Ce este tulburarea afectiva bipolara și cum o recunoaștem?

23 iunie 2015

Persoanele care suferă de tulburare afectivă bipolară experimentează alternativ episoade expansive (maniacale) și episoade depresive. Aceste episoade sunt caracterizate de: stări de încredere exagerată în forțele proprii, agresivitate, impulsivitate, hiperactivitate, euforie și comportamente riscante, demonstrative, comportament sexual inadecvat, implicare în activități multiple fără a le finaliza, cheltuieli excesive, respectiv: stări de tristețe exacerbată, insomnie, lipsă a plăcerii, scădere a interesului pentru diferite activități, pierdere a motivației, însoțite de sentimente de vinovăție și de inutilitate, durere morală, diminuarea energiei, scăderea poftei de mâncare și în cazuri severe chiar de gânduri suicidale.

Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, prin intermediul campaniei „Ajută-i să-și regăsească echilibrul”, urmărește sprijinirea persoanelor cu tulburare bipolară în demersul lor de a-și recâștiga stabilitatea și bunăstarea psihică pentru a putea duce o viață normală.

Unul dintre obiectivele acestei acțiuni, desfășurate în București și în alte trei orașe din țară – Iași, Cluj-Napoca și Timișoara, îl reprezintă creșterea gradului de informare în rândul publicului interesat în legătură cu tulburarea bipolară. Astfel, sunt aduse în atenție simptomele, cauzele, modul de manifestare și alte caracteristici ale tulburării afective bipolare, pentru o mai bună înțelegere a bolii și a persoanelor care au această afecțiune.

„Cunoașterea afecțiunii și educația sunt foarte importante pentru pacientul cu tulburare afectivă bipolară, dar și pentru cei apropiați lui. Pacientul trebuie să înțeleagă ce înseamnă tulburarea afectivă bipolară, ce implicații are pentru el, la nivel personal și social, pentru a o putea controla. De aceea, acesta trebuie să știe cum se manifestă tulburarea afectivă bipolară, care sunt elementele care definesc fazele de manie, respectiv depresie, ca să poată adopta un comportament preventiv. Totodată, persoana care suferă de această afecțiune are nevoie de suportul familiei, și al celor din jur. Iar pentru aceasta este nevoie de o creștere a gradului de informare cu privire la tulburarea afectivă bipolară, exact ceea ce urmărește campania «Ajută-i să-și regăsească echilibrul»”, a declarat Prof. Univ. Dr. Dan Prelipceanu, Secția IX, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”, București.

Potrivit specialiștilor, tulburarea afectivă bipolară poate debuta în orice etapă a vieții dar, în cele mai multe cazuri, se manifestă în intervalul de vârstă 18-25 de ani, adică în perioada desăvârșirii personalității individului.

„Adultul tânăr experimentează modificări comportamentale și beneficiază de transformări sociale, profesionale și emoționale importante. În această etapă a vieții, poate să se instaleze tulburarea afectivă bipolară, cel mai adesea printr-un episod depresiv, pe care pacientul, familia sau prietenii să nu-l recunoască și în felul acesta, dacă starea lui nu o impune, să nu se prezinte la medic. În condițiile unei evoluții de mai lungă durată fără o diagnosticare corectă și un management adecvat al tulburării afective bipolare, apar urmările care pot cuprinde inclusiv modificări cognitive. Cauzele exacte ale acestei afecțiuni nu sunt cunoscute, însă pot avea baze genetice, neurobiochimice, sau pot fi influențate de stilul de viață, ritmul biologic, evenimentele stresante sau mediul în care a trăit pacientul. Problematica tulburării afective bipolare este deosebit de complexă, dar prin această campanie, sunt convinsă că vom reuși să extindem cunoștințele, cel puțin de bază, referitoare la această afecțiune în rândul publicului interesat, pentru binele pacienților și pentru diagnosticarea precoce și începerea unui tratament”, a declarat Prof. Univ. Dr. Mirela Manea, Șef Secție IV Psihiatrie, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” București.

Planul de acțiune în sănătate mintală pentru perioada 2013-2020 elaborat de către Organizația Mondială a Sănătății arată că sănătatea mintală, ca și alte aspecte ale sănătății, poate fi afectată de o serie de factori socio-economici pentru schimbarea cărora sunt necesare strategii coerente de promovare, prevenire și tratament, la nivelul fiecărei țări.

Necesitatea implementării unor măsuri speciale este motivată de faptul că factorii care caracterizează sănătatea mintală sau apariția afecțiunilor nu sunt doar individuali, precum abilitatea unei persoane de a-și controla propriile emoții, gânduri, comportament și interacțiune cu ceilalți, ci și sociali, economici, politici și de mediu, ca politicile naționale și de protecție socială, standardele de viață din fiecare țară, condițiile de muncă și programele de suport social.

Campania „Ajută-i să-și regăsească echilibrul” este organizată de către Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, cu sprijinul companiei AstraZeneca. Inițiativa, care vizează extinderea nivelului de informare cu privire la problematica tulburării afective bipolare în rândul opiniei publice, vine să completeze campania „Regăsește-ți echilibrul” demarată în noiembrie 2014. Aceasta din urmă, adresată pacienților cu tulburare afectivă bipolară, se derulează în clinici și cabinete de specialitate fiind menită să ajute la o gestionare mai bună a afecțiunii prin controlul stilului de viață.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram