Bolile cronice de rinichi in Romania – problema de sanatate publica

18 aprilie 2013
Autor:
dowmedia08

Prevalenta ridicata si subdiagnosticarea afectiunilor cronice de rinichi in Romania ar trebui sa ridice un mare semn de intrebare legat de importanta pe care o dam preventiei si diagnosticarii precoce a acestor boli. Gravitatea este cu atat mai mare, in conditiile in care bolile cronice de rinichi nu vin singure, ci sunt interconectate cu afectiuni, precum diabetul zaharat si bolile cardiovasculare, devenind astfel o amenintare reala pentru sanatatea publica.
Pentru a aduce in atentia specialistilor romani cele mai noi informatii legate de preventia, diagnosticarea precoce si tratamentul afectiunilor renale, in perioada 18-20 aprilie 2013 are loc, la Bucuresti, al IX-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializa, Transplant Renal şi Acces Vascular, cu participare internationala.
In cadrul conferintei de presa prilejuita de acest congres, prof. univ. dr. Raymond Vanholder, presedintele Asociaţiei Renale Europene si Asociatiei Europene de Dializa si Transplant (ERA-EDTA), si prof. univ. dr. Mihai Voiculescu, sef Clinica de Nefrologie si Medicina Interna, Institutul Clinic Fundeni, analizeaza situatia romanilor cu boli cronice de rinichi si solutiile pentru imbunatatirea vietii pacientilor cu aceste afectiuni.
“Situatia bolilor cronice de rinichi este una ingrijoratoare. In Romania se inregistreaza un ritm prea rapid de crestere a numarului bolnavilor de rinichi ce sunt tratati prin dializa, in comparaţie cu alte tari europene. Romanii trebuie sa constientizeze faptul ca a avea grija de rinichii nostri trebuie sa fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Punctele esentiale pentru prevenirea si tratarea cu succes a bolilor de rinichi il constituie diagnosticarea si tratarea timpurie. Consecinţele ignorarii bolilor cronice de rinichi sunt extrem de grave. Reducerea progresiva a capacitatii functionale a rinichiului duce, in final, la necesitatea dializei sau chiar a transplantului renal ”, a declarat prof.univ. dr. Mihai Voiculescu, sef Clinica de Nefrologie si Medicina Interna, Institutul Clinic Fundeni.
Specialiştii avertizeaza ca pacienţii care sufera de hipertensiune arteriala si/sau de diabet zaharat prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta boala cronica de rinichi, decat persoanele care sunt sanatoase. Alti factori de risc ce trebuie luati in considerare sunt: obezitatea, fumatul, varsta de peste 50 de ani, istoricul familial de boli de rinichi, hipertensiunea sau diabetul zaharat. Testul de screening este o prioritate la pacientii cu risc ridicat de a dezvolta boli cronice de rinchi. Alte teste pentru depistarea timpurie a bolilor cronice de rinichi sunt determinarea creatininei in sange, calcularea ratei de filtrare glomerulara si determinarea albuminei din urina.
In cadrul congresului organizat stiintific de Fundatia „Acad. Marin Voiculescu” sunt invitati reputati profesionisti din domeniul nefrologiei, din Romania, dar si din strainatate. Co-presedintii evenimentului sunt: prof.univ.dr. Eugen Mota, presedinte Societatea Romana de Nefrologie, prof.univ.dr. Mircea Penescu, manager Spitalul de Nefrologie „Carol Davila”, prof.univ. dr. Goce Spasovski (Macedonia). Printre speakerii straini prezenti la manifestare se numara si prof.univ.dr. Francesco Locatelli (Italia), prof.univ.dr. Gerard London (Franta), prof.univ.dr. Raymond Krediet (Olanda), prof.univ.dr. Vladimir Tesar (Cehia) si dr. Aljefery Mohammed Hashim (Iraq).
Participantii la cel de-al IX-lea Congres National de Nefrologie, Dializa, Transplant Renal si Acces Vascular se vor putea implica activ in problematica bolilor cronice de rinichi prin intermediul workshop-urilor desfasurate in locatiile evenimentului, precum si la Institutul Clinic Fundeni.

Organizator stiintific:
Fundatia ”Acad. Marin Voiculescu”

Parteneri institutionali:
Institutul Clinic Fundeni
Universitatea de Medicina şi Farmacie „Carol Davila”
Asociaţia Romana de Nefrologie şi Acces Vascular
Asociaţia Romana pentru Studiul Bolii Renale Ereditare
IHS Medical School

PR&Comunicare:
Sanatatea Press Group
Georgiana Giunca
0733.011.108
[email protected]

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram