Afecțiunile umărului sunt condiții de sănătate relativ frecvente, care afectează în special sportivii, dar și alte categorii de persoane. Deși pot fi dureroase și limita mobilitatea articulației, majoritatea acestor afecțiuni sunt de gravitate redusă sau medie, cu câteva mici excepții. De la leziuni simple sau inflamații ale bursei situate în umăr, până la rupturi ale tendoanelor din coafa rotatorilor, toate afecțiunile care implică umărul necesită o evaluare medicală de specialitate, pentru a preveni agravarea lor și orice complicații potențiale.
Bursita este o inflamație a bursei, un mic sac umplut cu lichid care reduce fricțiunea între oase și țesuturile moi. În umăr, bursita apare de obicei la nivelul bursei subacromiale, structură anatomică situată între acromion, o proeminență osoasă a scapulei (omoplatului) și tendonul mușchiului supraspinos, unul dintre mușchii coafei rotatorilor.
Funcția principală a bursei subacromiale este de a permite mișcările netede și fără frecare ale tendoanelor și mușchilor care traversează această zonă. Prin reducerea fricțiunii, bursa ajută la prevenirea inflamațiilor și deteriorării structurilor din jur, contribuind astfel la funcționarea optimă a articulației umărului. Inflamația bursei subacromiale poate cauza dureri semnificative și limitarea mișcărilor umărului.
Factorii care contribuie la dezvoltarea bursitei includ suprasolicitarea, traumatismele repetate și anumite condiții inflamatorii, precum artrita reumatoidă. Simptomele comune ale bursitei umărului includ durerea localizată, tumefacția umărului și sensibilitate în zona afectată. Pacienții cu bursită au dureri de umeri care tind să se agraveze de obicei la ridicarea brațului sau la efectuarea unor activități deasupra capului.
Coafa rotatorilor este un grup de patru mușchi și tendoane care stabilizează și permit mișcările complexe ale umărului. Rupturile de coafă rotatorie sunt afecțiuni grave care pot să apară fie în urma unui traumatism acut, fie ca urmare a degenerării cronice a tendoanelor.
Cauzele principale ale rupturilor de coafă rotatorie includ accidentele, căderile și uzura progresivă asociată cu înaintarea în vârstă. Simptomele includ dureri de umeri persistente, slăbiciune și limitarea severă a mișcărilor. Adesea, pacienții raportează dificultăți în ridicarea obiectelor sau în executarea activităților zilnice.
Diagnosticul unei rupturi de coafă rotatorie se bazează pe evaluarea clinică, imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) și ecografia musculoscheletală.
Pe lângă bursită și ruptura de coafă rotatorie, alte afecțiuni comune ale umărului includ:
- tendinita (descrie inflamația tendoanelor, cel mai frecvent afectate fiind cele ale coafei rotatorilor);
- sindromul de impingement subacromial (condiție care apare atunci când țesuturile moi, precum tendoanele coafei rotatorilor sau bursa subacromială, sunt comprimate între capul humeral și acromion);
- artrita umărului (poate afecta articulația glenohumerală sau articulația acromioclaviculară a umărului);
- leziuni ale labrumului (labrumul este o structură fibrocartilaginoasă care stabilizează articulația umărului - leziunile sale sunt comune la sportivii care fac mișcări repetitive de aruncare);
- capsulita adezivă (caracterizată de rigiditate și durere la nivelul umărului, cauzate de îngroșarea și contracția capsulei articulare).
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro