Cum te recuperezi după o fractură de rotulă?

27 iunie 2024
Autor:
livepr
Recuperarea după o fractură de rotulă este un proces îndelungat, ce poate dura până la 6 luni sau chiar un an, în cazul leziunilor severe. Aceasta este influențată de vârsta și starea generală de sănătate a pacientului.

Recuperarea după o fractură de rotulă este un proces îndelungat, ce poate dura până la 6 luni sau chiar un an, în cazul leziunilor severe. Aceasta este influențată de vârsta și starea generală de sănătate a pacientului.

Rotula este un os situat în partea din față a articulației genunchiului, care îndeplinește funcții de flexie și extensie. Fracturile de rotulă sunt mai întâlnite la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, cu precădere în rândul bărbaților.

Simptome

Principalele simptome ale unei fracturi de rotulă includ durerea, tumefierea genunchiului, echimoza, imposibilitatea de a îndrepta piciorul, de a sta în picioare sau a merge.

În cazul în care durerea este suportabilă și poți merge, este recomandat să eviți pe cât posibil să te deplasezi, pentru a nu pune și mai multă presiune pe osul fracturat și a agrava leziunea.

Ce include recuperarea?

Tratamentul fracturii de rotulă include intervenția chirurgicală, care are rolul de a repoziționa fragmentele osoase. O mare parte a pacienților primesc recomandarea de a purta o orteză genunchi, care are rolul de a stabiliza piciorul și de a accelera vindecarea. Aceasta împiedică mișcările bruște, care pot agrava leziunea.

De asemenea, orteza ajută pacienții care pot să pună greutate pe picioare, să se deplaseze mult mai ușor. În unele cazuri, poate fi necesară folosirea unor cârje, ce mențin siguranța pe durata deplasării.

Dacă suferi de o fractură de rotulă, vei putea relua munca după 2-3 luni, sau chiar mai devreme, pentru joburile care nu necesită efort fizic.  

Cum să îmbunătățești procesul de recuperare?

Alături de folosirea unor orteze picior, care accelerează recuperarea după o fractură de rotulă, există și alte recomandări pe care să le urmezi.

Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, după indicațiile medicului, te va ajuta să reduci durerea acută, ce apare imediat după traumatism. În primele zile, disconfortul poate fi redus prin aplicarea unor comprese cu gheață, pentru 10 minute, la fiecare 3-4 ore.

Fizioterapia este o parte importantă din procesul de recuperare, deoarece contribuie la redarea treptată a mobilității și la antrenarea musculaturii. Aceasta este indicată după vindecarea completă a fracturii.

Cu toate că o mare parte a fracturilor se vindecă în 3-6 luni, pot apărea complicații, precum pierderea mobilității genunchiului, respectiv cea de extensie, durerea cronică sau artrita post traumatică.

Pentru a preveni aceste complicații, consultă medicul imediat ce ai suferit o leziune la nivelul rotulei și respectă cu strictețe recomandările acestuia. Evită suprasolicitarea genunchiului afectat și continuă fizioterapia, până la vindecarea completă și redobândirea mobilității. 

 

Articol redactat de Campaigns.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram