Statistici ingrijoratoare: aproape 1 din 5 romani are varice

25 noiembrie 2013

Statistici ingrijoratoare: aproape 1 din 5 romani are varice!

Putini sunt cei care constientizeaza ca Boala Venoasa Cronica debuteaza lent, insidios, fara ca macar sa ne dam seama. Aflam ca de cele mai multe ori ea este disimulata in spatele unor simptome aparent usoare si care nu par a fi legate de aceasta afectiune: senzatie de greutate in picioare, senzatie de arsura la nivelul gambelor, crampe, dureri, prurit, parestezii. De obicei aceste simptome nu alarmeaza pacientul suficient cat sa le semnaleze medicului, de cele mai multe ori fiind considerate chiar normale dupa o zi de munca sau de stat in picioare.
Acesta este si concluzia Studiului VeinCONSULT, unul dintre cele mai mari studii epidemiologice cu privire la Boala Venoasa Cronica (peste 91.500 de pacienti investigati) efectuate la nivel international si care a implicat 6232 de medici de familie din cele 20 de tari implicate.Din pacate, de cele mai multe ori, pacientii se adreseaza medicului abia atunci cand manifestarile Bolii Venoase Cronice devin fie prea deranjante (senzatie intensa de durere, arsura, umflare a gambelor), fie cand devin vizibile (aparitia varicelor, venelor reticulare, modificarilor tegumentului, chiar aparitia ulcerului de venos de gamba). Cu toate ca, dupa cum se poate constata, bolile venoase sunt printre cele mai raspandite afectiuni de pe glob, ele sunt in mod frecvent neglijate si subestimate, atat de catre medici, cat si de catre pacienti, iar aceeasi situatie ingrijoratoare este intalnita si pe teritoriul Romaniei.

Cauza aparitiei varicelor
Dintre toate manifestarile Bolii Venoase Cronice, prezenta varicelor este cea mai frecventa (conform studiului VeinCONSULT aproape 1,8 milioane de romani au varice!), dar cauza exacta a aparitiei lor ramane inca necunoscuta. In principal este vorba despre afectarea peretelui venos sau afectarea valvelor venoase, fiind implicati factori genetici, dar si factori de risc bine identificati.
• Factori genetici:

- Se regasesc antecedente familiale la 80% dintre subiecti

- Riscul relativ este de 2 daca unul dintre parinti prezinta varice si de 3.1 daca ambii parinti au varice

• Ortostatismul prelungit: profesii la risc (chelneri, coafeze, vânzatoare etc.)

• Sedentarismul

• Greutate peste media normala

• Localizarea geografica: prevalenta mai crescuta în Occident decât în Africa, Asia sau Oceania

• Îmbracamintea stramta

• Sarcinile repetate (acest factor de risc creste cu numarul de sarcini duse la termen)

• Constipatia cronica

• Anomaliile boltei plantare (picior plat sau supracurbarea boltei plantare).

Aparitia varicelor de la A la Z

Venele sunt vase de sange care contribuie la intoarcerea sangelui din zonele periferice ale organismului catre inima. Astfel, sangele venos de la nivelul membrelor inferioare se intoarce la inima, de unde este trimis catre plamani pentru a se oxigena.

Venele membrului inferior prezinta valve antireflux care se opun intoarcerii sângelui, sub efectul gravitatiei, orientând în consecinta fluxul venos catre inima. In acest mod, valvele venoase de la nivelul venelor se opun refluxului venos.
Asa dupa cum mentionam, acest flux venos este unidirectional, de la nivelul membrelor inferioare catre inima si este datorat in principal contractiei musculare si valvelor venoase. Contractiile musculare imping sangele venos de jos in sus datorita valvelor venoase, care se opun intoarcerii acestuia (refluxului venos).In literatura medicala de specialitate, venele si valvele venoase sunt considerate continente (adica se opun refluxului venos), daca sensul circulatiei este cel normal, dinspre periferie spre partea superioara a organismului si de la suprafata în profunzime
Atat venele cat si valvele sunt considerate a fi incontinente în momentul în care sensul circulatiei venoase este inversat, iar acesta este unul dintre elementele definitorii ale bolii varicoase.Refluxul venos apare atunci cand valvele venoase de la nivelul membrelor inferioare nu se mai inchid normal sau sunt distruse, ele ne mai putandu-se opune intoarcerii venoase datorate fortei gravitationale si pozitiei ortostatice, verticale adoptate de catre om. In aceasta situatie, sangele va circula in sens invers, anormal, de sus in jos. Functionalitatea anormala a valvelor venoase conduce astfel la aparitia refluxului venos si intr-un final a venelor varicoase (varice).
Vizita la medic
La aparitia simptomelor specifice unei boli venoase (senzatie de arsura sau de greutate a gambei, senzatie de durere la nivelul gambei), cel mai indicat lucru este consultarea medicului pentru a diagnostica existenta afectiunii si a incerca stoparea la timp a evolutiei acesteia.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram