20 din populatia adulta a Romaniei afectata de obezitate

3 iulie 2015

Conform analizei, rata obezitatii creste odata cu varsta, astfel ca in timp ce la adultii de pana in 39 de ani obezitatea este prezenta la 9,9% dintre acestia, procentul creste la 30,1% la grupa de varsta 40-59 ani si ajunge la 41,6% la persoanele peste 60 ani.

Rezultatele Studiului ORO confirma datele obtinute din studii anterioare.

„Demersul nostru este mai mult decat unul statistic, pentru ca, pe langa identificarea prevalentei obezitatii, studiul a analizat si factorii de risc care duc la obezitate, evaluand comportamente alimentare sau elemente ale stilului de viata care duc la obezitate. Conform datelor studiului, se asociaza cu obezitatea:
• consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ;
• mesele consistente dupa ora 21:00;
• consumul unor cantitati mari de alimente la interval mai mic de o ora fata de masa precedenta;
• mese noaptea;
• consumul de untura, consumul alimentelor prajite;
• sedentarismul;
• numar scazut de ore de somn;
Acestea reprezinta componente ale stilului de viata nesanatos identificate in randul persoanelor cu obezitate si suprapondere. Educatia in domeniul nutritiei, la nivel populational poate influenta trecerea spre stilul de viata sanatos, in care moderatia, echilibrul, impreuna cu activitatea fizica sunt elemente prioritare”, a explicat Conf. Univ. Dr. Gabriela Roman, UMF „Iuliu Hatieganu”, Presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Obezitatii.

Rezultatele analizei arata complexitatea factorilor care determina obezitatea.

Astfel, anumite elemente ale stilului de viata pot asigura protectie impotriva aparitiei supragreutatii sau obezitatii:
• numar crescut de zile de activitate fizica moderata sau intensa/saptamana;
• un program de alimentatie ordonat cu 3 mese/zi, cantitati moderate;
• consum regulat de peste, legume si fructe;
• consum de ulei de masline;

Studiul ORO a relevat totodata o prevalenta mai ridicata, atat a obezitatii cat si a supraponderii* in randul persoanelor de sex masculin, in comparatie cu cele de sex feminin.

Obezitatea afecteaza 23% dintre barbati, fata de 20.3% dintre femei, iar supraponderea, 41,6% dintre barbati comparativ cu 24.7% dintre femei.

Exista si diferente regionale: in Banat, Crisana si Transilvania procentul obezitatii este de 18,8%, fata de Moldova, unde procentul este de 23,8%. In Oltenia si Muntenia, prevalenta obezitatii este aceeasi cu cea inregistrata la nivel national, 21.3%.

In ceea ce priveste rata supraponderii, tot in Moldova este si procentul cel mai mare de persoane cu supragreutate, 33,4%, media pe tara fiind de 31,1%.

In Banat, Crisana si Transilvania, prevalenta supraponderii este de 28%, in timp ce in Oltenia si Muntenia, de 32.2%.

Studiul ORO, demarat in vara anului 2014, a fost derulat de o echipa de opt investigatori romani, medici cu specialiatea de diabet, nutritie si boli metabolice, coordonata de catre Conf. Univ. Dr. Gabriela Roman.

Cercetarea a inclus un esantion de aproximativ 2100 de persoane adulte, din opt centre regionale: Bihor, Bucuresti, Cluj, Galati, Gorj, Iasi, Suceava, Timis. Esantionul analizat in Studiul ORO a fost reprezentativ statistic pentru populatia adulta din Romania.

La nivel mondial, obezitatea si supraponderea reprezinta o problema majora de sanatate publica, motiv pentru care se fac multiple eforturi de implementare a programelor de preventie si control al acestora.

Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca supraponderea si obezitatea se asociaza cu un risc crescut de boli cronice printre care se numara diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, boala coronariana si unele forme de cancer, precum si cu scaderea sperantei de viata si a calitatii vietii.

Si in Romania sunt necesare masuri de preventie si control al obezitatii si supraponderii, prin programe de informare a populatiei asupra stilului de viata sanatos, respectiv cresterea activitatii fizice si alimentatia echilibrata.

Succesul acestor demersuri depinde de colaborarea intre societatile stiintifice, comunitatea medicala, societatea civila, industrie si autoritati.

*Obezitatea este definita cand IMC (Indice Masa Corporala) este peste 30, supragreutatea, cand IMC este in intervalul 25-29,9
IMC= greutatea/inaltimea la patrat, se masoara in kg/m2.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram