Vaccinarea antigripala

6 octombrie 2015

Perioada de contagiozitate diferă de la individ la individ. Un adult sănătos infectat cu un virus gripal poate infecta la rândul său altă persoană cu o zi înainte de apariția simptomatologiei și pană la 5-7 zile după apariția acesteia. Copiii mici și persoanele cu sistem imunitar deficitar pot reprezenta o sursă de infecție pentru o perioadă mai lungă de timp.
Simptomele clasice ale gripei, pe care ar fi bine să nu le ignorați:
• Febră inaltă (la copiii foarte mici sau cei imunodeprimati, febră poate lipsi)
• Tuse
• Gât “rosu” cu durere la înghițire
• Coriză (inflamație a mucoasei nasului, guturai)
• Dureri musculare și articulare
• Cefalee (durere de cap)
• Fatigabilitate (stare de oboseală)
• Stare generală de rău și apatie
• Diaree, vărsături prezente mai ales la copii

Nu există nici o metodă 100% sigură care să ne apere de această boală, insă putem diminua șansele de imbolnăvire prin vaccinarea anuală. Vaccinarea reprezintă singura modalitate de control efectiv al infecțiilor virale, prin administrarea vaccinurilor la indivizii susceptibili. Vaccinarea se face la sfârșitul lunii octombrie-începutul lunii noiembrie. Protecția imună apare în 2 săptămâni de la vaccinare și poate dura de la 6 la 12 luni. Vaccinul antigripal conține tulpini inactive din virusul gripal, care sunt introduse în organism prin injectare, cu scopul imunizării acestuia împotriva gripei. Vaccinul stimulează producerea de anticorpi, care creează o barieră în fața atacului virusului gripal și îl împiedică să declanșeze simptomele în corp.
Administrarea vaccinului se face prin injectare intramusculară sau subcutanată profundă, în regiunea deltoidiana (braț). Dar dece este necesară vaccinarea anuală? Pentru că, deși infecția gripală cu virusul B determină apariția unei imunități durabile după boală (deci gripă B nu se mai produce), virusul tip A își schimbă aproape în fiecare an structura, astfel încât, după îmbolnăvire se capătă imunitate, dar inutilă, pentru că la anul apare un virus tip A schimbat.
Alături de vaccinare gripală, pentru a preveni suprainfecția respiratorie bacteriană se pot administra vaccinuri bacterine destinate patologiei respiratorii. Pentru a stimula și holistic imunitatea, în această perioadă, se recomandă folosirea preparatelor pe bază de plante (gheara mâței, echinaceae). Un alt adjuvant în caz de infecție gripală poate fi vitamina C, obținută prin consumarea de fructe și legume (atenție la carbohidrați), fie din produse farmaceutice. Vitamina C este cunoscută ca fiind un puternic agent antiviral.
Plus la asta, dacă urmăm 3 reguli simple, vom rezista mai bine atacului inamicului:
1. Un somn bun, odihnitor permite organismului să se refacă atât fizic cât și psihic. Persoana care are constant un somn bun reușește să reziste mult mai bine atacului virusurilor, comparativ cu o altă persoană care ignoră importanța somnului în intărirea sistemului imunitar.
2. Activitatea fizică stimulează sistemul imunitar. Cel puțin 30 de minute de mers pe jos, în ritm alert, zilnic, este o metodă perfectă de a ține sub control virusurile.
3. Alimentație echilibrată nutritiv. Nutriționiștii ne recomandă să folosim frecvent uleiul de măsline, să mancăm multe, multe fructe și legume, în special varză, brocoli și ciuperci, ceapă, usturoi, dar și oregano, curcuma, cimbru. Fructele uscate reprezintă o excelentă sursă de vitamine, fibre și energie. Ceaiul verde are proprietăti antivirale, motiv pentru care se recomandă 2-3 cești zilnic.

Centrul Medical SPHERA vă doreşte să fiți sănătoși, iar gripa să vă ocolească în acest an!

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram