Cum sa faci afaceri de succes în horticultura: Experți olandezi au vizitat parteneri locali în cadrul unei caravane în România și

10 februarie 2016

Prezența unor experți olandezi de renume reprezentând: o organizație de producători, o organizație umbrelă pentru promovarea intereselor comune ale producătorilor de fructe și legume proaspete și un model de dezvoltare economică integrată bazat pe profilul horticol al unei regiuni, a fost completată de cea a unor importanți furnizori olandezi de tehnologie, input-uri și servicii de extensie pentru sectorul horticol.

Caravana a debutat pe 1 februarie 2016 la Piața de Gros Abundia București în prezența Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale domnul Achim Irimescu, a doamnei Ambasador Stella Ronner-Grubačić precum și a unor membrii ai Parlamentului României. Peste 80 de fermieri, organizații și grupuri de producători, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, direcțiilor agricole județene, camerelor agricole locale precum și specialiști ai institutelor de cercetare și învățământ de profil au fost prezenți la evenimentul de deschidere.

Întâlnirile au continuat la Buzău, Matca, Tecuci și Iași cu sprijinul autorităților locale, reunind în total peste 200 de participanți. Formatul întâlnirilor a inclus atât prezentări și dezbateri interactive cât și vizitarea unor proiecte din județele Galați, Iași și Ilfov. Caravana a ajuns și la Ruse unde participanților bulgari li s-au alăturat fermieri din județul Giurgiu. Încurajarea parteneriatelor transfrontaliere a inclus și participarea autorităților regionale din Republica Moldova la întâlnirile organizate la Iași.

“Producătorii pe care i-am întâlnit sunt dornici de a-și dezvolta activitatea horticolă. În special tinerii fermieri par mai deschiși față de ideea de colaborare. De asemenea, este încurajator faptul că unele investiții se fac prin fonduri obținute din alte sectoare. Olanda dorește să sprijine aceste tendințe pozitive, nu doar în principiu ci și prin conectarea fermierilor la knowhow-ul olandez”, a declarat Consilierul Agricol al Ambasadei Olandei Emar Gemmeke.
Numărul mare de participanți și interesul manifestat pentru subiectele abordate au dovedit atractivitatea conceptelor prezentate pentru fermierii locali precum și importanța promovării unor concepte flexibile și inovatoare de asociere bazate pe o abordare de jos în sus și prioritizarea unui număr restrâns de obiective comune pe termen scurt și mediu. În același timp, o mai bună înțelegere a mecanismelor de funcționare a modelelor asociative și întărirea parteneriatelor între organizații și instituții publice și private la nivel local, pot sprijini creșterea gradului de asociere pentru succesul de piață al fermierului român.

Participanții olandezi și români au manifestat interes pentru continuarea dialogului și a schimburilor de experiență și bune practici inițiat cu această ocazie, prin organizarea altor acțiuni comune bilaterale în viitor. “Sperăm să reuşim, cu sprijinul Olandei, să punem la punct lucrurile în așa fel încât să putem afirma în câţiva ani că acel potențial despre care vorbim de decenii se va pune în practică şi în România şi nu vom mai depinde de importuri la fructe şi legume”, a fost concluzia domnului Ministru Achim Irimescu.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram