In perioada 15-30 octombrie 2013 Asociatia Klavier Art organizeaza turneul JOC, sustinut de pianistii Corina Raducanu si Eugen Dumitrescu, alaturi de muzicologul Irina Nitu, in 12 orase si comune din judetele Harghita si Covasna - Arcus, Baraolt, Balan, Covasna, Ditrau, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Praid, Remetea, Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc. Proiectul cultural este finantat de Administratia Fondului Cultural National si are ca parteneri principali Centrul de Cultura Arcus si Yamaha Music Europe GmbH.
Turneul este centrat in jurul ideii de Joc dezvaluita muzical prin jocuri, dansuri si rapsodii pentru pian la patru maini din creatia compozitorilor Constantin Silvestri, György Sándor Ligeti, Béla Bartók, Franz Liszt, Maurice Ravel si George Enescu. Cu acest prilej va fi prezentat unul dintre noile modele de piane Hybride Yamaha – modelul AvantGrand N1.
In cadrul turneului vor avea loc doua sesiuni de masterclass sustinute la Centrul de Cultura Arcus - 15 octombrie si Scoala Gimnaziala Vaskertes din Gheorgheni - 29 octombrie precum si cinci debuturi artistice ale tinerilor pianisti din judetele Harghita si Covasna.
Calendarul artistic al turneului:
Arcus: Centrul de Cultura - 16 octombrie, ora 18:30
Sfantu Gheorghe: Muzeul National Secuiesc - 17 octombrie, ora 18:30
Baraolt: Casa de Cultura - 18 octombrie, ora 18:30
Miercurea Ciuc: Teatrul Municipal Csíki Játékszín - 19 octombrie, ora 19:00
Remetea: Casa de Cultura Balás Gábor - 20 octombrie, ora 18:30
Balan: Casa de Cultura - 21 octombrie, ora 18:30
Ditrau: Casa de Cultura Kőrösi Csoma Sándor - 22 octombrie, 18:30
Praid: Casa de Cultura - 23 octombrie, ora 18:30
Odorheiu Secuiesc: Filarmonica din Tinutul Secuiesc - 24 octombrie, ora 18:00
Targu Secuiesc: Casa de Cultura Vigadó - 25 octombrie, ora 18:30
Covasna: Centrul Cultural - 26 octombrie, ora 18:30
Gheorgheni: Scoala Gimnaziala Vaskertes - 27 octombrie, ora 18:30
Corina Raducanu si Eugen Dumitrescu formeaza un duo pianistic din anul 2005. Cei doi muzicieni au sustinut peste 200 de concerte pe scene din Bucuresti, in 60 de orase din tara si in strainatate. Activitatea artistica a acestora cuprinde trei turnee de promovare a muzicii lui George Enescu - Turneul Secuiesc (judetele Covasna, Harghita si Mures - 2010), Enescu si contemporanii (Moldova, Bucovina si Republica Moldova - 2010), Enescu si contemporanii (judetul Hunedoara - 2011), unul dedicat Integralei sonatelor pentru pian la patru maini de Wolfgang Amadeus Mozart - 2013 si co-organizarea Festivalului Klavier ART desfasurat la Toplita - 2012, a Masterclass-ului Microcosmos Muzical de la Gheorgheni – 2012, a primei editii a Concursului de Interpretare Klavier ART Petrosani – 2012, precum si participarea la Festivalul International George Enescu Bucuresti, Festivalul Muzicii Maghiare Bucuresti, Festivalul International Constantin Silvestri Targu Mures, Festivalul Tinerii si Muzica Bucuresti, Festivalul Chei Bucuresti, Festivalul George Enescu Balti, Poezia e la Bistrita si Noiembrie Muzical Bistrita, Zilele George Enescu Oravita, Transylvanian Book Festival Richis, Festivalul International de Film Istoric Rasnov si Festivalul Tintea Muzicala. De asemenea cei doi pianisti au fost distinsi cu premiul Trio-ul anului 2009 alaturi de soprana Cristina Radu si sunt laureati la Festivalul International al Muzicii Maghiare Bucuresti, Concursul International Pietro Argento Gioia del Colle, Concursul International Pro Piano Bucuresti si Concursul International Lorenzo Perosi Tortona. Corina Raducanu si Eugen Dumitrescu si-au incheiat studiile la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti (Licenta, Master, Doctorat, Post-doctorat). Corina Raducanu este profesor la catedra de pian a Colegiului National de Arte Dinu Lipatti din Bucuresti, iar Eugen Dumitrescu este fondator si profesor la Atelierul de Muzica si Creativitate Mozartinno din Bucuresti.
Irina Nitu a absolvit muzicologia la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. A fost redactor colaborator al Societatii Romane de Radiodifuziune, profesor de pian la Colegiul National Dinu Lipatti. Este Doctor in muzica din 2011, asistent cercetator la Muzeul National George Enescu din Bucuresti si profesor la Atelierul de muzica si creativitate Mozartinno Bucuresti. Si-a consolidat studiile in Portugalia, a obtinut premii de muzicologie, participa la conferinte si simpozioane, prezinta concerte-portret, lansari de discuri, publica studii de muzicologie, articole si cronici in Actualitatea Muzicala, Revista Muzica a UCMR, Revista No14PlusMinus s.a.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro