Bolile infectioase pediatrice specifice sezonului de vara

3 iunie 2013
Autor:
dowmedia08

În ultimii 10-15 ani, numeroase date epidemiologice și biologice au demonstrat că virusurile respiratorii contribuie la infecțiile bacteriene prin mecanisme specifice. Recent s-a descoperit că rinovirusurile sunt apte să favorizeze aderarea pneumococului de epiteliul respirator, facilitându-i intrarea acestuia în arborele bronsic. Concluzia este una singură: aproximativ o treime dintre cazurile de pneumonie sunt coinfecții între virusuri și bacterii.

Prin urmare, există multiple argumente care susțin afirmația conform căreia vaccinarea corectă a copiilor, inclusiv cea antigripală, are un efect protector asupra infecțiilor bacteriene, prevenind apariția acestora.

"Studiile demonstreză eficacitatea vaccinurilor, dovadă stând boli grave care au fost eradicate prin vaccinare. Aceste dovezi sunt mult mai numeroase și riguroase din punct de vedere științiific, răspunzând tuturor întrebărilor celor care au încă un semn de întrebare în privința vaccinării", menționează Dr. Oana Falup Pecurariu.

Recomandări pentru sezonul de vară
În contexul creșterii considerabile a numărului de îmbolnăviri ca urmare a bolilor infecţioase pediatrice, la care se adaugă rata din ce în ce mai scăzută a acoperirii vaccinale în România, specialiștii trag un semnal de alarmă și atenționează părinții asupra implicațiilor ce pot apărea la copii.

"Recomand părinților să fie în permanentă legatură cu medicul de familie pentru a primi toate informațiile de care au nevoie în ce privește schema de imunizare și momentul administrării fiecărui vaccin. Și pentru că începe sezonul concediilor, recomand tuturor părinților să ia cu ei în vacanță și carnetul de vaccinări al copilului," precizează Dr. Oana Falup Pecurariu.

Totodată, pentru toți părinții care planifică o călătorie în străinătate este recomandat ca aceștia să consulte din timp medicul de familie pentru a obține toate informațiile necesare în privința vaccinurilor indicate pentru țara de destinație.

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că indicațiile de vaccinare pentru diferite ţări se schimbă destul de des, astfel, înainte de plecare, este foarte important să se verifice informaţiile privind vaccinările obligatorii şi cele recomandate.

Pentru sezonul de vară, medicii atrag atenția asupra unor boli infecțioase ce pot apărea și recomandă măsuri stricte de igienă personală și alimentară și chiar vaccinarea în anumite situații.

Sezonul de vară este dominat de infecțiile enterale - de la boală diareică de etiologie infecțioasă (Salmonella, Shigella, E.coli și altele) - la hepatitele virale A și E.

"Recomandarea rămâne aceea de a ne spală corect pe mâini și de a avea o igienă alimentară corespunzătoare. Cât despre vaccinarea antitetanică, aceasta nu este recomdantă pentru orice leziune sau lovitură, însă este important să ne prezentăm la medic", precizează Dr. Oana Falup Pecurariu.

În ce privește vaccinarea antitetanică, toate persoanele între 11 și 65 de ani care nu au făcut vaccinul antitetanic vor trebui să se vaccineze, intervalul minim între vaccinări fiind de minimum 5 ani.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram