Când trebuie să mergi la medic dacă ai dureri de umăr

9 iulie 2024
Autor:
KAIZEN DIGITAL

Durerile de umăr, adesea asociate cu diverse activități fizice sau cu înaintarea în vârstă, reprezintă o problemă frecvent întâlnită în rândul populației. Deși în general durerile de umăr sunt temporare și pot fi gestionate prin metode simple de auto-îngrijire, există situații în care este imperativ să consulți un medic, pentru a preveni complicațiile și pentru a obține un tratament adecvat. O evaluare medicală este necesară în cazul durerilor severe sau persistente, cât și în cazul în care durerea este însoțită de alte simptome.

Durerea persistentă sau severă

Durerea de umăr care persistă mai mult de câteva săptămâni sau care se manifestă cu o intensitate ridicată impune efectuarea unui control medical. Durerea de umăr severă poate indica o problemă structurală, cum ar fi o ruptură de tendon sau de ligamente, ori o inflamație severă. Durerea persistentă poate fi, de asemenea, semnul unei leziuni de coafa rotatorie, o condiție care apare în general după un traumatism la nivelul umărului.

Limitarea semnificativă a mișcării

Incapacitatea de a ridica brațul, de a-l roti sau de a efectua mișcări obișnuite poate indica o afecțiune gravă, cum ar fi capsulita adezivă (umăr înghețat) sau bursita, care necesită întotdeauna tratament de specialitate. În cazul în care limitarea mișcării apare după un traumatism fizic (după un accident, o cădere sau o lovitură) controlul medical este recomandat a se efectua într-un timp cât mai scurt de la momentul accidentării.

Durerea care nu cedează la tratamentele obișnuite

În cazul în care durerea de umăr nu se ameliorează în urma administrării medicamentelor analgezice sau după repaus, este indicat să vă adresați medicului specialist. Uneori, durerea poate fi cauzată de o afecțiune care necesită tratament simptomatic specific. De exemplu, durerea de umăr poate fi rezultatul unei inflamații la nivelul bursei (bursită), al unei rupturi parțiale sau totale a unui tendon din coafa rotatorie sau al unei artroze a articulației acromioclaviculare, condiții care necesită abordări terapeutice diferite.

Durerea nocturnă

Durerea de umăr care te trezește din somn sau care împiedică somnul poate fi un semn de inflamație sau de deteriorare a structurilor articulare. Durerea nocturnă poate afecta sănătatea generală, deoarece afectează în mod direct calitatea somnului. O astfel de durere umar este întotdeauna un indicator că trebuie să consulți un medic.

Dureri asociate cu alte simptome

Durerea de umăr însoțită de simptome, precum amorțeală, furnicături, slăbiciune la nivelul brațului sau al mâinii ori durere toracică poate semnala o problemă gravă, inclusiv afecțiuni cardiovasculare, probleme vasculare sau compresii la nivelul nervilor. Durerea de umăr care apare concomitent cu alte simptome nu trebuie ignorată. De asemenea, automedicația sau încercarea de a trata astfel de dureri pe cont propriu, fără consultarea medicului, este total contraindicată.  

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram