Istoria pastelor

9 iulie 2015
Autor:
S.C. Allproweb Computer SRL-D

Nu exista nimic care sa te duca cu gandul la Italia si nimic nu spune mancare italiana, precum pastele. Pastele sunt parte integranta in istoria culinara a Italiei. Istoria pastelor incepe acum cateva sute, sau chiar mii de ani.

Multi au auzit faptul ca negustorul venetian, Marco Polo, a adus paste din calatoriile sale din China. Altii au auzit ca Marco Polo nu a descoperit, ci de fapt a redescoperit un aliment popular pe teritoriul Italiei de astazi, din vremea etruscilor si a romanilor. Ei bine, Marco Polo a facut multe lucruri minunate de-a lungul calatoriilor sale, insa descoperirea pastelor nu a fost unul dintre ele. Acestea erau deja acolo.

Exista dovezi ale unor paste etrusco-romane facute din acelasi tip de grau ca si cele din ziua de azi, denumite “lagane” (originea cuvantului modern pentru lasagna). Prima mentiune a acestui produs dateaza din secolul 1 i.Hr., dar nu se fierbea, asa cum se face acum, ci se punea in cuptor.

Cuvantul modern “macaroane” provine din termenul sicilian folosit pentru framantarea aluatului cu energie, productia de paste fiind pe vremuri un procedeu foarte laborios.

Prin anii 1300, pastele uscate au fost un aliment foarte popular, atat datorita valorilor nutritionale, cat si datorita termenului lung de valabilitate, fiind ideal pentru calatoriile lungi pe mare. Cu timpul, au inceput sa apara tot mai multe forme de paste si au devenit din ce in ce mai usor de facut, insa ea mai mare avansare in istoria pastelor a aparut prin secolul 19, cand acestea s-au “intalnit” cu rosiile. Retetele de paste cu rosii au fost unul dintre motivele pentru care pastele au devenit un aliment de baza intr-o bucatarie italiana.

Puteti face o incursiune in istoria pastelor la http://www.trattoria-sanmarco.ro, unde veti afla de ce este acest aliment atat de indragit in toata lumea.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram