Spune NU edentatiilor la Smile Factory

9 decembrie 2013

In practica cotidiana, medicul stomatolog se confrunta adesea cu diferite forme de edentatii. In sens clinic, edentatiile sunt un spatiu existent la nivelul arcadei dentare, aparut in urma extractiei dentare. Fiind o patologie care afecteaza sanatatatea dintilor, tratamentul edentatiei trebuie inceput inca din primele faze pentru a evita aparitia patologiilor secundare extractiei, precum migrarea dintilor vecini si antagonisti care au tendinta de a inchide bresa sau resorbtia osoasa accentuata. Specialistii Smile Factory redau frumusetea zambetului pacientilor, oferind un spectru variat de proceduri pentru tratarea edentatiilor, precum implantul dentar, puntea dentara, proteza partiala mobilizabila scheletata sau proteza mobila totala.

Implantul dentar – estetica si rezistenta

Tratamentul optim pentru problemele de edentatie este reprezentat de implantul dentar, o interventie nedureroasa, cu recuperare sigura si rapida, pe termen lung, avand rata optima de acoperire a spatiilor edentate. Fiind un dispozitiv confectionat din titan, material 100% compatibil cu organismul uman si cu o forma conica semanatoare cu radacinile dintilor, implantul are rolul de substituent perfect al radacinii dentare.

Procedura implantului dentar consta in construirea unei suprastructuri, o coroana de acoperire, care devine „dintele” vizibil in cavitatea bucala. Aceasta suprastructura poate fi metalo-ceramica sau din ceramica pe zirconiu, din care metalul si zirconiul constituie structura de rezistenta peste care se aplica ceramica astfel incat coroana va fi total fizionomica. Desigur, alegerea finala ii apartine pacientului, in functie de dorintele sale estetice. Totusi, coroana pe zirconiu este cea mai indicata pentru zona frontala.

In ceea ce priveste momentul inserarii implantului, medicul chirurg care va efectua interventia decide cand este momentul oportun. In functie de calitatea tesutului existent, aceasta poate fi facuta fie imediat postextractional (in aceeasi sedinta in care a fost efectuata extractia), fie la 2-3 luni de la extractie. Urmatorul pas consta in aplicarea coroanei de implant, care poate fi pusa imediat dupa inserarea implantului sau dupa o perioada de 3-4 luni, perioada dedicata osteointegrarii, decizia finala de aplicare constand in calitatea osului si stabilitatea primara a implantului in momentul inserarii implantului.

Pentru situatiile de edentat total (lipsa totala a dintilor) nu mai este necesara inserarea unui numar de implanturi egal cu numarul dintilor lipsa, ci se recomanda inserarea a 6-10 implanturi, numarul de coroane fiind cel care in mod fiziologic va exista in cavitatea bucala.

Proceduri dentare adiacente

Desi implanturile dentare sunt varianta optima in tratarea edentatiilor, pacientii pot alege si alte trei variante de proceduri, in functie de tipologia edentatiilor si calitatea tesutului.
In cazul edentatiilor intercalate, care au de o parte si de alta a spatiului edentat suficienti dinti, pacientii pot opta si pentru o punte dentara. Procedura consta in existenta unor dinti stalpi, care vor fi acoperiti de coroane solidarizate ce vor substitui bresa edentata. Totusi, principalul dezavantaj al acestei proceduri consta in sacrificarea dintilor limitanti, intrucat acestia trebuiesc slefuiti pentru aplicarea coroanelor de acoperire. Desigur, este o varianta potrivita in conditiile in care dintii limitanti nu sunt integri si prezinta obturatii coronare mari si/sau obturatii de canal.

Pentru edentatiile terminale, pacientii pot alege o alta varianta, si anume proteza partiala mobilizabila scheletata. Cele mai uzitate sisteme sunt cele cu capse, culise sau telescoape. Procedura consta in acoperirea coronara a dintilor limitanti bresei edentate sau a tuturor dintilor restanti, in functie de intinderea bresei. Intrucat actioneaza in timp ca un “cleste de extractie lent”, aceasta procedura mobilizeaza dintii limitanti, determinand un grad avansat de resorbtie la nivelul osului din cauza gradului de infundare a protezei. Altfel spus, acestea vor conduce in timp spre o edentatie mult mai extinsa sau chiar totala. Un alt dezavantaj al acestei este dat si de posibilitatea de a lipsi osul necesar inserarii implantului.

Pacientilor cu edentat total, le este recomandata fie alegerea implanturilor dentare, fie aplicarea unei proteze mobile totale, care acopera la maxilar partial sau in intregime bolta palatina. Spre deosebire de implanturile dentare, in cazul protezelor mobile totale, pacientii sunt nevoiti sa adopte un sistem de igienizare riguros. Un alt dezavantaj major al acestei proceduri este data si de mobilitatea protezei, marginile acesteia putand crea leziuni de decubit la nivelul mucoasei si chiar relfexe de voma accentuata.

Clinica Smile Factory va propune o gama vasta de tratamente ortodontice invizibile, special dedicate profilului fiecarui pacient. Aplicand cele mai moderne si performante metode de tratament existente la nivel mondial, specialisti Smile Factory ofera consiliere calificata pentru a gasi solutia optima de tratament.

Dr. Marina Necsulescu
Medic dentist. Specialist Invisalign
Drd. Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala

Smile Factory Bucuresti
Intrarea Noptii nr. 5, Sector 1
Telefon : 0735 533 553
Email: [email protected]
Program : 9:00 - 20:00, L-V

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram