Izvor de tradiții românești revărsat în ținutul columbian
Asociația Pe Picioroange în parteneriat cu Institutul Cultural Român va reprezenta România în Columbia, în cadrul proiectului “Prezență românească în cadrul celei de-a X-a ediții a Festivalului Encuentro Internacional de Zanqueros ” , proiect derulat cu sprijinul financiar al ICR (care asigură membrilor asociației transportul internațional cu avionul, pe ruta România – Bogota (Columbia) – România), GYMBOdance Sport Center Sibiu, Kathrein România , Rotary Club Sibiu Simpa Sibiu, Magazinul Pescarului Teo Sibiu.
Festivalului Encuentro Internacional de Zanqueros se desfășoară în perioada 14-17 August în Neiva, Huila (Columbia), reunind în fiecare an artiști din toate colțurile lumii, care caută să epateze prin acrobații efectuate exclusiv pe picioroange. România va fi reprezentată pentru prima dată, de-a lungul celor zece ediții ale Festivalului de către Asociația Pe Picioroange din Sibiu.
Spectacolul intitulat “Izvor de tradiții românești revărsat în ținutul columbian” va fi susținut de Carmen Stroia și Liviu Bledea. Cei doi actori ai Asociației Pe Picioronge vor contura un tablou al neamului românesc, prin datini, muzică și costume tradiționale care încununează istoria culturii noastre. Prin momente de teatru-dans pe picioroange, va fi înfățișat un univers autentic, plin de mister din care nu vor lipsi umorul și voia bună. Hrănitul animalelor din ogradă, veselia țăranului român, jocurile și chiuiturile, ritualurile de înmormântare și de încondeiere a ouălor sunt doar câteva imagini care vor fi aduse în fața spectatorilor înainte de a introduce în scenă cel mai sacru tezaur și anume drapelul României.
Festivalului Encuentro Internacional de Zanqueros este un eveniment unic ce are un impact puternic asupra participanților datorită structurii. În afara abilităților de acrobație pe care trebuie să le stăpânească un artist invitat la acest Festival, este necesar să fie expresiv, să pună în valoare tradițiile țării din care provine deoarece se urmărește un schimb intercultural, să aibă o condiție fizică foarte bună. Asociația Pe Picioroange va participa în fiecare zi din Festival la câte o secțiune din program după cum urmează: parada de deschidere în care vor fi prezenți 1800 de artiști pe picioroange, spectacolul “Izvor de tradiții românești revărsat în ținut columbian”, proba de abilități și distracție în aer liber la categoria de grup, maraton de 12-15 km pe picioroange, prin deșert și munți, fotbal pe picioroange. Toate probele vor fi atent supravegheate și analizate de un juriu competent care vor acorda titulatura de Rege și Regină a Picioroangelor Internaționale.