Marele Premiu al Rusiei: calificari

13 octombrie 2014

Sochi, 11 Octombrie 2014 – Pilotul Mercedes, Lewis Hamilton va pleca din pole position in prima editiei a Marelului Premiu al Rusiei, folosind pneurile soft P Zero Galben, nominalizate alaturi de pneurile medium P Zero Alb pentru Sochi. Englezul a parcurs un tur de circuit cu timpul de 1m38.513s folosind pneul soft in Q3, clasandu-se in fata coechipierului sau Nico Rosberg. Aceasta este a noua dubla Mercedes in sesiunile de calificare din acest sezon.

Diferenta de performanta intre cele doua compozitii P Zero a coborat comparativ cu ziua de ieri, de la 1.5 la 1,2 secunde. Aceasta diferenta lasa deschise orice posibilitati pentru strategie, unele echipe putand incerca sa opreasca o singura data, gratie uzurii si degradarii foarte scazute.

Strategia cu o singura oprire a devenit foarte probabila, dupa ce s-a hotarat ca viteza pe linia boxelor sa fie redusa la 60 km/h din motive de securitate. Aceasta va creste timpul total de pit-stop la aproximativ 24 de secunde, ceea ce inseamna ca echipele vor dori sa reduca timpul total petrecut la boxe in timpul cursei.

Nicio echipa nu s-a simtit suficient de increzatoare pentru a trece de Q1 doar pe pneuri medii, pneurile soft dominand calificarile, derulate in conditii optime cu temperaturi de aproximativ 25 de grade.

Hamilton a completat un singur tur in Q3, resusind cel mai rapid timp, dar care nu a fost insa mai bun decat cel din Q2. Pilotul Toro Rosso, Daniil Kvyat a reusit cea mai buna performanta personala in calificari clasandu-se pe cinci, in cursa de casa.

Paul Hembery, directorul Pirelli motorsport: ”Asa cum ne asteptam, diferenta de performanta dintre cele doua compozitii s-a redus putin fata de ziua de ieri in timp ce degradarea este minima. Vom vedea probabil piloti care vor incerca sa-si conserve pneurile cat de mult posibil, o strategie cu o singura oprire fiind posbila, si din cauza faptului ca viteza pe linia boxelor a fost redusa. Cele mai rapide masini isi vor putea permite insa luxul de a opri de doua ori, In orice caz va fi o cursa interesanta pe un circuit nou, iar strategia pneurilor va avea un rol crucial.”

Prezicatorul misterios de la Pirelli:

O strategie cu o singura oprire este teoretic cea mai rapida pentru cursa de 53 de tururi, acum ca viteza la boxe a fost redusa la 60km/h. Oricum acesta va depinde de viteza obtinuta de fiecare masina, precum si de pozitia pe pista. Strategia ideala cu o singura oprire ar arata astfel: start pe soft, schimb pe medii in turul 34. Strategia opusa este la fel de rapida: start pe medii si schimb pe soft in turul 18, desi acesta nu va fi folosita de primii 10 de pe grila. Cea mai rapida strategie cu doua opriri este astfel: start pe soft, schimb pe soft in turul 20, schimb pe medii in turul 50.

Cele mai rapide compozitii in FP3:

Hamilton 1m38.726s Soft nou
Rosberg 1m39.016s Soft nou
Bottas 1m39.097s Soft nou

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram