„Fete în silvicultură”, proiect pilot derulat de Junior Achievement România cu sprijinul Ingka Investments România, a implicat 449 de elevi în activități pentru orientarea spre profesii din domeniul silvic

10 iulie 2024
Autor:
Junior Achievement Romania
  • Junior Achievement (JA) România și Ingka Investments România au derulat proiectul „Fete în silvicultură”, dedicat cultivării interesului tinerilor și, în special al fetelor pentru profesiile din domeniu.
  • Un număr de 449 de elevi din 16 școli gimnaziale și licee din județele Iași, Neamț și Vrancea au beneficiat de activități applied learning pentru explorarea opțiunilor de carieră care au în centru managementul pădurilor.
  • 10 profesioniști Ingka Investments România s-au alăturat ca voluntari activităților la clasă, precum și celor de tip job shadow și case study.

Junior Achievement (JA) România și Ingka Investments România au derulat în acest an școlar proiectul „Fete în silvicultură” – o inițiativă pilot pentru orientarea tinerilor spre profesii din domeniul silvic și pentru încurajarea fetelor către un domeniu considerat ca fiind preferat de băieți.

Un număr de 449 de elevi (240 de fete) de la 16 școli situate în comunități preponderent rurale, din județele Iași, Neamț și Vrancea, au beneficiat de activități applied learning care vizează atât dezvoltarea unui set de abilități generale necesare inserției și adaptării la piața muncii, cât și o mai bună cunoaștere a ceea ce este specific profesiilor și pregătirii necesare pentru domeniul silvic. Pe baza succesului obținut, Ingka Investments își reafirmă angajamentul de a avansa cu a doua fază a proiectului, cu scopul de a diversifica și consolida sectorul forestier.

Prin acest proiect, dorim să demonstrăm că femeile au un rol crucial în protejarea și gestionarea resurselor naturale și că viitorul silviculturii poate fi unul mai divers și mai incluziv. Ingka Investments este unul dintre cei mai mari proprietari privați de păduri din Romania și suntem mândri să sprijinim această inițiativă care promovează egalitatea de gen și dezvoltarea profesională a femeilor în sectorul silvic. Recunoaștem că tranziția între diferitele etape ale educației poate fi o perioadă plină de întrebări și incertitudini, mai ales pentru adolescenți. Din acest motiv, am lansat proiectul "Fete in silvicultură" – pentru a oferi sprijin și îndrumare elevelor din școlile gimnaziale și licee. Le încurajăm să-și continue studiile și să exploreze fascinanta lume a silviculturii. Obiectivul nostru este să le oferim o perspectivă mai largă asupra carierelor în silvicultură și să abordăm provocările comune asociate cu această profesie. Pe măsură ce ne pregătim pentru următoarea fază a proiectului, rămânem dedicați transformării sectorului forestier într-o opțiune viabilă și atractivă pentru femei, subliniind angajamentul nostru pe termen lung pentru incluziune și sustenabilitate în acest sector.”, a declarat Cristina Igescu, Manager Resurse Umane în cadrul Ingka Investments Romania.

Explorarea opțiunilor de carieră în domeniul managementului pădurilor, s-a realizat prin participarea voluntară a 10 profesioniști Ingka Investments România. În cadrul a peste 130 de ore, concretizate în 20 de activități la clasă, 3 activități de tip job shadow și 4 activități de tip case study, voluntarii le-au prezentat elevilor ce înseamnă sa lucrezi în domeniul silvic: tipuri de job-uri și responsabilitățile specifice, studiile necesare, oportunități de dezvoltare a parcursului profesional și motivația pentru astfel de profesii.

„Prin intermediul proiectului "Fete în silvicultură" ne propunem să împuternicim tinerele fete să-și descopere pasiunea pentru natură și să le inspirăm să urmeze cariere în domeniul silviculturii. Profesiile precum pădurar, inginer silvic sau tehnician au fost, în mod tradițional, considerate ca fiind dominate de bărbați. Noi dorim să schimbăm aceste percepții și să deschidem noi orizonturi pentru tinerele femei, arătându-le că există nenumărate oportunități pentru un viitor profesional de succes în acest domeniu.”, a declarat Bogdan Bănică, Lider Riscuri Operaționale și Conformitate, în cadrul Ingka Investments Romania

Experiența autentică din cadrul proiectului a fost completată prin vizite în zone forestiere din cele 3 județe și printr-un material educațional dedicat exemplelor reale de succes, care arată cum profesii precum inginer silvic, tehnician silvic sau responsabil cu relațiile de colaborare cu personalul silvic au devenit, de-a lungul timpului, accesibile și femeilor.

„Mi-au plăcut contextul și discuția despre importanța pădurii și am aflat informații despre o meserie la care nu m-am gândit că poate fi o opțiune.“ – elev, Școala Gimnazială Glodenii Gândului, județul Iași

„Cel mai mult la această activitate mi-au plăcut întâmplările din pădure care ne-au fost prezentate și modul în care voluntarul ne-a povestit despre prima femeie inginer în silvicultură din România.“ – elev, Școala Gimnazială Regina Maria Bicaz, județul Neamț

„Concluzia mea, în urma exemplelor de succes prezentate în cadrul proiectului, este că genul nu definește un loc de muncă. Chiar dacă ești femeie, poți lucra în acest domeniu cu mare spor.“ – elevă, Școala Gimnazială Câmpuri, județul Vrancea

Proiectul include și o componentă de burse private, acordate ca sprijin pentru încurajarea efectuării studiilor și continuarea acestora într-o formă de învățământ liceal. Nouă eleve de clasa a VIII-a au fost selectate pe baza unui eseu motivațional și a rezultatelor școlare de la: Școala Gimnazială Mădârjac, Școala Gimnazială Dimitrie Sturdza Popești, Școala Gimnazială Glodenii Gândului (județul Iași), Școala Gimnazială Grigore Ungureanu Ceahlău, Școala Gimnazială Hangu, Școala Gimnazială Iustin Pîrvu Poiana Teiului (județul Neamț), Școala Gimnazială Câmpuri, Liceul Tehnologic Eremia Grigorescu Mărășești și Școala Gimnazială Regina Maria Vintileasca (județul Vrancea).

„Fete în silvicultură” este o oportunitate pentru ca tinerele să-și exploreze pasiunea pentru mediu și metode sustenabile de management al pădurilor și să-și dezvolte interesul și motivația pentru a urma profesii specifice. La finalul proiectului, 25% dintre elevi au indicat că este probabil sau foarte probabil să aleagă un liceu sau o facultate cu profil silvic în locul altor specializări.

Ingka Investments, divizia de investiții a Ingka Group, contribuie la dezvoltarea pe termen lung și consolidarea stabilității financiare a Ingka Group și IKEA. Din anul 2014, compania a reușit să construiască un portofoliu de peste 320.000 de hectare de pădure în șapte țări, punând accent pe gestionarea responsabilă a pădurilor dintr-o perspectivă de durabilitate pe termen lung.

***

Despre Junior Achievement (JA) România

Junior Achievement (JA) România, organizație nonprofit, a fost fondată în anul 1993 și este parte a JA Worldwide® USA și JA Europe. Junior Achievement este cea mai mare organizație internațională de educație antreprenorială, economică, financiară, de orientare profesională și dezvoltare personală, programele sale fiind urmate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume. În România, programele JA de tip applied learning sunt urmate anual de peste 267.000 de elevi și studenți din 1.957 de instituții de învățământ și se desfășoară local în parteneriat cu Ministerul Educației, instituțiile de învățământ și comunitatea de afaceri. În 2023, organizația a urcat pentru a cincea oară în Top 10 ONG-uri din lume, iar în 2024 a primit a treia nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace. Mai multe detalii sunt disponibile pe  www.jaromania.org.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram