Legatura dintre diabet și dantura

19 octombrie 2015

,,Cercetările recente sugerează o posibilă relație între problemele dentare și diabet. Fluctuațiile nivelului de glicemie din organism favorizează afecțiunile gingivale care permit pătrunderea bacteriilor în fluxul sanguin şi activează celulele care produc semnale biologice inflamatorii cu efect distructiv la nivelul întregului organism”, ne atenționează Dr. Irina Alexandru, medic stomatologie generală la clinica IQDENT.
Pentru a înțelege mai bine din ce cauză diabetul afectează dantura, trebuie să înțelegem ce efecte are diabetul asupra sănătății organismului. În primul rând, vasele sanguine suferă modificări în cazul pacienților diabetici, ceea ce înseamnă că fluxul sanguin este afectat: pe de o parte, substanțele nutritive circulă cu dificultate și, pe de altă parte, eliminarea substanțelor toxice din organism sunt eliminate mai greu. Acestea toate duc la slăbirea țesutului de suport al dintelui, precum și la afectarea gingiilor.
,,Gingiile inflamate sunt mai sensibile, sângerează și permit dezvoltarea infecțiilor. Infecțiile permit pătrunderea bacteriilor în sânge, slăbind echilibrul inimii și, deci, favorizând și apariția altor boli, cum ar fi miocardita sau endocardita.”, adaugă Dr. Irina Alexandru.
În plus, creșterea glicemiei la nivelul fluidelor cavității bucale favorizează înmulțirea bacteriilor locale care duc la formarea plăcii bacteriene. Astfel se explică și numărul mare de afecțiuni parodontale în rândul celor care suferă de diabet: aceștia își pierd dinții sănătoși din cauza osului afectat care ar trebui să-l susțină.
În cazul diabeticilor, la nivelul mucoasei bucale apare și candidoza, o infecţie cauzată de ciupercile care se dezvoltă în cavitatea bucală uscată. Aceasta provoacă senzaţii de durere, ulceraţii, infecţii şi carii dentare. ,,Candida proliferează rapid și, dacă nu este tratată corespunzător, poate afecta în scurt timp și alte organe precum plămânii, ficatul sau pielea. Din moment ce candidoza afectează în mare măsură sistemul imunitar, le recomand pacienților mei să revină periodic la control, astfel încât să putem depista candidoza înainte să afecteze și mai mult organismul”, continuă Dr. Irina Alexandru.
Ameliorarea problemelor dentare cauzate de diabet trebuie să devină o prioritate a pacienților, date fiind aceste efecte adverse. Controlul periodic la medicul stomatolog ar trebui dublat și de alte proceduri, cum ar fi: periajul realizat corect, zilnic; folosirea aței dentare; menținerea nivelului constant al glicemiei. De asemenea, specialiștii le recomandă celor care suferă de diabet să-și facă și o serie de analize pe lângă cele de monitorizare a glicemiei. ,,Pacienții care suferă de diabet ar trebui să înțeleagă că există o legătură strânsă între evoluția acestuia și sănătatea organismului. Este obligatoriu ca dantura să fie îngrijită corespunzător, dacă nu vor ca infecțiile să fie scăpate de sub control și să afecteze și modul în care funcționează celelalte organe. ”, concluzionează Dr. Irina Alexandru.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram