Ziua Mondiala a Contracepţiei – 26 Septembrie

25 septembrie 2015

Despre metodele contraceptive

Cu atât de multe opţiuni pe care le ai la dispoziţie poate fi destul de dificil să te decizi asupra celei mai bune forme de contracepţie. Începe prin a-ţi răspunde la câteva întrebări: ai nevoie de contracepţie pentru a te proteja de bolile cu transmitere sexuală? Cât de important este preţul în acest context? Dar uşurinţa în a obţine sau folosi produsul? Cât de mult contează eficienţa? La drept vorbind, doar abstinenţa îţi garantează protecţie 100%, dar alte metode au procente de eficienţă destul de apropiate. Aruncă o privire peste următoarele opţiuni şi apoi întreabă-l pe doctorul tău de planning familial care dintre ele ţi se potriveşte cel mai bine.

1. Metoda calendarului – această metodă presupune evitarea contactelor sexuale în perioada de fertilitate maximă a femeii (ovulaţie). Cel mai bun indicator pentru a depista această perioadă este schimbarea survenită în mucusul cervical dar şi fluctuaţii ale temperaturii corpului. Pentru a utiliza această metodă corect trebuie însă să beneficiem de un instructaj făcut de un doctor specialist.
Pro: nu presupune înghiţirea unor pastile, nu costă nimic.
Contra: limitează spontaneitatea partidei de sex, 25% dintre cele care se bazează pe această metodă rămân însărcinate.

2. Folosirea spermicidului – spermicidul conţine o substanţă chimică ce neutralizează sperma. Poate să fie comercializat sub formă de spumă, de gel, cremă sau ca o peliculă care se plasează în interiorul vaginului înainte de actul sexual. O parte dintre substanţele spermicide trebuiesc plasate chiar şi cu o jumătate de oră înainte de actul sexual. Utilizarea frecventă poate cauza iritarea ţesuturilor, crescând riscul de a lua o boală cu transmitere sexuală (BTS). Spermicidele sunt cel mai adesea folosite în completarea altor metode de prevenţie.
Pro: uşor de folosit, ieftine
Contra: poate creşte riscul infectării cu o BTS, în 29% dintre cazuri metoda eşuează în a preveni sarcina.

3. Prezervativul masculin – prezervativul de latex este cea mai cunoscută metodă de contracepţie. Previne intrarea spermei în corpul femeii, protejând-o pe aceasta atât de sarcină cât şi de majoritatea BTS. Dintre femeile care se bazează pe această metodă, 15% rămân însărcinate pe parcursul unui an.
Pro: uşor de procurat, previne majoritatea BTS, ieftin
Contra: Este eficient doar dacă este utilizat corect de fiecare dată; nu poate fi refolosit.

4. Prezervativul feminin – acesta este ca un săculeţ din plastic subţire care poate fi introdus în vagin şi cu până la 8 ore înainte de contactul sexual. Pentru utilizare se plasează în interiorul vaginului ajutându-te de cercul de plastic ajutător. Într-o anumită măsură este mai puţin eficient decât prezervativul masculin.
Pro: disponibil pe scară largă, asigură o oarecare protecţie împotriva BTS, transmit căldura corpului mai bine decât prezervativele masculine.
Contra: pot fi zgomotoase, 21% dintre cele care folosesc această metodă rămân însărcinate, nu pot fi refolosite. Nu trebuie să fie folosite în acelaşi timp cu prezervativul masculin pentru a evita ruperea.

5. Diafragma – ca o cupolă de cauciuc care se plasează pe cervix înainte de actul sexual. Se foloseşte cu spermicid. Eficienţa, comparativ cu prezervativul masculin: 16% dintre femeile care folosesc această metodă rămân însărcinate, incluzând aici şi pe cele care nu utilizează corect dispozitivul.
Pro: nu este scump iar un dispozitiv se poate utiliza până la 2 ani.
Contra: Trebuie să fie fixate de un doctor, nu asigură protecţia împotriva BTS. Nu pot fi utilizate în timpul menstruaţiei din cauza riscului unui şoc toxic.

6. Calota cervicală – similară cu diafragma, doar că este mult mai mică. Aceasta se poziţionează deasupra cervixului astfel încât să blocheze intrarea în uter. Se utilizează cu spermicid. Rata de eşec în a proteja femeia de sarcină este de 15% pentru cele care nu au avut niciodată copii şi de 30% pentru cele care au copii.
Pro: poate rămâne fixată până la 48 ore, nu este scumpă.
Contra: trebuie să fie fixată de către un doctor, nu asigură protecţie împotriva BTS şi nu poate fi folosită în timpul menstruaţiei.

7. Buretele vaginal – este fabricat din spumă şi conţine spermicid. Se plasează pe cervix (colul uterin) chiar şi cu 24 ore înainte de actul sexual. Buretele are aproximativ aceeaşi eficienţă ca şi calota cervicală, cu o rată de eşec de 16% pentru femeile care nu au avut niciodată copii şi 32% pentru cele care au. Spre deosebire însă de calota cervicală, buretele nu este necesar a fi poziţionat de un doctor.
Pro: nu este necesară o recomandare medicală, eficienţă imediată.
Contra: dificil de inserat corect, nu asigură protecţie împotriva BTS. NU poate fi folosit în perioada menstruaţiei.

8. Pastilele contraceptive – cele mai multe sunt pe bază de hormoni (estrogen şi progesteron) pentru a preveni ovulaţia. Când sunt luate conform prescripţiei, pastilele contraceptive sunt extrem de eficiente. Aproximativ 8% dintre femeile care folosesc această metodă rămân totuşi însărcinate, incluzând aici şi pe cele care au uitat să ia corect pilulele.
Pro: menstruaţie regulată, mai uşoară sau chiar deloc, depinde de tipul pastilelor. Dureri mai mici în timpul menstruaţiei.
Contra: costul mai mare decât alte metode, nu oferă protecţie faţă de BTS. Pot cauza efecte secundare, incluzând sensibilitate la nivelul sânilor, cheaguri de sânge şi tensiune mărită. Unele femei, în funcţie de afecţiuni, nu ar trebui să utilizeze deoc această metodă.

9. Plasturele contraceptiv – femeile care au probleme în a-şi aminti să ia zilnic pastilele contraceptive pot apela la metoda plasturelui. Acesta se pune pe piele şi se schimbă săptămânal, timp de trei săptămâni după care urmează o pauză de o săptămână. Acesta eliberează aceeaşi hormoni ca şi pastilele contraceptive şi este la fel de eficient.
Pro: menstruaţie regulată, mai uşoară, fără dureri mari; nu este necesar a-ţi aminti zilnic să iei o pastilă.
Contra: costul, mai ridicat decât alte metode; poate cauza iritaţii la nivelul pielii şi alte efecte similare cu cele generate de folosirea pastilelor contraceptive. Nu te protejează de BTS.

10. Inelul vaginal – un inel moale, din plastic, care este purtat în interiorul vaginului. Inelul eliberează aceeaşi hormoni ca şi pastilele sau plasturii contraceptivi şi este la fel de eficient. Singurul inconvenient este că trebuie schimbat lunar.
Pro: mensturaţie uşoară, regulată; nu necesită a fi schimbat decât o dată pe lună.
Contra: costul mai ridicat decât alte metode; poate cauza iritaţii vaginale şi alte efecte similare ca cele generate de folosirea pastilelor sau plasturilor contraceptivi. Nu te protejează de BTS.

11. Injecţia contraceptivă – aceasta te protejează timp de 3 luni de sarcini. Pentru un cuplu normal, este mult mai eficientă decât metoda pastilelor contraceptive – doar 3% dintre utilizatoare rămân însărcinate pe parcursul unui an.
Pro: necesită doar 4 şedinţe pe an, extrem de eficientă.
Contra: costul; poate determina apariţia petelor pe piele şi alte efecte secundare. Nu te protejează de BTS.

12. Implantul contraceptiv subdermic – un dispozitiv de mărimea şi forma unui băţ de chibrit care este poziţionat sub piele, în partea superioară a braţului. Eliberează acelaşi tip de hormon ca şi injecţia contraceptivă, dar implantul protejează împotriva sarcinilor pentru o perioadă de 3 ani. Rata de eşec este de sub 1%.
Pro: metoda este extrem de eficientă timp de 3 ani.
Contra: costul foarte ridicat; poate avea efecte secundare, inclusiv sângerări spontane. Nu te protejează de BTS.

13. Dispozitivul intrauterin („sterilet”) – arată ca o piesă în forma literei T care se poziţionează în uter de către doctorul dvs. Dispozitivele, din plastic sau cupru, pot proteja până la 10 ani, împiedicând spermatozoizii să fertilizeze ovulele. Mai puţin de 8 femei din 1000 rămân însărcinate folosind această metodă.
Pro: durabile în timp, nu necesită să fie schimbate decât după 5 sau 10 ani.
Contra: menstruaţie abundentă, neregulată; preţ ridicat; pot ieşi din locul unde au fost poziţionate; pot cauza efecte secundare.

14. Sterilizarea feminină – dacă sunteţi sigure că nu vă doriţi copii în viitor, atunci probabil că sunteţi pregătite pentru metode contraceptive permanente. Metoda tradiţională se numeşte sterilizarea feminină sau, mai popular, „ligatura” sau „legarea trompelor uterine”. Doar un chirurg poate să efectueze această operaţie medicală prin care ovulele sunt oprite din drumul lor către ovare.
Pros: metodă permanentă, aproape 100% eficientă.
Contra: necesită operaţie medicală; este ireversibilă; costă destul de mult. Nu te protejează de BTS.

15. Implant tubal – o nouă metodă face ca trompele să fie blocate fără acea procedură chirugicală. Mici implanturi de metal sau silicon sunt plasate în interiorul fiecărei trompe vaginale. Ţesutul uman creşte treptat în jurul acestor implanturi şi astfel blochează trompele. Odată ce blocarea este confirmată de o radiologie, nu mai este necesară nicio altă metodă contraceptivă.
Pro: metodă permanentă, nu necesită o intervenţie chirurgicală, aproape 100% eficientă.
Contra: durează până la câteva luni pentru a a deveni eficientă. Poate creşte riscul unor infecţii pelviene; este o procedură ireversibilă; costă destul de mult.

16. Vasectomia – pe lângă prezervative, aceasta este singura metodă contraceptivă masculină. Procedeul constă în întreruperea canalelor deferente, cele care transportă spermatozoizii către sistemul reproductiv. Astfel, se previne eliberarea spermatozoizilor, dar nu şi ejacularea.
Pro: metodă permanentă, mai ieftină decât litigarea trompelor, aproape 100% eficientă.
Contra: presupune intervenţie chirurgicală; nu are o eficienţă imediată; poate fi ireversibilă.

17. „Pilula de a doua zi” – o metodă contraceptivă de urgenţă, care se foloseşte după actul sexual pentru a evita sarcina. Aceasta este o opţiune atunci când femeia nu foloseşte nicio altă metodă contraceptivă sau dacă femeia are o suspiciune că metoda pe care o foloseşte regulat a eşuat. Pastila conţine o doză mare de hormoni de tipul celor care se găsesc în multe dintre pastilele anticoncepţionale. Unele pastile pot fi utilizate până la 72 ore după actul sexual, dar există pastile care, cu prescripţie medicală, pot fi luate şi la 5 zile după acest moment.

18. Opţiuni pentru femeile în vârstă – vârsta şi stilul de viaţă sunt factori importanţi de luat în considerare atunci când alegeţi o metodă sau alta de prevenţie a sarcinilor. Dacă aveţi peste 35 de ani, fumaţi sau suferiţi de obezitate nu este recomandat să folosiţi pastile anticoncepţionale, plasture sau inel vaginal contraceptiv. În aceste cazuri este mai indicat să consultaţi un specialist în legătură cu cea mai bună metodă de contracepţie. Dacă vă apropiaţi de menopauză, injecţia contraceptivă are un avantaj: vă poate scăpa de anumite efecte neplăcute ale perioadei premergătoare menopauzei.

19. Coitus interuptus – metoda ejaculării în afara vaginului, o metodă care totuşi, deşi folosită corect, generează până la 18% sarcini nedorite.
Pro: nu costă nimic.
Contra: nu este sigură; nu protejează împotriva BTS.

Foarte important: fără a folosi metode contraceptive, 85% dintre femeile active sexual rămân însărcinate. Aşadar, dacă doriţi să evitaţi sarcinile nedorite, apelaţi la o metodă contraceptivă în urma unei discuţii cu un specialist în planning familial.

Centrul Medical Sphera îți oferă o gamă variată de servicii medicale. Sănătatea ta este scopul nostru. Programează-te acum pentru o consulație de specialitate.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram