Primele doua zile dupa albirea dintilor sunt cele mai critice. Dupa procedura de albire, porii dintilor sunt deschisi si extrem de sensibili la colorare. Asadar, ce ar trebui sa stim pentru a pastra rezultatul cat mai multa vreme si pentru a preveni/reduce sensibilitatea dentara?
1. Evitarea alimentelor colorate
Imediat dupa albire dintele este poros, deci foarte vulnerabil la patare. Asadar, rezultatul minunat pe care tocmai l-am obtinut se poate atenua masiv chiar in primele zile dupa procedura.
“In 48 de ore dupa albire saliva va ajuta la remineralizarea smaltului si dintii ar trebui sa devina treptat mai rezistenti la alimente care au tendinta de a colora. Cu toate acestea, va trebui sa evitam pentru o perioada cat mai lunga, nu doar in primele zile, alimentele care pateaza: cafea, vin rosu, sosuri rosii, afine, coacaze, sfecla rosie, sos de soia etc. si sa consumam bauturile cu paiul. Regula generala este ca orice pateaza un tricou alb, pateaza in timp si dintii”, explica doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.
2. Evitarea fumatului
Fumatul reprezinta una din cauzele majore ale ingalbenirii dintilor, fiind o amenintare la culoarea lor imediat dupa albire, cand porozitatea smaltului va accentua depunerea substantelor colorante din tutun. Asadar, cel putin in primele 24 ore este recomandata renuntarea la tigari.
3. Folosirea de paste desensibilizante si remineralizante
Desi albirea profesionala in cabinet, cu ajutorul lampii speciale de albire, este insotita de aplicarea unei substante protectoare, desensibilizante, o parte dintre pacienti vor prezenta sensiblitate dentara in primele zile. Pentru reducerea intensitatii acesteia se recomanda folosirea unor paste desensibilizante si a celor cu calciu, care vor remineraliza smaltul dentar.
4. Evitarea bauturilor si a mancarurilor acide
Bauturile carbogazoase (mai ales cele colorate), sucurile de citrice sau fructe acrisoare, muraturile etc. agraveaza sensibilitatea si maresc porozitatea smaltului. Este recomandata chiar clatirea cu apa cu bicarbonat sau cu apa de gura cu pH alcalin dupa consumul acestora.
5. Periajul dentar
Imediat dupa albire este de evitat spalarea pe dinti, mai ales periajul agresiv, deoarece smaltul este poros si se poate indeparta un strat foarte superficial de prisme de smalt.
Folosirea pastelor cu calciu va ajuta la remineralizarea dintilor mult mai repede decat depunerea sarurilor minerale din saliva (care e un mecanism natural de aparare/reparare a smaltului). De asemenea, pastele de dinti sau apele de gura colorate este recomandat sa fie inlocuite cu cele albe sau incolore si trebuie tinut cont ca, spre exemplu, apa de gura cu clorhexidina, cu efect antiseptic, este o apa de gura medicament care, folosita mai mult de 3 saptamani, ingalbeneste dintii.
Odata cu depasirea perioadei critice de dupa procedura, o buna igiena dentara va ajuta la mentinerea dintilor curati, sanatosi si fara pete cat mai multa vreme. “Recomand pacientilor sa se spele pe dinti de cel putin doua ori pe zi, sa foloseasca ata dentara cel putin o data pe zi, pentru a indeparta placa, si sa clateasca cu apa de gura cel putin o data pe zi, pentru a elimina bacteriile care cauzeaza placa. Folosirea unei paste de dinti cu efect de albire va indeparta petele de suprafata si va preveni ingalbenirea”, explica specialistul ortodont.
6. Vizite regulate la stomatolog
Efectuarea de controale regulate la medicul stomatolog este un alt pas catre mentinerea cat mai multa vreme a efectelor albirii profesionale. Actiunea abraziva a unei curatari profesionale este un instrument eficient in indepartarea petelor de suprafata, astfel incat rezultatele albirii sa fie mentinute cat mai multa vreme.
Este stiut faptul ca rezultatul albirii dentare este doar unul temporar, insa respectarea acestor reguli ne va ajuta sa ne bucuram de un zambet stralucitor cat mai multa vreme.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro