Comunicat de presa Conferinta de inchidere proiect DIMITRA

27 noiembrie 2015

Recrutarea, selectia, orientarea şi consilierea profesională alături de formarea profesională, medierea muncii, consultanţa şi asistenţă pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri, constituie măsurile pentru creşterea şanselor de ocupare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă.
In general, un program de formare are urmatoarea structura:
1. RECRUTAREA si SELECTIA
Recrutarea este activitatea de cautare si atragere in etapa de formare, a unui grup de persoane capabile si interesate sa participe la cursurile din cadrul proiectului, grup din cadrul caruia se pot alege candidati corespunzatori pentru aceste posturi. Selectia este procesul prin care sunt alesi, dintre persoanele recrutate, cei ce vor participa la curs.
In cadrul proiectului nostru au fost selectate, din totalul persoanelor recrutate, un numar de 974 de persoane.
2. ORIENTAREA
Orientarea profesionala este o acţiune de îndrumare a persoanei către o profesie sau grup de profesii, în conformitate cu posibilităţile şi dorinţele sale. Orientarea profesionala are un dublu scop: pe de o parte, să-i ofere individului şansa de a găsi o activitate care să-i permită o dezvoltare deplină a capacităţilor, să-i ofere satisfacţie personală în muncă, iar pe de altă parte, ea serveşte societăţii, prin compatibilizarea aspiraţiilor individuale cu interesul social. Aceasta etapa se desfasoara pe grupe de cate 10 persoane, pe parcursul a 10 ore. Acelasi numar de 974 de persoane care au fost selectate in prima etapa, au fost orientate in aceasta etapa.
3. FORMAREA
Formarea profesionala este procedura prin care se asigura cresterea si diversificarea competentelor profesionale, prin initierea, calificarea, recalificarea, perfectionarea si specializarea persoanelor in cautarea unui loc de munca, in vederea realizarii mobilitatii si (re)integrarii acestora pe piata fortei de munca. Etapa de formare cuprinde mai multe niveluri, si anume: NIVELUL 1 (de baza, de initiere) care se desfasoara pe o durata de 360 de ore, din care: 120 de ore de instruire (teorie) si 240 de ore de practica; NIVELUL 2 (de specializare) care se desfasoara pe o durata de 720 de ore, din care: 240 de ore de instruire (teorie) si 480 de ore de practica; PERFECTIONARE se desfasoara pe o durata de 60 de ore, din care: 20 de ore de instruire sau teorie si 40 de ore de practica.
In cadrul proiectului nostru sunt 970 persoane intrate in formare la nivelul celor 3 regiuni, din care 715 persoane care au finalizat cursul, iar restul de 255 persoane sunt in curs. In total, s-au finalizat 34 de cursuri pe niveluri, din care:
• Nivel 1 – 16 cursuri
• Nivel 2 – 9 cursuri
• Perfectionare – 9 cursuri
Etapa de formare se finalizeaza cu examen, in general cu 2 probe: una teoretica si alta practica.

4. CONSILIEREA
Persoanele care se apropie de finalizarea programului de formare, participă la sesiuni de consiliere pentru elaborarea documentelor de marketing personal şi prezentarea la interviu. Sesiunile de consiliere se desfasoara pe grupe, pe parcursul a 10 ore, iar o grupa nu trebuie sa depaseasca 10 persoane. În cadrul acestora, participantii isi vor elabora CV-ul si vor invata sa il adapteze cerintelor postului, vor intocmi scrisori de intentie si vor invata sa sustina un interviu de angajare.
Recrutarea, selectia, orientarea, formarea şi consilierea profesionala au ca fundament teoretic aspecte care ţin de principalele stadii ale carierei, raportate la nevoile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, caracteristic fiind explorarea: faptul că persoana explorează diferite roluri ocupaţionale şi testează o identitate ocupaţională iniţială, îşi dezvoltă abilităţile, stabileşte o reţea socială, dând piept cu solicitările emoţionale de la început de cariera.
Rezultatele preconizate a fi atinse la finalizarea proiectului "Drumuri imbunatatite spre munca prin training profesional al resurselor umane active - DIMITRA" sunt urmatoarele:
• 1080 persoane participante la programe de formare profesionala care urmaresc facilitarea accesului pe piata muncii in sectoare/ activitati non-agricole - sustenabilitate zone rurale;
• 1060 persoane participante la sedinte de mediere, de grup sau individuale, in cadrul carora membrii grupului tinta au identificat si contactat potentiali angajatori, trimit CV-uri si participa la interviuri de angajare.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram