-au nascut astfel, aceasta putand fi o trasatura genetica. Asta inseamna ca modul in care este modelat si pozitionat septul nazal poate fi determinat de genele mostenite de la parinti. Alteori, deviatia de sept se poate forma in timpul dezvoltarii fetale sau apare ca urmare a unei traume in timpul nasterii.
Tratamentul deviatiei de sept poate ajuta la ameliorarea simptomelor si la imbunatatirea respiratiei. Optiunile de tratament variaza in functie de severitatea simptomelor.
Metode de tratament nechirurgical
Daca ai un sept usor deviat, tratamentul se poate concentra pe atenuarea congestiei nazale si poate include administrarea de medicamente antihistaminice, folosirea unui spray nazal cu corticosteroizi (acesta poate ajuta la reducerea inflamatiei din caile nazale si la ameliorarea temporara a congestiei) si irigarea nazala cu o solutie salina (pentru curatarea mucusului si reducerea congestiei).
Interventia chirurgicala
Tratamentul standard pentru septurile deviate sever este interventia chirurgicala, numita septoplastie. Aceasta se face de catre un chirurg specializat in rinoplastie si presupune remodelarea sau repozitionarea cartilajelor si a oaselor ce alcatuiesc septul pentru a asigura ca ambele cai nazale sunt deschise.
Septoplastia este o procedura extrem de eficienta pentru tratarea deviatiei de sept, cercetarile aratand ca pana la 85% dintre persoanele care s-au supus acestei proceduri au scapat in totalitate de simptomele suparatoare.
Unul dintre cei mai apreciati si renumiti specialisti de la noi din tara in rinoplastii si septoplastii este doctorul Serban Porumb, medic primar chirurgie plastica si reconstructiva. Cu o experienta de peste 23 de ani in chirurgia plastica si estetica si cu mai bine de 12 000 de interventii chirurgicale la activ, doctorul Serban Porumb este recunoscut pe plan international pentru rezultatele deosebite obtinute.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro